©Reuters
©Reuters

Može da ga uzdrma, ne i da ga osvoji: Salah majstorijom sprečio Arsenalov beg, Arnold promašio prvo mesto

Vreme čitanja: 5min | sub. 23.12.23. | 20:28

Uzbudljiv derbi 18. kola Premijer lige završen bez pobednika...

Pobeda na Enfildu – pusti san fudbalera Arsenala. Već više od deceniju je tako… Meru Liverpulu pred njegovim navijačima u Premijer ligi londonski klub je poslednji put uzeo septembra 2012. Tada je na terenu bio – Mikel Areta. Dug put prošao je Španac od tada, još tri sezone branio je boje Tobdžija kao fudbaler, potom uplivao u trenerske vode, radio kao pomoćnik Pepa Gvardiole u Mančester Sitiju, da bi zatim započeo prvi samostalni posao upravo na Emiratima. Međutim, situacija se u međuvremenu nije promenila. Arsenal ne ume protiv Liverpula u Mersisajdu.

Ni iz 11. pokušaja klub iz severnog Londona nije prekinuo neugodnu tradiciju na Enfildu, i mada se čini da je sve bliži da to učini, na novu priliku će morati da sačeka još neko vreme pošto je ovu u 18. kolu Premijer lige prokockao – 1:1 (1:1).

Izabrane vesti

A ponovo je bio blizu da posle 11 godina pobode zastavu na Liverpulovu teritoriju. Baš kao i aprilu ove godine imao je Arsenal prednost na Enfildu (tada doduše od dva gola), samo što kao ni pre osam meseci nije uspeo da je sačuva. Mohamed Salah je majstorijom sprečio Arsenalovu ekipu da mu umakne u trci za šampionsku titulu te su tako i posle derbija 18. runde meta i odstojanje ostali isti kada je u pitanju borba vodećih timova za tron.

Žale u Aston Vili, jer da su sinoć savladali fenjeraša Šefild Junajted, poslednju utakmicu u 2023. godini dočekali bi na vrhu tabele, ali zasigurno žale i u Liverpulu, jer da je Trent Aleksander Arnold u finišu namestio stopalo kako ume, Liverpul bi preskočio Arsenal na liderskoj poziciji, ali je u najboljoj prilici na meču pogodio prečku i propustio šansu da lansira svoj tim na čelo kolone.

Praktično tek što su nestali odjeci čuvene Liverpulove himne, fudbaleri Arsenala utišali su Enfild. Martin Edegor je iz slobodnog udarca poslao loptu na penal gde je Gabrijel Magaljaes nadvisio Kodija Gakpa i zakucao je u bliži ugao. Bio je to jedanaesti gol reprezentativca Brazilca u Premijer ligi (nijedan defanzivac nije ih postigao više otkako je Gabrijel stigao na Emirate), ali i jedanaesti prvenstveni koji je Arsenal postigao iz prekida od starta sezone. Nijedan tim nije više puta tresao mrežu rivala na taj način. Konstatovali smo posle utakmice sa Brajtonom prošle nedelje, ponovićemo još jednom – Arteta je prekide kao možda i najslabiju tačku svoje ekipe u prethodnim sezona,a transformisao u jedno od moćnijih oružja Tobdžija.

I visoki presing definitivno jedan je od njih, međutim, ekipu Liverpula kao da je iznenadio na startu utakmice te su u uvodnim minutima jedva uspevali da iznesu loptu. Kurtis Džouns je umalo podlegao pritisku protivničkih igrača i predao loptu u noge Kaiju Havercu u 10. minutu pred svojim golom, pre Gabrijelovog gola Arsenal je preko njegovog imenjaka Žezusa imao još jednu priliku da ugrozi Alisona…

Ipak, Liverpulu nije mnogo trebalo da se oslobodi pritiska rivala, da uzvrati kontra-presingom i ubrzo stigne do prve šanse. Pripremio mu je – Oleksandr Zinčenko, slabom reakcijom posle ubačene lopte namestio je loptu na volej Mohamedu Salahu, ali je Egipćanin zatresao samo spoljni deo mreže.

Tada mu je Salah oprostio, međutim, na isteku pola sata igre nije. Trent Aleksander Arnold ga je uposlio loptom preko čitave polovine terena, 31-godišnji napadač ubacio u veći brzinu kako bi je stigao, zaobišao potom Zinčenka kao da ga nema i lansirao je u bliži ugao.

Taman što se rezultatski vratio u meč, Liverpul je zadesio novi problem – kadrovski. I to posle bizarne situacije, tako što je posle duela sa Bukajom Sakom, Kostasa Cimikasa povredio Jirgen Klop!? Kako je do toga došlo pogledajte na snimku ispod…

Značilo je to da na teren kao prinudno rešenje mora Džo Gomez. Bukajo Saka je imao mismeč na levom krilu, kao što ga je na suprotnoj strani terena imao Salah protiv Zinčenka. I umalo da ga u završnici prvog dela naplati pošto je iskoristio brzinu kako bi umakao engleskom defanzivcu i istrčao ispred gola. Ipak, lopta mu je pobegla dok je pokušavao da predribla Alisona, na nju je natrčao Gabrijel Martineli, fintom šuta izbacio iz igre Ibrahimu Konatea, ali je šutirao malo pored stative.

Baš kao što je Gomez, posle nekarakterističnog prodora po levom krilu, opasnim udarcem umalo režirao preokret posle desetak minuta igre u nastavku. Bila je to prva prilika u drugom poluvremenu i mada tempo nije opadao, a atmosfera je bivala sve bolja, na narednu se čekalo dugo, sve do 71. minuta, kada je rezervista Harvi Eliot udarcem sa ivice šesnaesterca uzdrmao stativu 'uz pomoć' Gabrijela kojeg je lopta pogodila u bloku i malo promenila pravac.

Samo minut kasnije Arsenalov okvir gola 'zaigrao' je još jednom. Nesporazum Edegora i Zinčenka pred šesnaestercem Liverpula omogućio je domaćinu da krene u kontranapad, povukao ga je sa svoje polovine Salah i očas posla se stvorio pred protivničkim golom. Imali su Redsi situaciju pet na dva sa Rajsom, Egipćanin je odložio loptu za Arnolda želeći da mu se oduži za asistenciju kod prvog dela, ali je desni bek domaćeg tima u punom trku zatresao prečku!

PREMIJER LIGA - 18. KOLO

Četvrtak

Kristal Palas - Brajton 1:1 (1:0)

/Aju 45+1 - Velbek 82/

Petak

Aston Vila - Šefild Junajted 1:1 (0:0)

/Zaniolo 90+8 - Arčer 87/

Subota

Vest Hem - Mančester Junajted 2:0

/Bouen 72, Kudus 78/

Totenhem - Everton 2:1 (2:0)

/Rišarlison 9, Son 18 - Gomeš 82/

Luton - Njukasl 1:0 (1:0)

/Taunzend 25/

Fulam - Barnli 0:2 (0:0)

/Odober 47, Berge 66/

Notingem Forest - Bornmut 2:3 (0:0)

/Elanga 46, Vud 74 - Solanke 50, 57, 90+3/

Liverpul - Arsenal 1:1 (1:1)

/Salah 29 - Gabrijel 4/

Nedelja

14.00: (4,00) Vulverhempton (3,60) Čelsi (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLiverpulArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara