Igrači Lanusa (©Reuters)
Igrači Lanusa (©Reuters)

Lanus blizu druge faze Liga kupa, Union ne odustaje

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.03.24. | 23:03

Granate favoriti protiv tima iz Santa Fea

Još tri kola preostala su do kraja prve faze argentinskog Liga kupa. Situacija u obe grupe polako se kristalizuje i već se naziru mogući učesnici eliminacionih rundi. Noćas startuje 12. kolo ovog takmičenja, koje može biti od krucijalne važnosti za timove koji se bore za mesta u plej-ofu, a jedan od takvih duela jeste i onaj između Lanusa i Uniona iz Santa Fea. Dok domaći sastav pokušava da se obezbedi na visokim pozicijama pre završnog kola, gosti dolaze sa nadom da se mogu dokopati mesta u narednoj istanci takmičenja.

Lanus ima udobniju situaciju u ovom poslednjem delu nadmetanja grupne faze, pošto su drugi u Grupi B sa 22 osvojena boda, samo jedan ispod lidera, Godoj Kruza. Sastav predvođen Rikardom Zijelinskim trenutno ima prednost od pet bodova u odnosu na Defensu i Hustisiju, koja zauzima peto mesto, prvi ispod crte plasmana u plej-of. Dakle, dovoljno je da u ovom završnom delu grupne faze, nemaju neke katastrofalne rezultate, a eventualnom pobedom u noćašnjem okršaju, gotovo izvesno naćiće se u narednoj rundi takmičenja.

Izabrane vesti

Od 11 utakmica koliko su popularne Granate iz južnog Buenos Ajresa odigrale, zabeležen je učinak od sedam pobeda, sa jednim remijem i tri poraza, uz 17 postignutih i osam primljenih golova. U dosadašnjem toku takmičenja, Lanus se smatra jednim od najboljih napadačkih timova i nalazi se u apsolutno pozitivnom periodu, sa dve pobede u nizu izvojevane na gostujućim terenima. Tu svakako spada velika pobeda u protiv Tigrea, rezultatom 3:2, a onda su takođe kao gosti, minimalnim rezultatom savladali i Belgrano. Sada se vraćaju igranju pred svojim navijačima, gde nisu imali tako pozitivnu kampanju, pošto su samo dva puta pobedili u proteklih pet utakmica, uz tek šest postignutih golova.

Razlog tome, po mišljenju tamošnje fudbalske javnosti, je taj što su Granate više ofanzivno nastrojeni i često zavise od prostora za svoje tranzicije, a kada igraju kod kuće na imaju potrebu za većim posedom lopte i postavljenjem visokih linija, što nije baš njihova karakteristika. Od pet utakmica koje je odigrao kod kuće, uspeo je da pobedi Platense sa 3:0 i Boku Juniors sa 2:1. Ali bi trebalo da u ovom obračunu protiv Santa Fea ponovo bude dominantniji, iako postoji mogućnost od identičnih poteškoća kao i u prethodnim duelima na domaćem terenu.

01.30: (2,00) Lanus (3,05) Union (3,90)

U odnosu na prethodni obračun sa Belgranom u gostima i početnih jedanaest, Rikardo Zijelinski će ovoga puta imati tri promene. Na golu će ostati Lukas Akosta, dok će u odbarni umesto Ezekjela Munjoza nastupiti Neri Domingez, koiji će uz Huana Kaseresa, Abela Lusijana i Hulija Solera činiti defanzivnu liniju. U središnjem delu formacije, doćiće do najviše izmena gde će Brajan Agire zameniti Urugvajca Gonzala Pereza, a Lusijano Bođio će zauzeti krilnu poziciju na kojoj je nastupao kolumbijski internacionalac Raul Loaiza. Ofanzivni dvojac kao i do sada činiće Marselinjo Moreno i Valter Bou.

Sa druge strane, tim Uniona iz Santa Fea nalazi se na sedmom mestu u ovoj istoj grupi, sa 16 osvojenih bodova i izgednim šansama da se nađe na pozicijama koje vode u plej-of, jer ima samo dva boda manje od Estudijantesa i Njuels Old Bojsa, trećeplasiranog, odnosno četvrtog tima na tabeli. U prethodnih 11 odigranih kola ekipa Kristijana Gonzalesa zabeležila je četiri pobede, četiri remija i tri poraza, postigavši 12 uz 10 primljenih golova.

Albirohosi su mogli da imaju mnogo bolju poziciju, ali nisu pobedili u poslednja dva meča, izgubivši od Defense i Hustisije u gostima sa 2:1, dok su u poslednjem susretu, na svom terenu odigrali nerešeno 2:2 protiv Sentral Kordobe, koja je do boda došla u dubokoj nadoknadi vremena golom Kamila Vihononia. Od svega viđenog do sada, Union je tim koji uspeva da igra veoma zanimljivu ofanzivnu igru, ali u defanzivi je dosta neuravnotežen. U gostima ovaj Albirohosi, igra pragmatičnije utakmice, gde su u prethodnom periodu zabeležili dve pobede, dva remija i poraz, uz samo četiri postignuta i tri primljena gola. Sada bi trebalo da nastupi nešto defanzivnije protiv Lanusa, sa niskim linijama kako bi oduzele prostor ofanzivnoj igri domaćeg tima.

Poslednja dva okršaja ovih timova, oba odigrana u prethodnoj sezoni i oba puta na stadionu 15. April u Santa Feu, završena su nerešenim ishodima. Ipak, poslednja zabeležena pobeda pripala je Unionu u sezoni odigranoj 2022. godine, što ujedno znači da Albirohosi nisu poraženi u prethodnih šest mečeva sa Lanusom, uz tri pobede i tri remija. Sa druge strane, Granate svoj poslednji uspeh protiv ovog tima ostvarili su još u sezoni odigrnoj 2019. godine i to na strani, dok su na svojoj La Fortalezi poslednji put savladali goste iz Santa Fea još 2017. godine.

LIGA KUP ARGENTINE - 12. KOLO

Četvrtak

01.30: (2,00) Lanus (3,05) Union (3,90)

23.55: (2,00) Rosario Sentral (3,20) Barakas (3,70)

Petak

01.00: (2,15) Instituto (3,05) Argentinos Juniors (3,45)

22.00: (2,75) Defensa i Hustisija (3,00) Estudijantes (2,60)

22.00: (2,85) Tigre (2,95) Belgrano (2,55)

Subota

00.30: (3,80) Urakan (3,20) River Plejt (1,98)

21.00: (2,00) Boka Juniors (3,05) San Lorenco (3,90)

23.00: Sentral Kordoba - Rasing

Nedelja

01.00: (1,95) Taljeres (3,30) Velez (3,80)

21.00: Himnasija LP - Rijestra

21.00: Sarmijento - Njuels

23.30: Independijente - Atletiko Tukuman

Ponedeljak

02.00: Rivadavija - Banfild

23.55: Platense - Godoj Kruz

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineLanusUnion Santa Fe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara