Stadion Groningena (©Reuters)
Stadion Groningena (©Reuters)

Meč sezone u Groningenu: Duh Robena, Suareza, Van Dajka, Tadića i Kostića ulazi u zeleno-bele

Vreme čitanja: 5min | pet. 10.05.24. | 12:24

Holandija 2: Ponos severa mora da pobedi večeras (20.00) na svom terenu Rodu ako želi direktnu promociju u Erediviziju

Ključa u Holandiji, ali ne u Erediviziji, nego u Erste diviziji. Prošle nedelje su navijači Rode ušli na teren, slavili povratak u najbolje društvo. Groningen je gubio u gostima od Telstara (0:1), ali je žurka otkazana. Mladi napadač Tom van Bergen je u petom minutu sudijske nadoknade dao zlata vredan gola za zeleno-bele i tako rastužio simpatizere ekipe iz Kenkradea.

Pred poslednje kolo, Roda ima samo tri boda više od drugoplasiranog Groningena, slabiju gol-razliku, koja je prvi kriterijum u drugoligaškom karavanu u Holandiji ako timovi budu imali isti broj bodova, pa je večeras (20.00) dan odluke na stadionu Euroborg, kapaciteta 22.500 mesta. Ulaznice su planule, traži se karta više.

Izabrane vesti

Prošle sezone je nekada stabilan član Eredivizije ispao posle 23 godine, a sada ima šansu da se ekspresno vrati. Treba mu pobeda. Gostima iz Kenkradea igra bod da bi pridružio Vilemu Dugom iz Tilburga koji je već obezbedio povratak u elitni rang. Roda je u sezoni 2017/2018 ispala u Erste diviziji i sada ima priliku da se vrati posle šest godina tavorenja.

20.00: (1,75) Groningen (3,80) Roda (3,70)

Da li će duh Arjena Robena da se vrati u Groningen? Nekadašnji as je počeo profesionalnu karijeru u ovom klubu, a posle PSV-a, Čelsija, Reala i 10 godina u Bajernu, hteo je 2020. godine da završi karijeru u Groningenu. Stigao je velikom stilu, ali je na početku šampionata doživeo tešku povredu, pa je morao da završi bogatu karijeru u 36. godini.

Ironija je da je u sezoni u kojoj je ispao iz lige, Groningen ostvario najskuplji transfer u istoriji. Selti je za 12.500.000 evra prodat mladi norveški centarfor Jorgen Strand Larsen. Španci su ga kupili po nagovoru Luisa Kampoša koji u klubu ima savetodavnu funkciju, a poznato je da je jedan od najboljih skauta na svetu.

Da u Groningenu nisu klonuli duhom proteklog leta posle ispadnja iz elite govori podatak da su iz Ajaksa u klub vratili Henka Veldmata. Iako mu je nuđena direktorska fotelja, nije prihvatio. Smatra da to nije njegov posao i da treba da radi ono što najbolje ume. Da skautira. Kao što je Ajaksu skautirao Antonija, Taljafika, Lisandra Martineza, Edsona Alvareza...

Iako Veldmat ima 66 godina, na severu Holandije svi se nadaju da će stari lisac da pronađe nekog novog Rajzigera, Robena, Van Dajka, Suareza, Tadića, Kostića... I da Ponosu severa vrati izgubljeni ponos.

Dik Luken je proteklog leta preuzeo tim posle ispadanja iz Eredivizije. Uz puno uspona i padova tokom turbulentne sezone sada ima šansu pred svojim navijačima da vrati klub u elitu holandskog fudbala.

Najpoznatiji igrač Groningena je Leandro Bakuna koji je stigao iz Votforda, a nekada je igrao za Aston Vilu i Reding. Ovu sezonu je obeležio 22-godišnji napadač Romano Postema. Zanimljivo, on je prošle sezone proveo na pozajmici u Rodi, klubu protiv koga će danas da igra. Dao je čak 18 golova, a zanimljivo da letos nije za njega bila previđena velika uloga.

Nije ga išlo u Kenkradeu, pa se vratio u Groningen da se bori za minute u zeleno-belom dresu. Klub je pre početka sezone doveo Kevina van Vina, koji je bio predviđen za prvog špica, ali je on dao samo pet golova na 14 utakmica i zimus je napusto klub i preselio se u škotski Kilmarnok.

MOZZART DAJE NAJVEĆU KVOTU NA SVETU NA POBEDU GRONINGENA PROTIV RODE.

Postema je govori u jednom podkastu da za njega nije bilo predviđeno mesto i na zajedničkoj forografiji tima za ovu sezonu, a sada su sve oči navijača upereni u njega.

Mislio sam da ću više igrati jer je Groningen ispao iz elite. Ispostavilo se drugačije na startu šampionata. Nisam bio na timskoj fotografiji. Morao sam da se dokazujem na treninzima. Na kraju je sve ispalo dobro. Svašta mi je tada prolazilo kroz glavu. Ipak, dobio sam šansu. Sada sve dobro funkcioniše. Postigao sam mnogo golova i imao i neke asistencije”, rekao je mladi napadač.

Gronigen je očajno počeo sezonu, ali kako je šampionat Erste diviziji odmicao, zeleno-beli su bili bolji i sada imaju meč loptu pred svojim navijačima da izbegnu plej-of.

Imamo mlad tim, Pojačali smo treninge. Mislim da je taj intezitet bio ključan, naravno i kvalItet koji je došao do izražaja”.

Napadač Groningena imaće motiv da se dokaže Rodi gde nije briljirao. Nije omljen među pristalicama tima iz Kenkradea, a obećava večeras slatku osvetu.

Kada bih mogao da izabarem klub protiv koga će da igram u poslednjoj utakmici onda bi to bila Roda”, zaključio je Postema.

Gronigenu treba očajnički povratak u najbolje društvo i zbof finansijskog stanje koje nije sjajno. Klub je i dalje u minusu. Ponos severa je završio prošlu sezonu sa deficitom od 7.000.000 evra. Ove je gibitak manji i sada je 2.000.000 zbog tranfsera.

Još jedna sezona u Erste diviziji značilo bi da budžet mora da se smanji”, istakao je Vuter Gude, generalni menadžer tima sa severa Holandije.

S druge strane, spas bi bio povratak u elitni rang.

Ako se vratimo u Erediviziju mislim da ćemo imati budžet između 10. i 13. mesta. Uspeh je što su mladi momci Groningena postali vredniji na tržištu ove sezone. Prodaja jednog ili više igrača mogla bi da ublaži finansijski udar. Ali, radije ne bismo da prodajemo mlade nego sa njima da igramo Erediviziju”, kaže Gude.

Problem za domaćina je povreda Italijana Lusijana Valentea, trećeg strelca tima sa sedam golova, ali postoji šansa da i on bude u konkurenciji za tim.

Ko ne bude izborio direktnu promociju u Eredivizju čeka plej-of za treće mesto u najboljem društvu holandskog fudbala. Sigurni su Dodreht, Ado Den Hag i De Grafšap, dok će još dva mesta da se bore NAC Breda, Emen i Mastriht.

------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

HOLANDIJA 2 – 38. (POSLEDNJE) KOLO

Petak

20.00: (1,60) Ado Den Hag (4,40) PSV 2 (4,10)

20.00: (2,35) Ajaks 2 (3,70) AZ Alkmar 2 (2,50)

20.00: (1,80) Kambur (4,00) Helmond (3,35)

20.00: (2,00) Ajndhoven (3,45) Den Boš (3,35)

20.00: (1,92) Emen (3,80) De Grafšap (3,15)

20.00: (1,75) Groningen (3,80) Roda (3,70)

20.00: (1,70) MVV (4,10) Venlo (3,80)

20.00: (4,70) Os (4,00) NAC Breda (1,58)

20.00: (3,25) Utreht 2 (4,20) Dodreht (1,80)

20.00: (1,40) Vilem Drugi (4,50) Telstar (7,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Erste divizijaHolandija 2HolandijaGroningenRoda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara