Don't worry, be Szczęsny

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.12.22. | 10:32

Poljak postao tek treći golman u istoriji koji je skinuo dva penala na jednom Mundijalu...

Poljaci su prošli kako su prošli. Sreća ih je u dobroj meri pogledala - jer Meksiko je lako mogao do trećeg, pa i četvrtog gola - a ako treba da tražimo razlog zbog kog su imali naklonost fortune onda je to definitivno na ovom šampionatu svemogući Vojćeh Ščensni (32).

Igra ispod proseka, hrabrost daleko od zavidnog nivoa (pogotovo u susretu sa Argentinom), kvalitet - hajde da ne bude pregrubi, ipak se radi o učesniku osmine finala - upitan.

Izabrane vesti

Ako smo se nekim čudima i nadali od Poljaka onda je bilo najlogičnije da ih režiraju Robert Levandovski, eventualno Pjotr Zjelinski ili Arkadijuš Milik, međutim dogodilo se da je stvari u svoje ruke preuzeo golman Juventusa.

Ščensni je sinoć pružio najbolju golmansku partiju od početka Mundijala i sa 11 odbrana kompletirao grupnu fazu. Odbranjeni penal Lionelu Mesiju dođe mu kao šlag na torti...

"Pričao sam sa Leom pre penala i rekao mu da mogu da se kladim u 100 evra da ga neće dosuditi. Bilo je to dok je sudija gledao snimak... Izgubio sam opkladu. Ne znam da li je klađenje dozvoljeno na Svetskom prvenstvu, možda ću biti kažnjen, ali trenutno me to ne zanima. Mesiju svakako ne planiram da platim. Ne zanima njega 100 evra, verujem da ima dovoljno", našalio se Poljak nakon meča i još jednom pobrao simpatije.

Posle čudesnih 45 minuta i devet odbrana činilo se da je ozbiljno ugrožen rekord svetskih prvenstava kada je u pitanju broj odbrana na jednoj utakmici, međutim Tim Hauard je na kraju ipak ostao neprikosnoven sa svojih 16 od pre osam godina.

Bez obzira na to, istorija će i te kako dobro upamtiti Ščensnija, jer sinoć je postao tek četvrti golman koji ima dva odbranjena penala na mundijalima (Jan Tomaševski, Bred Fridel i Iker Kasiljas), a treći što je uspeo da to uradi na istom SP (Jan Tomaševski i Bred Fridel).

Činjenica da su na listi dvojica Poljaka verovatno najbolje govori o njihovoj golmanskoj školi...

Podsećanja radi, Vojćeš Ščensni je prvi penal odbranio protiv Saudijske Arabije, i to Salemu Al Davsariju, čoveku koji je u prvoj rundi šokirao Argentinu, a juče golom protiv Meksika pogurao Poljsku u nokaut fazu, sprečivši da fer-plej (manji broj žutih kartona) odlučuje od putniku među 16.

Protiv Saudijaca Ščensni je sakupio pet odbrana, a u prvom kolu sa Meksikom četiri, što će reći da ih trenutno ima ukupno 20 i u toj statističkoj kategoriji je lider Svetskog kupa u Kataru.

Kada govorimo o penalima, s ova dva na Mundijalu, broj odbranjenih podigao je na 26! Od 87 s kojima se suočio. Dakle, ispada da je skinuo skoro trećinu. I što je najavžnije trend mu je sve bolji, pošto nije savladana iz pet od poslednjih šest šuteva sa 11 metara u dresu Juventusa i Poljske.

Zaključak: ako nekoga Francuzi treba da se plaše pred borbu za četvrtfinale onda je to Vojćeh Ščensni.

A on će kao pred Mesijev penal, u fazonu: "Ne brinite, skidam ga".


tagovi

Vojćeh Ščensni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara