(© www.partizan.rs)
(© www.partizan.rs)

Partizanova projekcija žreba za Ligu šampiona: U plej-ofu ga čekaju Šahtjor, Olimpijakos, Slavija i Dinamo

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.12.21. | 10:53

Stanje na današnji dan...

Iza Partizana je lepa jesen, ispred prolećni izazovi, sa akcentom na povratak titule, a ukoliko se to desi, čekalo bi ga vrelo leto, sa ogromnim šansama da u drugoj polovini 2022. opet igra grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Pogotovo što od ove sezone ustanovljen princip UEFA prvaku Srbije omogućava tavku prohodnost da je maltene nemoguće ne dobaciti makar do Lige konferencije.

Crno-beli su kao prioritet postavili osvajanje šampionskog naslova. Trenutno imaju pet bodova više od Crvene zvezde i mada navijači u ovom delu godine usmeravaju pažnju na prelazni rok, u Humskoj se, između ostalog, bave i projekcijama za narednu evropsku sezonu. Kako sami navode na klupskom sajtu, „osvajanje titule nema cenu“, bez obzira što su „živi“ i u kupu i u Evropi (dvomeč sa Spartom). Iako svesni da je do kraja prvenstva ostalo 16 prepreka (između ostalog dva večita derbija), polako im pažnju zaokuplja i tematika žrebova, a projekcija na današnji dan pokazuje da bi izabranici trenera Aleksandra Stanojevića bili nosioci u dva od četiri eliminaciona kola.

Izabrane vesti

U prvom bi bili slobodni. Takmičenje bi započeli od drugog, na povlašćenoj strani žreba, tako što bi im, ako bi se pravio presek na današnji dan, potencijalni rivali bili: Hapoel Ber Ševa (Izrael), Maribor (Slovenija), Slovan (Slovačka), Bodo Glimt (Norveška), Helsinki (Finska), TNS (Vels), Dudelanž (Luksemburg), Žalgiris (Litvanija), Linkoln Red Imps (Gibraltar) i Cirih (Švajcarska).

Sve je ovo samo nacrt, jer je sezona u većini država Starog kontinenta u jeku i moguća su pomeranja, ali je izvesno da bi Partizan, za slučaj da vrati titulu, drugo kvalifikaciono kolo dočekao kao nosilac.

Isti tretman bi, prema sadašnjem pregledu, imao i u trećoj rundi. Tad bi mu koplja ukrstio sa nekom od sledećih ekipa: Ludogorec (Bugarska), Šerif (Moldavija), Kluž (Rumunija), Midtjiland (Danska), Ferencvaroš (Mađarska) i Apolon (Kipar).

E, sad, kako se levak sužava, tako postoji šansa da Parni valjak sklizne sa pozicije nosioca među nepovlašćene. Zato će, uporedo sa borbom na srpskim terenima, pratiti šta se dešava u još nekim šampionatima, jer bi mu to olašalo kvalifikacioni put. Primera radi, bilo bi mu lakše ako bi u Hrvatskoj neko drugi postao prvak, a ne Dinamo; u Češkoj Sparta – s kojom će igrati dvomeč Lige konferencije – a ne vodeća Slavija; u Azerbedjažnu da to ne bude Karabag. Jednakom pažnjom zainteresovan je za ishode u Švajcarskoj i Danskoj, pošto mu odgovara da trenutni lideri Cirih i Midtjiland ostanu na tim pozicijama, imajući u vidu da je njihov klupski koeficijent slabiji od Partizanovog. Ne bi bilo dobro za crno-bele ako bi Bazel ili Jang Bojs, te Kopenhagen kreirali preokret, jer svi imaju jači koeficijent i preselili bi se među nosioce. Isto tako, potrebno je da Makabi iz Tel Aviva ne postane šampion Izraela, mada s obzirom na zaostatak u odnosu na Hapoel Ber Ševu (deset koraka) deluje da neće.

A onda, u završnoj rundi, kako sad stoje stvari: Šahtjor (Ukrajina), Slavija (Češka), Olimpijakos (Grčka) i eventualni regionalni derbi ako bi se izvukao zagrebački Dinamo.

Sličan scenario bi čekao Crvenu zvezdu ako tokom proleća napravi preokret i odbrani naslov. Takođe bi propustila prvo, bila siguran nosilac u drugom i trećem kolu, samo bi i u četvrtom ostala na povoljnoj strani žreba, izgurala bi Olimpijakos, pa bi joj potencijali rivali bili baš tim iz Pireja, azerbejdžanski Karabag, švedski Malme i turski Trabzon.


tagovi

FK Partizankvalifikacije za Ligu šampionaLiga šampiona

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara