Slavlje navijača Voždovca  (©MN Press)
Slavlje navijača Voždovca (©MN Press)

I bi što biti ne može: Zmajevi na pogon Zvezdine dece spržili Baharovu odbranu! Šampion pao posle 22 meseca

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.08.23. | 20:46

Voždovac napravio senzaciju savladvši crveno-bele sa 3:2

I bila je ozbiljan borba na krovu Tržnog centra, i bilo je što biti ne može. Marširala je Crvena zvezda u prethodna četiri kola Mozzart Bet Superlige, šalila se sa rivalima, da bi u Zaplanjskoj doživela rezultatski i toplotni šok. Na krilima sjajne Zvezdine dece Borisava Burmaza i Đorđa Teodorovića, ekipa Marka Savića napravila je prvorazrednu senzaciju, ne samo zbog trijumfa nad gospodarom srpskog fudbala, već i načina na koji je izvojevan. Kao da igra u Bundes ili Premijer ligi, a ne da je satkan od momaka koji se još briju i imaju status bonus igrača. Čekao je domaćin da gosti napadaju i mašu u prazno i potom je udarcima direktno u bradu ogolio sve defanzivne mane ekipe Baraka Bahara – 3:2!

A verovatli ili ne, bilo je i 3:0. Da, dobro ste pročitali. Voždovac je u tim trenucima rezultatski raznosio Crvenu zvezdu, zasluživši i milovanje sreće, pošto su golovi Borislava Burmaza, bivšeg đaka sa Marakane pali posle velike greške Miloša Degeneka, dok je najveći kiks od kada nosi Zvezdin dres napravio Aleksandar Dragović, proslavivši Danila Teodorovića.

Izabrane vesti

Prvi put od oktobtra 2021. godine, kada je pala u Surdulici, Crvena zvezda je doživela poraz u Mozzart Bet Superligi. I premijerni put još od 2017. godine na istom mestu primila tri gola u domaćem ataru.

Boleće ova rana Baraka Bahara, pošto je Crvena zvezda u fazi defanzive izgledala golo. Pored tri gola imali su domaći još bezbroj situacja tri na tri ili četiri na četiri, pokazavši na delu kako se razbija prva linija presinga crveno-belih.

Možda će dobro doći avgustovsko polivanje ledenom vodom stručnom štabu i igračkom kadru Crvene zvezde. Čisto da osete da nema potreba da čašćavaju publiku samim prisustvom. Žan Filip Kraso praktično ništa nije uradio, Kings Kangva se u prvom poluvremenu sakrivao od lopte, Marko Stamenič otpadao u duelima, nije bilo dovoljno ni Stefana Mitrovića. Kada se tome dodaju amaterske reakcije Vladimira Lučića u kolosalnim situacijama, te nesnađenost iskusne odbrane...

Nasuprot tome Voždovac je imao razigrane ptiće, naslonjene na talenat i sasvim logično malu pomoć sreće. Treba svetla javnosti da budu uperena ka strelcima Burmazu, Neškoviću i Teodoroviću, ali su doktorsku partiju pružila još dvojica momaka, sa stažom u omladinskoj školi Crvene zvezde, Bogdan Jočić i Aleksa Matić. Kako su samo oni amortizovali presing gostiju, znali da odigravaju pravovremeno i tačno, ostavivši srednji red crveno-belih u međuprostoru. Kapa dole za stručni štab Zmajeva.

Naišao je tim Baraka Bahara na ekipu sličnog kvaliteta kao u prva četiri kola Mozzart Bet Superlige, ali na ekipu drugačije konfiguracije. Kako je samo trener Voždovca Marko Savić pročitao način na koji njegov tim, prepun bonus fudbalera, može da iskažnjava veliki prostor iza leđa odbrambene trojke. Prvo i najvanžnije: Zmajevi su ostali imuni na prvi presing Crvene zvezde, ne libeći se da kroz pas provuku loptu ka napadačima. Uz pismenu igru Voždovac je gradio i alternativni put tokom celog prvog poluvremena, posebno posle vođstva: strelac vodećeg gola Borislav Burmaz bio je sjajan osigurač lopti, spreman da je zadrži i pored nasrtaja Degeneka i Dragovića, dajući mogućnost odbrani svog tima da diše.

Avgustovska sparina u kombinaciji sa veštačlim terenom i prolećnom melanholijom, crveno-belima je oduzela prepoznatljivu energiju na koju je navijače navikao Barak Bahar. Kada je pomenuti Burmaz iskoristio veliku grešku Miloša Degeneka, Voždovčani su počeli da lete po terenu i igraju sa ogromnim samopouzdanjem.

Znao je, primera radi, Aleksa Matić kako da sakrije loptu pored Kangve i Stamenića, kao što je i Nešković umeo da se poigra sa Srđanom Mijalovićem. Pravi košmar je nastajao u glavama Zvezdinih navijača, jer su posle svake promašene šanse vraćali film na 2017. godinu, kada je Voždovac prkatično oduzeo viđenu titulu crveno-belima.

Nije bilo dovoljno u igri Osmana Bukarija, nije bilo ni širine na drugoj strani preko Mitrovića, previše je u odsudnim trenucima petljao Kraso... Slično tome i Lučić.

Imao je Voždovac bar pet situacija posle brzih razmena pasova da ozbiljno ugrozi Glazera, i zaslužio je možda još jedan gol, nakon što je Mihajlo Nešković prevario Mijailovića i poslao dijagonalu iza Glazerovih leđa.

Crvena zvezda nije imala ofanzivni plan, jurila je samo posle druge osvojene lopte, ali brzo povlačenje Zmajeva pred gol Andrija Katića, skratilo je prostor crveno-belima. Prosto, vrata trijumfa otvarala su se Zmajevima, jer je Bukari bio neprecizan iz situacija koje obično lako rešava. Piter Olajinka je gađao samo do prečke, dok je kolosalnu priliku posle tropotezne akcije promašio Vladimir Lučić.

Zvezda je pritisla u nastavku, dobio je opciju više Barak Bahar sa Kangom i Rodićem da još više pritisne. Ređali su se napadi i promašaji, sve dok kapiten Dragović nije dao loptu u for Danilu Teodoroviću za 3:0. Zamirisalo je tada na katastrofu crveno-belih, koju su donekle ublažili Milan Rodić, a potom i Gelor Kanga sa opravdano dosuđenog penala u sudijskoj nadoknadi.

Sve to ipak nije izbrisalo utisak da je završen Barakov medesni mesec na klupi Crvene zvezde.

VOŽDOVAC CRVENA - ZVEZDA 3:2 (2:0)

/Burmaz 5, Nešković 44, Teodorović 60 - Rodić 74, Kanga 90 pen/

Beograd

Stadion: SC Stadion

Sudija: Stanko Ostraćanin

VOŽDOVAC (4-2-3-1): Katić 7 – Đurđević 6,5, Damjanović 7, Zečević 7 (od 82. Lukić), Đuričić 6,5 – Matić 8, Mitrović 6,5 (od 63. Vaštšuk) – Novevski 7 (od 63. Vujanović), Jočić 8, Nešković 7,5 (od 82. Stoisavljević) – Burmaz 7,5 (od 56. Teodorović 7)

CRVENA ZVEZDA (3-5-2): Glazer 5,5 – Mijailović 5,5, Degenek 5 (od 46. Rodić 6,5), Dragović 5 – Bukari 6, Kangva 5 (od 46. Kanga 6), Stamenić 6 (od 84. Šljivić), Kraso 5 (od 74. Kabić), Mitrović 5 (od 63. Mijatović) – Lučić 5, Olajinka 5,5

Igrač utakmice: Bogdan Jočić

MOZZART BET SUPERLIGA, PETO KOLO

Petak

Radnički Niš - Radnički 1923 4:1 (2:0)

/Ilić 14, 49 Petrov 21, Mesarović 90+5 – Vidakov 54/

Subota

TSC – IMT 1:0 (0:0)

/Mirčevski 86/

Voždovac – Crvena zvezda 3:2 (2:0)

/Burmaz 5, Nešković 44, Teodorović 60 - Rodić 74, Kanga 90+1pen/

20.30: (2,85) Mladost Lučani (3,30) Vojvodina (2,50)

Nedelja

17.30: (1,80) Novi Pazar (3,60) Železničar Pančevo (4,60)

19.30: (1,50) Čukarički (4,20) Radnik (6,75)

19.30: (1,90) Spartak (3,40) Napredak (4,30)

19.35: (1,30) Partizan (5,20) Javor (11,0)

 



tagovi

FK Crvena zvezdafk voždovacBorisav BurmazMihajlo NeškovićĐorđe Teodorović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara