Ana Marija Crnogorčević (desno), reprezentativka Švajcarske (©Reuters)
Ana Marija Crnogorčević (desno), reprezentativka Švajcarske (©Reuters)

Crnogorčević udara na Furiju, rovita Hegerberg problem za Norvešku

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.08.23. | 23:20

Na startu nokaut faze ženskog Mundijala Crvena Furija uzdrmana neočekivanim porazom od Japana izlazi na crtu Švajcarskoj (07.00), drugi duel donosi nam sudar bivših šampiona (10.00)

Grupna faza Svetskog prvenstva u fudbalu za žene svojom interesantnošću nadmašila je sva očekivanja. Eliminacije Nemačke, Brazila i Italije, prolasci Maroka, Jamajke i Južne Afrike, neslavan kraj karijere najbolje fudbalerke svih vremena Marte... Teško je pobrojati sve upečatljive momente viđene u prethodne dve sedmice širom Australije i Novog Zelanda, vremena za osvrt je malo i već kucamo na vrata onog najznačajnijeg, nokaut faze. U naredna četiri dana biće odigrani mečevi osmine finala, svakog po dva.

Program otvaraju evropski rivali Švajcarska i Španija (subota, 07.00). Tim selektorke Inke Grings neočekivano je osvojio prvo mesto u Grupi A ostavivši iza jednu od najjačih selekcija prvenstva Norvešku i domaćina Novi Zeland. Švajcarkinje nisu primile ni jedan gol u grupi, trijumf od 2:0 protiv debitanta Filipina i remiji bez pogodaka sa direktnim konkurentima za prolaz Norveškom i Novim Zelandom bili su dovoljni za pet bodova i lidersku poziciju.

Izabrane vesti

Pravi bedem pred golom za sve protivnice predstavljale su Noele Maric i Džulija Stirli, uključujući i jednu od najvećih zvezda ženskog fudbala Adu Hegerberg. Slično iskušenje očekuje ih sutra kada će izaći na crtu Aleksiji Puteljas i Dženifer Ermoso. Mnogo se očekuje od dugogodišnje prve napadačke opcije u timu Ane Marije Crnogorčević. Imala je samo 19 godina kada je debitovala u dresu sa državnim grbom i statistika joj je impresivna.

07.00: (8,50) Švajcarska (4,50) Španija (1,40)

Čak 71 gol na 147 utakmica u dresu Barselone čine je najboljim strelcem, ali i igračicom sa najviše nastupa u istoriji reprezentacije Švajcarske. Sada ima već 33 godine i potencijalnim prolaskom u četvrtfinale krunisala bi sve što je dala državnom timu u prethodnih deceniju i po. Njena selekcija je drugi put uspela da uđe u osminu finala Svetskog prvenstva, čime je ponovila uspeh iz Kanade 2015. a u slučaju trijumfa protiv Španije prvi put bi se našla među osam najboljih na planeti.

------------------------------------------

DAME IGRAJU, MOZZART NAGRAĐUJE

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju "Osvoji za nju" gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svakog dana takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara, četvrta vaučer Fashion&Friends od 12.000… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKOGA DANA!

Prvi takmičarski dan je počeo u sredu 19. jula, u 16 časova i traje do sutradan u isto vreme. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.

-------------------------------------------

S druge strane Španija je silovito startovala, a onda se potpuno ugasila. Dve ubedljive pobede i dominantna igra protiv Kostarike i Zambije ispostavile su se kao varke i učinile da veliki broj fudbalskih fanova bar na nekoliko dana pogrešno percipira Crvenu Furiju kao jednog od glavnih kandidata za titulu. Blamantan poraz od Japana 5:0, kao da je demantovao sve one koji su zadivljeno gledali prve dve utakmice Španije protiv nedoraslih protivnika.

Prvi ozbiljniji protivnik na turniru u vidu svetskih šampionki iz 2011. razotkrio je sve mane Španije, svu krtost odbrane i otupljenost oštrice u napadu. Bilo je raznih priča da su možda fudbalerke sa Pirineja kalkulisale i namerno izgubile kako bi za rivala dobile Švajcarsku umesto Norveške, ali čak i da su to želele ostaje nejasno kako su sebi dopustile sramotan poraz od pet golova razlike. Bez obzira na sve čine se da je sutra potpuno nova utakmica i da je Horhe Vilda imao dovoljno vremena da pripremi svoje izabranice za meč na Eden parku u Oklendu.

10.00: (1,85) Japan (3,45) Norveška (4,50)

U drugom duelu dana sastaju se dva bivša svetska šampiona Japan i Norveška (10.00). Pravom derbiju prisustvovaće gledaoci na Skaj stadionu u Velingtonu, izrazitog favorita neće biti, mada se Samurajkama daju nešto veće šanse s obzirom na mnogo sigurniji izlazak iz grupe. Trijumfovale su Japanke na sva tri meča, redom su padali Zambija, Kostarika i na kraju Španija sa monstruoznih 5:0.

Posebno se istakla 23-godišnja Hinata Mijazava sa četiri gola u prvoj fazi takmičenja, što je stavlja u pol poziciju pred početak nokaut faze u borbi za Zlatnu kopačku Mundijala. Uz Švedsku, Japanake su pokazale najveću homogenot tima u grupnoj fazi i možda će im baš ta kompaktnost biti glavni adut u duelu protiv iskusnih Norvežanki.

Ako neka reprezentacija zna kako da igra mečeve u kojima su šanse prilično izjednačene onda je to Norveška. Prvakinje sveta iz 1995. konačno su rešene da ostvare neki zapaženiji rezultat, za početak ponavljanje rezultata sa prošlog Mundijala 2019. u Francuskoj kada su stigle do četvrtfinala. Ovog leta loše su krenule, neočekivanim porazom od Novog Zelanda na otvaranju turnira, nisu briljirale ni u remiju sa Švajcarskom, da bi ispravile stvar pobedom protiv Filipina, uz poklapanje odgovarajućeg ishoda na drugoj utakmici grupe. Ono što zabrinjava navijače skandinavske selekcije je upitna fizička sprema Ade Hegerberg, o čemu je na konferenciji pred meč govorila i selektorka Hege Rise. U slučaju da golgeterka Olimpik Liona ne bude spremna izvesno je da će se u startnoj postavi naći igračica Rome Sofi Roman Haug

MUNDIJAL ZA DAME U AUSTRALIJI I NOVOM ZELANDU – OSMINA FINALA

Subota

07.00: (8,50) Švajcarska (4,50) Španija (1,40)

10.00: (1,85) Japan (3,45) Norveška (4,50)

Nedelja

04.00: (1,28) Holandija (5,90) Južna Afrika (9,50)

11.00: (3,45) Švedska (3,25) SAD (2,20)

Ponedeljak

09.30: (1,30) Engleska (5,20) Nigerija (11,0)

12.30: (1,85) Australija (3,40) Danska (4,60)

Utorak

10.00: (2,05) Kolumbija (3,15) Jamajka (4,10)

13.00: (1,18) Francuska (7,25) Maroko (15,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara