Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Kukuta brani minimalac u finalu Klausure

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.11.23. | 23:03

Fortaleza bi da izbegne sudbinu koja ju je zadesila u prvom delu drugoligaške kampanje u Kolumbiji

Posle samo tri dana i pobede nad Fortalezom ostvarene minimalnim rezultatom u prvom duelu finala kolumbijske Klausure, Deportivo Kukuta noćas (01.30) će pred gostujućom publikom na stadionu Metropolitano de Tečo imati priliku da potvrdi kartu za veliko finale Primere B koje je na programu 6. i 9. decembra, a u kojem je već stacioniran Patriotas Bojaka, pobednik prvog dela sezone, odnosno formata Apertura.

Fortaleza želi da izbegne sudbinu koja ju je već zadesila u prvom delu kampanje kada je poražena u finalu Aperture od Patriotasa. Klub iz predgrađa Bogote tokom čitave sezone imao je jednu od najboljih kampanja u takmičenju, na šta ukazuje i njegov plasman na zbirnoj tabeli dva formata na kojoj drži čelnu poziciju. Sa druge strane, gosti dolaze sa ciljem da odbrane prednost koju su stekli kod kuće, a tim Federika Barionueva će se nadati barem nerešenom rezultatu koji bi mu garantovao učešće u velikom finalu.

Izabrane vesti

Po dogovoru na skupštini DIMAYOR-a, zvaničnog organizacionog tela za Prvu i Drugu diviziju kolumbijskog fudbala, i za ovu kao i prethodne sezone, usvojen je identičan sistem takmičeja za Primeru B, sa dva turnira u godini Apertura i Klausura. Svaki od njih podeljen je u tri faze: Ligašku iliti kvalifikacionu, Kvadrangularna iliti polufinalna faza kroz koju se definušu dve najbolje ekipe iz grupa koje idu u finale u kom će se odigrati po dve utakmice kako bi se odredio pobednik turnira. Pobednik Aperture i Klausure igraće veliko finale kroz dva meča koji će odlučiti prvi promovisan klub u najjaču kategoriju za 2024. godinu. Sa druge strane, gubitnik tog duela suočiće se sa najboljim na zbirnoj tabeli sezone u plaj-ofu koji će odrediti drugu promovisanu ekipu u prvu diviziju.

Tabela preklasifikacije Primere B zasniva se na zbiru bodova klubova u svim utakmicama dva turnira u godini, uključujući kvadrangularno polufinale, pa i finale formata. Klub koji zauzime prvo mesto na ovoj tabeli, osim pobednika Velikog finala, kvalifikovaće se u plej-of za drugu promociju u Primeru A, dok ako neki klub uspe da osvoji oba turnira u sezoni, plej-of će biti osporavan od strane sledeća dva kluba najbolje plasirana na zbirnoj tabeli. U slučaju da gubitnički klub velikog finala takođe zauzima prvo mesto na ovoj tabeli, plej-of za drugu promociju neće se igrati i ovaj klub će biti direktno promovisan.

01.30: (1,70) Fortaleza (3,50) Kukuta Deportivo (4,80)

Kao što je već spomenuto, Fortaleza je propustila prvu šansu da se bori za titulu i direktnu promociju u najjači rang, izgubivši finale Aperture od Patriotasa. Pet meseci kasnije, na pragu su da uprskaju i drugu priliku za veliko finale, pošto su pre tri dana pretrpeli minimalan poraz na gostovanju Deportivo Kukuti u prvom meču finala Klausure. Bilo kako bilo, ako tim Sebastijana Oliveirosa noćas ne uspe da nadoknadi zaostatak iz prvog susreta i preokrene rezultat u svoju korist, svakako ga očekuje mesto u plej-ofu koje je zagarantovao kao prvoplasirani na zbirnoj tabeli dva formata. Ako, pak, uspeo u svojoj nameri, Fortaleza će ostvariti direktnu promociju bez obzira na ishod velikog finala, po već navedeni propozicijama.

La Profesija iz predgrađa Bogote je na poslednjih pet utakmica zabeležila tri pobede i dva poraza. Kada su u pitanju nastupi pred domaćom publikom, Fortaleza iza sebe ima niz od 11 pobeda zaredom. Poslednji put kada su doživeli neuspeh na stadionu Metropolitano de Tečo, bilo je to 4. juna u meču 5. kola Klausure, kada je Ljaneros minimalnom pobedom odneo sva tri boda. Inače, bio je to jedini njihov poraz na domaćem terenu u tekućoj takmičarskoj godini.

Sa druge strane, Deportivo Kukuta, pored toga što je beležila konstantne rezultate u Primeri B, uspeli su da dođu i do polufinala Kupa Kolumbije gde su na kraju poraženi od Miljonariosa, napravivši tako najveće iznenađenje u tom takmičenju. Kukuta željno iščekuje povratak u elitni rang kolumbijskog fudbala, i na dobrom je putu da to i ostvari posle tri godine od neslavnog izbacivanja iz fudbalske asocijacije, odlukom skupštine DIMAYOR-a zbog brojnih ne izmirenih obaveza, kako prema sopstvenim igračima, tako i prema državnim organima u raznim postupcima u kojima je klub bio upleten.

Nekadašnji šampion Kolumbije za format Klausura iz 2006. godine, neće imati privilegije u slučaju da ne uspeju da dođu do finala, kao njihov rival. Jasno je da ako Kukuta ne uspe da odbrani stečenu prednost iz prvog meča finala sa stadiona Heneral Santander, ostaje tu gde jeste, jer trenutni plasman Los Motilonesa, bez mogućnosti za dalji napredak, treće mesto na zbirnoj tabeli dva formata.

U poslednjih pet nastupa, tim Federika Barionueva nije uspeo da zabeleži kontiuinirane rezultate, naizmenično doživevši dva poraza, remi uz dve ostvarene pobede. Isto tako na poslednjih pet gostujućin utakmica, Kukuta je zabeležila samo jednu pobedu, uz dva remija i dva vezana poraza od Miljonariosa u polufinalu Kupa i Ljanerosa u poslednjem kolu Kvadrangulara. Istina, u tekućoj takmičarskoj godini nisu izgubili od noćašnjeg rivala, nad kojim su ostvarili dve pobede uz jedan nerešeni ishod.

KOLUMBIJA 2, KLAUSURA - FINALE, REVANŠI

Subota

01.30: (1,70) Fortaleza (3,50) Kukuta Deportivo (4,80), prvi meč 0:1

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KolumbijaKolumbija2Južna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara