Nišlije na pripremama (© Radnički)
Nišlije na pripremama (© Radnički)

Pedigre ozbiljan, minutaža nikakva – Nišlije odradile zanimljiv prelazni rok

Vreme čitanja: 8min | sre. 07.02.24. | 09:52

Radnički promenio sastav najviše od svih superligaša, doveo neka vrlo zvučna imena, ali igrače koji jesenas nisu bili u takmičarskom ritmu

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Dok su svetla reflektora proteklih nedelja nekako bila uperena ka srpskim superligašima koji su se pripremali na Kipru, fudbaleri niškog Radničkog radili su u Turskoj i tamo odigrali četiri utakmice, a da nijedna nije bila dostupna u tv prenosu, niti ostala dokumentovana putem kamere.

Izabrane vesti

Pobeda nad olimpijskom reprezentacijom Uzbekistana (3:2), posle dva vođstva rivala i preokreta, pa dva poraza od čeških timova bez postignutog gola (Karvina 0:2, Slovacko 0:1) i na kraju remi sa kombinovanim timom bugarske Arde (1:1) – to su ionako samo rezultati koji će biti zaboravljeni sa prvim sudijskim zviždukom u nastavku sezone u Superligi, u nedelju u 13 časova, protiv imenjaka u Kragujevcu.

Radnički je najviše promenio ekipu tokom zimske pauze, od svih 16 superligaša. Za očekivati je da u startnoj postavi u nedelju na Čika Dači“ budu petorica novajlija, a da ih, u idealnoj situaciji, nakon što u Niš stigne još jedno do dva pojačanja, bude i više.

Nišlije su ove zime uradile nešto što je verovatno trebalo učiniti još prošlog leta, posle onako turobne sezone i opstanka izborenog u foto finišu, tek u baražu. Tada je iz korena promenjena samo uža odbrana, što je dalo rezultate – Radnički je jesenas, između petog i 19. kola, samo na jednoj utakmici primio više od jednog gola; a sada su i ostale linije ekipe renovirane.

Ostale su Nišlije bez kičme tima – bez svog najbolje ocenjenog igrača, golmana Dragana Rosića, bez najboljeg strelca Save Petrova i bez kapitena Aleksandra Pejovića. Od fudbalera sa dužim stažom otišli su još Miljan Škrbić i Saša Marjanović, ostali igrači koji su napustili Čair imali su, ipak, epizodnu ulogu. Sa ekonomske strane gledano, i Rosić (Vojvodina) i Petrov (Vizela) prodati su ispod tržišne cene, što bi, u širem smislu, moglo da se okarakteriše kao poslovni neuspeh, a opet, i jednom i drugom ugovor je isticao na kraju tekuće sezone, pa će, ukoliko se procena ljudi u klubu da su dovedene adekvatne zamene ispostavi tačnom, moći da se računa da je Radnički napravio dobar manevar i iskoristio poslednju priliku da zaradi makar i tih, okvirno, po stotinak hiljada evra, koliko se spekuliše da je iznosilo obeštećenje za obojicu.

Novi sportski direktor Bratislav Ristić i uprava kluba na čelu sa Ivicom Tončevom odradili su veoma zanimljiv prelazni rok. Ostaje zapisano da su ove zime na Čair stigli brojni fudbaleri sa reprezentativnim pedigreom, koji su igrali velika takmičenja (čak i Mundijal i Ligu šampiona), rešavali evropska finala nastupajući za mlađe selekcije, da je vraćeno nekoliko rođenih Nišlija, koji su zaobilaznim putem, eto, stigli do prvog tima matičnog kluba... Ono što je, međutim, kuriozitet, jeste da su gotovo svi oni u Radnički došli iz perioda neigranja takmičarskog fudbala.

Primera radi, Edmund Ado jesenas nije zabeležio ni minut u dresu Crvene zvezde, jedinu utakmicu odigrao je za reprezentaciju Gane, prijateljsku, protiv SAD 18. oktobra. Ista je situacija i za Kolinsa Faja, s tim što je on poslednju utakmicu, takođe prijateljsku za svoju reprezentaciju, Kamerun – Meksiko, odigrao 11. juna prošle godine. Andrija Luković jesenas je u Ziri, u ligi i kupu Azerbejdžana, sakupio ukupno 149 minuta, ni na jednoj utakmici ne odigravši više od poluvremena.

Nikola Vasiljević poslednji put je na golu Crvene zvezde stajao 20. maja prošle godine, jesenas nije imao ni minut fudbala, Semir Smajlagić je prethodnu utakmicu odigrao u Alžiru 7. jula, a Marko Petković takođe nije bio standardan u drugoj ligi Grčke, uz ukupno 326 minuta fudbala minule jeseni. Nigerijac Jusuf Bamidele, koji je konačno dobio vizu i u Niš bi trebalo da stigne u četvrtak, poslednji minut (bukvalno jedan minut) u dresu Eštorila, i to na nekom pripremnom turniru, odigrao je 22. jula.

Praktično, jedini koji je jesenas koliko-toliko igrao (425 minuta) bio je Stefan Vukić, ali ni on ne baš u kontinuitetu u dresu Vojvodine, za koju nije uspeo da se upiše u strelce u Mozzart Bet Superligi, već je dao jedan gol u Kupu Srbije, u meču protiv Mladosti GAT.

To što nisu igrali u prethodnom periodu nekad ume da ih učini ’gladnim’ i dodatno motivisanim da se dokažu. Zimski prelazni rok je izuzetno težak, često ne možete dovesti igrača kakvog želite sve i da imate pun džak novca. Mislim da smo izvukli maksimum u postojećim okolnostima. Nadamo se da će se treneru Trajkoviću vratiti za mnogobrojne pehove iz jesenjeg dela sezone, jer bez mrvice sreće ništa u sportu ne može da se uradi“, govorio je Bratislav Ristić po povratku iz Turske.

Zadovoljstvo obavljenim poslom izrazio je i prvi čovek kluba Ivica Tončev:

Najbitnije je da je svlačionica ’zdrava’, da su tu momci koji šire pozitivne vibracije, neopterećeni privatnim problemima, spremni da se stave u službu tima. Od nekoliko pojačanja očekujem da predstavljaju otkrovenja u čitavoj Superligi. Dosta smo uložili u ovu ekipu, baš bih bio razočaran da se to ne reflektuje na rezultate“.

Povratnik na klupu Nikola Trajković još jednim potezom zavredeo je poštovanje niške fudbalske javnosti, koje je bilo na visokom nivou čak i kada je, sredinom novembra, napuštao klub. Jasno je poručio da neće odustajati od principa igre koje je uspostavio u svom prvom mandatu, pokazavši da veruje u sebe i svoje ideje, nadajući se da će subjektivni utisak koji je i tada bio na visokom nivou, sada, sa delimično izmenjenim „izvršiocima posla“, biti propraćen i adekvatnim rezultatima.     

Nikola Vasiljević dok je branio za Napredak (© MN Press)Nikola Vasiljević dok je branio za Napredak (© MN Press)

To u praksi znači nastojanje da se igra ofanzivno, visoko, da se protivnička prva linija rešava pas igrom, a ne dugačkim loptama, a formacijski najverovatnije neodstupanje od sistema 3-4-2-1, koji je bio osnovni i na pripremnim utakmicama. S tom napomenom da neki protivnici ili određeni kadrovski problemi, poput trenutne povrede Bazila Jamkama, izuzetno važnog za igru sa trojicom štopera, mogu dovesti do prelaska u formaciju sa četvoricom u poslednjoj liniji, gde bi mladi reprezentativac i „prvi bonus“ David Petrović igrao kao levi bek, što je vrlo uspešno radio u kratkom trenerskom mandatu Slavoljuba Đorđevića.

Dakle, Nikola Vasiljević je siguran na golu, imaće šansu da konačno zablista u dresu matičnog kluba i vrati se u formu iz perioda kada je, braneći za Radnik, Proleter, kasnije i Napredak, bio pozivan i u „A“ reprezentaciju Srbije.

Štoperska linija je u osnovi nepromenjena u odnosu na jesenji deo prvenstva, uz Jamkama, novog kapitena Aleksandra Vojnovića i pomenutog Petrovića, tu je Vasilije Bakić, ali „nadolazi“ i Marko Petković, kome manjka samo takmičarskog ritma, nikako kvaliteta i iskustva, koje bi Radničkom moglo da bude izuzetno važno kada se prvenstvena trka zahukta, a na talonu se nađu bodovi koji znače goli život.

Već smo, na stranicama našeg portala, više puta konstatovali da bi dolazak fudbalera reputacije Kolinsa Faja čak i u Zvezdu ili Partizan izazvao veliku pažnju, a svi izveštaji sa priprema govore da je reč o igraču koji i kvalitetom i profesionalizmom odskače od srpske fudbalske svakodnevice i navijači Radničkog sa nestrpljenjem čekaju da ga vide na poziciji desnog vingbeka, već u nedelju u Kragujevcu. Za mesto uz levu aut liniju konkurisaće Andreja Stojanović, povratnik u tim nakon povrede zbog koje je propustio maltene čitavu jesenju polusezonu, kao i „niški Švajcarac“ Filip Frej, momak koji je alternativa i za desnu stranu i koji je jesenas bio jedno od Trajkovićevih otkrovenja.

Ado dok je igrao za Spartak (© Star sport)Ado dok je igrao za Spartak (© Star sport)

Pozicija defanzvnih veznih fudbalera jesenas je bila najdeficitarnija i tu se Radnički najviše i pojačao ove zime. Dolaskom Edmunda Ada čak je i prekršena neka klupska praksa da se fudbaleri ne dovode na pozajmicu.

Kada je reč o tako važnoj poziciji u timu, a tako kvalitetnom fudbaleru, reprezentativcu Gane, koji se vodi kao domaći igrač, igrao je fudbal u Srbiji i brzo će se i lako adaptirati, onda sam rešio da popustim i načinim izuzetak“, -objasnio je Ivica Tončev.

Činjenica je da nije prošao pripreme, da se oporavljao od neugodne bolesti i da će mu biti potrebno vreme da uhvati ritam. Nerealno ga je očekivati u izdanjima iz dresa Šerifa, ali bude li pomogao makar koliko je Spartaku pre godinu dana da dođe do opstanka u eliti, biće to dobar posao za Nišlije.

Dovođenjem Andrije Lukovića Radnički je dvostruko profitirao, jer je konačno dobio ozbiljnog izvođača prekida, ali i šut sa distance. Na Čairu gotovo da ne pamte kada su postigli gol posle kornera (ako ne računamo autogol Mihajla Ilića u meču sa Partizanom), slobodan udarac u zoni šuta jesenas maltene nije imao ko ni da izvede, a sada Nišlije imaju i taj adut, koji može da donese neke presudne bodove na proleće.

Milorad Stajić je takođe opcija na poziciji zadnjeg veznog, kao i prva alternativa za obaveznog „bonus“ fudbalera u timu, a tu može da pomogne i Vanja Ilić, još jedan Trajkovićev čovek od posebnog poverenja, ali i univerzalac koji pokriva više pozicija u timu i za sada ga treba očekivati u ofanzivnom delu veznog reda. Zajedno sa Aleksandrom Mesarovićem, koji je takođe svoja najbolja izdanja pružao kod aktuelnog šefa stručnog štaba, mada je učinkovitiji bio kada je, kao džoker, ulazio sa klupe.

Nemanja Belaković i Stefan Cvetković mogli bi u prvo vreme da dele minutažu, ali i na jednom i na drugom je obaveza da konačno počnu da popunjavaju kolone „golovi“ i „asistencije“, koje su u 2023. uglavnom zvrjale prazne. Jer, kada stigne Dele Jusuf, od koga su očekivanja ogromna, ali i potencijalno još jedno pojačanje na krilnim pozicijama, konkurencija će se zaoštriti.

Najzad, na napadačima je možda i najveći teret, jer bi trebalo prekinuti golgetersku agoniju u kojoj je Radnički odigrao jesenju polusezonu (samo 16 pogodaka na 19 utakmica). Stefan Vukić i Semir Smajlagić ravnopravno konkurišu za poziciju u špicu. Prvi je možda imao početnu prednost, drugi je postigao dva gola na pripremnim utakmicama, nije isključeno da trener Trajković prelomi nakon poslednjih nekoliko treninga ove nedelje. Tu je i Pavle Ivelja, mada je u međuvremenu nekako pao u treći plan, kao i mladi novajlija Boris Krstić, koji trenutno nije u ozbiljnoj konkurenciji. 

Raspored je takav da, do utakmice sa Crvenom zvezdom na Čairu 13. marta, Radnički ima pet duela sa ekipama iz donje polovine tabele – gostovanje u Kragujevcu, pa Javor na Čairu, IMT na strani, Radnik u Nišu, pa Železničar u Pančevu, što je i prilika, ali i obaveza, imajući u vidu pretposlednje mesto na tabeli, da se u žetvu bodova krene od samog starta.



tagovi

Radnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara