Slavlje Arsenalovih igrača (©Reuters)
Slavlje Arsenalovih igrača (©Reuters)

Edegor nastavio da raspiruje Arsenalov bes prema davljenicima, pritisak rutinski prebačen u Liverpul (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.04.24. | 22:25

Norvežanin se pretplatio na vodeće golove protiv najubogijih, prvo mesto preuzeto na bar 24 sata

Otišao je Arsenal na meč sezone s namerom da preživi, da se odupre najmoćnijoj fudbalskoj mašineriji sveta i zahvaljujući stamenim defanzivcima Salibi i Gabrijelu izborio remi. Možda pristup igri na Etihadu protiv Mančester Sitija nije zadovoljio Arsenalove navijače, ali je nerešen rezultat dao legitimitet ekipi Mikela Artete da na svim preostalim utakmicama do kraja sezone odigra samopouzdano, baš zato što je pregremljen meč protiv rivala od kog se najviše zaziralo.

Idealno se Tobdžijama poklopilo da posle utakmice najvećeg fizičkog i psihičkog opterećenja zaigraju protiv jedne od nekoliko najslabijih ekipa Premijer lige. Rutinski je Arsenal trijumfovao protiv Lutona 2:0 (2:0) i tako zaposeo čelo najvišeg ranga engleskog fudbala bar na 24 časa i sutrašnjeg duela Liverpula i Šefild Junajteda.

Izabrane vesti

Istinskim rasprivačem velike energije ostatka tima u duelima sa davljenicima još jednom se pokazao Martin Edegor. Norveški vezista je treći uzastopni pogodak na premijerligaškim utakmicama dao protiv ekipa koje su prethodne sezone promovisane iz Čempionšipa, a svaki put je tresao mreže za 1:0 i tako razbijao stege saigračima u sudarima sa svima koji su rešili da na Emirejtsu stanu u defanzivni blok i dekadentnim fudbalom osvoje bod.

Izdržao je Luton dvadesetak minuta, a onda je sve upropastio Peli Radok Empanzu. Tridesetogodišnji vezista postao je prvi igerač u istoriji engleskog fudbala, koji se uzdigao sa istim klubom kroz sve rangove takmičenja, počevši od petog (prvog među neprofesionalnim) pa sve do Premijer lige. Ipak, jasno je da baš i nije igrač premijerligaškog kvaliteta. Poklekao je pod malo jačim pritiskom Emila Smit Roua, izgubio loptu na sredini terena i otvorio kontru Arsenala. Još jednom je sjajna saradnja Kaija Haverca i Martina Edegora krunisana pogotkom. Ispalio je Skandinavac torpedo sa 11,12 metara i razorio šanse Tomasa Kaminskog da odbrani udarac.

Havercova produktivnost već sada je bolja nego u bilo kojoj prethodnoj sezoni od kada je Bundesligu zamenio Premijer ligom. Završnim pasom za Edegora, došao je do statistike od osam golova i četiri asistencije, što Nemca dovodi do brojke od 12 direktnih učešća u golovima.

Bila je ovo idealna prilika da Arsenal odigra jednu opušteniju utakmicu i poštedi živce navijačima pred paklen kraj i pregršt teških duela, poput onih sa Čelsijem, Totenhemom, Mančester Junajtedom i dvomečom četvrtfinala Lige šampiona protiv Bajerna. Koliko je Arteta bio siguran u trijumf, pokazao je i uvrštavanjem Risa Nelsona u startnu postavu. Za desnokrilnog napadača bila je ovo prva utakmica u startnoj postavi na prvenstvenoj utakmici još od jula 2020. godine. Veći razmak između dve utakmice u Premijer ligi za Arsenal imali su samo Sol Kembel (tri godine i 296 dana) i Matje Flamini (tri godine i 263 dana).

Možda 25-godišnjak nije dao gol, ali je Nelson doprineo da se notorno indisponirani Daika Hašioka zapetlja pred sopstvenim golom i zatrese mrežu Kaminskog. Japanca je Luton platio 2.000.000 evra Sint Trojdenu u prelaznom roku, ali za sada nije imao mnogo pozitivnog doprinosa u borbi za opstanak Šeširdžija. Autogolom u 44. minutu uveo je utakmicu u miran tok iz kog nije izlazila.

Liverpul dočekuje Šefild Junajted u četvrtak (20.30), a koliko god da na prvi pogled rival na uliva strah, pritisak je pritisak i sada se nalazi na Enfildu.


PREMIJER LIGA - 31. KOLO

Utorak

Njukasl - Everton 1:1 (1:0)

/Isak 15 - Kalvert Luin 88/

Notingem Forest - Fulam 3:1 (3:0)

/Hadson Odoi 9, Vud 19, Gibs Vajt 45+3 - Adarabiojo 49/

Bornmut - Kristal Palas 1:0 (0:0)

/Klajvert 79/

Barnli - Vulverhempton 1:1 (1:1)

/Brun Larsen 37 - Ait Nuri 45+3/

Vest Hem - Totenhem 1:1 (1:1)

/Zuma 19 - Džonson 5/

Sreda

Arsenal - Luton 2:0 (2:0)

/Edegor 24, Hašioka 44 ag/

Brentford - Brajton 0:0

Mančester Siti - Aston Vila (u toku)

Četvrtak

20.30: (1,10) Liverpul (11,0) Šefild Junajted (18,0)

21.15: (2,10) Čelsi (3,70) Mančester Junajted (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Luton TaunArsenalMartin Edegor

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara