Foto: Shuttestock; Reuters
Foto: Shuttestock; Reuters

Da li je vreme da se ispravi nepravda nad Levandovskim, pa da neko ponovo stane između Mesija i Ronalda?

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.10.21. | 19:12

Frans Fudbal objavio listu kandidata za Zlatnu loptu, među favoritima Lionel Mesi, Robert Levandovski, ali i Žoržinjo

Nije minule sezone dodeljena Zlatana lopta i opšti je utisak da je napadač minhenskog Bajerna Robert Levandovski uskraćen za prestižno priznanje. Takvu odluku ugledni francuski list Frans Fudbal doneo je zbog pandemije virusa korona, uprkos činjenici da su se najbolje fudbalske lige širom sveta uspešno završile i pored prekida sezone. Poslednji je nagradu za najboljeg igrača sveta poneo Lionel Mesi i to pre 19 meseci. Sada je obelodanjena nova lista kandidata, za Zlatnu loptu boriće se 30 igrača, a kako stoje stvari, glavni favoriti su upravo Poljak i Argentinac.

Subota, 20.45: (8,50) Luksemburg (4,50) Srbija (1,45)

Izabrane vesti

Od 2007. nagradu su osvajala tri fudbalera. Između Kristijana Ronalda i Lionela Mesija samo je leta 2018. godine uspeo da stane Luka Modrić. Portugalac je pet puta bio najbolji, Argentinac jednom više. Zato se čini da je prošla godina bila idealna prilika da neko ponovo stane na put Ronaldu i Mesiju, ali je Frans Fudbal odlučio da ne dodeli Zlatnu loptu. Pravda bi sada mogla da bude zadovoljena.

Levandovski je u sezoni 2020/21 postigao impresivnih 48 golova na 40 nastupa. U Bundesligi je prebacio magičnu brojku i zasenio legendarnog Gerda Milera, kako je u poslednjim trenucima sezone stigao do kote od 41 pogotka. Nastavio je u istom ritmu i ove takmičarske godine, pa se na prvih 10 nastupa u 13 navrata upisivao u listu strelaca. Minulog leta je i po deveti put postao šampion Nemačke.

Glavni adut Lionela Mesija ovoga puta nisu izdanja u Barseloni. Na kraju krajeva, napustio ju je tokom leta i karijeru nastavio u Pari Sen Žermenu. Doduše, u sezoni za nama je nastavio da beleži impresivne brojke, pa je tako postigao 38 pogodaka na 47 nastupa u dresu Blaugrane, tokom jedne od težih sezona u novijoj istoriji kluba sa Kamp Noua. Zato je na reprezentativnom planu konačno uspeo da učini Argentinu ponosnom. Podigao je trofej Kopa Amerike, prvi veliki sa Gaučosima u karijeri. Zato mnogi očekuju da će odbraniti priznanje, koje je po rekordni šesti put osvojio 2019. godine.

Kristijano Ronaldo je čini se ispao iz glavne konkurencije. Imao je sezonu za zaborav u dresu Juventusa (osvojio samo Kup Italije), pa ga je tokom leta i napustio - vratio se u Mančester junajted. Na individualnom planu ipak nije podbacio, postigao je 36 pogodaka na 44 nastupa, ali je jasno da za osvajanje Zlatne lopte statistika nije dovoljna.

Prema određenom broju ljudi, ali i delu medija, za nagradu bi ozbiljno mogao da konkuriše i vezista Čelsija Žoržinjo, osvajač UEFA nagrade za igrača godine. Sa Čelsijem je pokorio Evropu na klupskom nivou, a potom i sa Italijom na reprezentativnom. Bio je važan šraf u ekipama Tomasa Tuhela i Roberta Mančinija, ali čini se ne i najvažniji. Smatralo se neko vreme da bi i njegov saigrač Ngolo Kante mogao do Zlatne lopte, ali te priče su pale u vodu posle neuspeha Francuske na prvenstvu Starog kontinenta.

Na zvaničnoj listi kandidata je još 25 imena, a pogledajte je u nastavku. Brojna su iznenađenja.

NOMINOVANI ZA ZLATNU LOPTU (2021)

Sezar Aspilikueta (Čelsi)

Nikolo Barela (Inter)

Karim Benzema (Real Madrid)

Leonardo Bonuči (Juventus)

Kevin de Brujne (Mančester Siti)

Đorđo Kjelini (Juventus)

Kristijano Ronaldo (Juventus/Mančester junajted)

Ruben Dijas (Mančester Siti)

Đanluiđi Donaruma (Milan/PSŽ)

Bruno Fernandes (Mančester junajted)

Fil Foden (Mančester Siti)

Erling Haland (Borusija Dortmund)

Žoržinjo (Čelsi)

Hari Kejn (Totenhem)

Ngolo Kante (Čelsi)

Simon Kjer (Milan)

Robert Levandovski (Bajern)

Romelu Lukaku (Inter/Čelsi)

Rijad Marez (Mančester Siti)

Lautaro Martinez (Inter)

Kilijan Mbape (PSŽ)

Lionel Mesi (Barselona/PSŽ)

Luka Modrić (Real Madrid)

Đerar Moreno (Viljareal)

Mejson Maunt (Čelsi)

Nejmar (PSŽ)

Pedri (Barselona)

Mohamed Salah (Liverpul)

Rahim Sterling (Mančester Siti)

Luis Suarez (Atletiko Madrid)

Obelodanjeni su i kandidati za još dve prestižne nagrade. Za Kopa trofej i titulu najboljeg mladog igrača na svetu boriće se Mejson Grinvud (Mančester junajted), Bukajo Saka (Arsenal), Pedri (Barselona), Žeremi Doku (Ren), Rajan Gravenberh (Ajaks), Džamal Musijala (Bajern Minhen), Florijan Virc (Bajer Leverkuzen), Džud Belingem (Borusija Dortmund), Đovani Rejna (Borusija Dortmund) i Nuno Mendeš (Sporting Lisabon/PSŽ).

Jašin trofej je prvi put dodeljen pre dve godine, a podigao ga je čuvar mreže Liverpula Alison Beker. Za nagradu se ovoga puta bore Tibo Kurtoa (Real Madrid), Đanluiđi Donaruma (Milan/PSŽ), Ederson (Mančester Siti), Samir Handanovič (Inter), Emilijano Martinez (Aston Vila), Eduar Mendi (Čelsi), Kejlor Navas (PSŽ), Manuel Nojer (Bajern Minhen), Jan Oblak (Atletiko Madrid), Kasper Šmajhel (Lester).


tagovi

Zlatna loptaFrans FudbalLionel MesiRobert LevandovskiKristijano RonaldoŽoržinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara