Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Dok čitava Evropa uvodi VAR, Irci nemaju novac ni za sprej za sudije

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.05.22. | 13:51

Kapiten Šamroka Ronan Fin kritikovao FS Republike Irske pred meč sa Šelburnom (petak, 21) u derbiju 18. kola tamošnje Premijer lige

Šamrok Rovers je prošle godine rutinski osvojio titulu u Republici Irskoj, imao je 16 bodova više od drugoplasiranog Sent Patriksa, pa će ovog leta da bude potencijalni rival Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U međuvremenu je na Irskom ostrvu počela nova sezona, tamo se ona igra tokom kalendarske godine, a zeleno-beli su na odličnom putu da odbrane titulu. Imaju sedam bodova više od najbližeg pratioca Deri Sitija, ali i pored toga je kapiten Šamroka Ronan Fin ljut na Fudbalski savet Republike Irske, što nije krio pred derbi meč 18. kola Premijer lige (petak, 21) sa Šelburnom.

Razlog? Sudije ove sezone ne koriste sprej da obeležavaju živom zidu gde da stoji! Po mišljenju 34-godišnjeg veziste to je bio glavni razlog zašto je Drogeda u prošlom kolu savladala Šamrok sa 1:0. Povela je krajem prvog poluvremena preko Brenana, posle čega je Šamrok imao inicijativu. Iz toga se izrodilo nekoliko dobrih prilika iz slobodnih udaraca, ali kako je Fin istakao, protivnički živi zid je konstantno prilazio dok sudije nisu gledale.

Izabrane vesti

Prošle sezone su sudije koristile sprej u Irskoj, ali je Premijer liga ove godine ostala bez sponzora. Navodi se da je to glavni razlog zašto je izbačena upotreba spreja, iako bi on koštao organizatora ukupno nešto manje od 1.000 evra za prva dva ranga za čitavu sezonu.

Iz nekog razloga liga više ne koristi sprej. Možda ću upasti u problem zbog toga, ali moram da kažem da je to pogrešno. Ovo je profesionalno okruženje, profesionalna liga. Kada dobijete slobodan udarac blizu šesnaesterca, očekujete da sudija sprejem obeleži živom zidu gde da stoji. To se ne čini, što se koristi da se priđe lopti. Da budem pošten, i ja bih gledao da ukradem koji centimetar, prirodno je. Ne tražim VAR ili tehnologiju za gol-liniju, ali ovo je nešto što bismo morali da imamo da pomognemo sudijama da rade svoj posao“, kazao je Fin.

21.00: (1,45) Šamrok (3,90) Šelburn (7,50)

Ubrzo su se oglasili i iz Saveza saopštenjem.

Ovaj slučaj ćemo da uzmemo u razmatranje. Nameravamo da vratimo sprej u upotrebu najranije što je to moguće“, navodi se u njemu.

Svakako, sudije neće imati ovu ispomoć u petak, kada je na programu čitavo 18. kolo. Naravno, u centru pažnje je Finov tim, u goste mu dolazi veliki rival Šelburn, na čijoj klupi sedi nekadašnji vezista Čelsija Damijan Daf.

Šamroku je Drogeda prekinula niz od 13 utakmica bez poraza, odnosno od četiri uzastopna trijumfa. S druge strane, Šelburn je vezao četiri pobede, u čitavom maju nije izgubio nijedan bod. I pored toga je tek na sredini tabele, šesti, sa čak 15 poena manje od Šamroka, koji doduše ima odigranu utakmicu više.

Na ovu razliku direktno je uticao susret Šelburna i Šamroka početkom aprila. Tada su zeleno-beli pogotkom Arona Grina u 89. minutu za 2:1 osvojili sva tri boda.

Kada ih pogledate, vidite da su izgubili neke utakmice na početku sezone zbog sitnih detalja. Nedostajalo im je malo sreće, ali to se dešava kada je grupa nova i još se privikava na zajednički rad. Sada su počeli da pokazuju kvalitet, siguran sam da će Daf da ostvari dobar uspeh tamo. Znamo šta možemo da očekujemo od njih“, kazao je Stiven Bredli, trener Šamroka.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

REPUBLIKA IRSKA 1 – 18. KOLO

Petak

20.45: (1,45) Bohemijans (4,20) Drogeda (6,50)

20.45: (1,32) Deri Siti (4,70) Fin Harps (9,00)

20.45: (1,98) Dandok (3,35) Sent Patriks (3,60)

20.45: (5,10) UCD (3,60) Slajgo (1,65)

21.00: (1,45) Šamrok (3,90) Šelburn (7,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Republika IrskaIrska 1Šamrok

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara