Dušan Vlahović (© AFP)
Dušan Vlahović (© AFP)

CAPUT MUNDI: Samo Dušan Staru damu spasava

Vreme čitanja: 5min | pon. 08.08.22. | 08:51

Juventusu je potrebno još 100.000.000 evra za pojačanja i bar 30 golova srpskog napadača da bi konkurisao za skudeto

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Predstojeća sezona nije obična za Juventus. Sledeće godine familija Anjeli proslavlja 100 godina kontinuiranog vođenja Juvea. U istoriji nije zabeleženo, u bilo kom sportu, na bilo kom meridijanu, da jedan klub nije promenio vlasnika čitav vek.

Izabrane vesti

Stara dama je već 99 godina u vlasništvu Anjelijevih, od rodonačelnika nekrunisane italijanske dinastije Đovanija Anjelija, preko advokata Đanija Anjelija, do Andree AnjelijaDžona Elkana koji samo po prezimenu nije Anjeli.

Na tradicionalnom sastanku vlasnika, Uprave, igrača i navijača u Vilar Perozi, Džon i Andrea su podsetili da njihova familija sledeće godine slavi nesvakidašnji jubilej aludirajući da bi, poštujući tradiciju kluba, taj veliki događaj trebalo obeležiti sa skudetom na dresovima crno-belih.

Šef stručnog štaba Maks Alegri je na početku priprema javno najavio kandidaturu za šampionsku titulu motivisan potezima rukovodilaca Bjankonera na pijaci, ali i potrebom da signalizira svojim igračima da se muzika promenila u Kontinasi u odnosu na prethodnu sezonu i da neće imati opravdanja.

Poslednjih nekoliko nedelja se sve promenilo. Entuzijazam koji su na startu prelaznog roka raspalili dolasci Anhela di Marije, Pola Pogbe i Glejsona Bremera je ispario tokom američke turneje. Juve je otišao na drugu stranu Atlantika pun samopouzdanja - sa Di Marijom koji je pokazao da je i dalje igrač velikih mogućnosti i pored 34 godine, povratnikom Polom Pogbom miljenikom navijača crno-belih i Bremerom kojeg je Juve “skinuo” svom najvećem rivalu u Italiji, Interu - a vratio se raštimovan i i dezorjentisan.

Povreda Pola Pogbe i odluka Francuza da se ne operiše, godine Leonarda Bonučija koje se osećaju, vreme koje je potrebno Bremeru da se navikne na odbranu sa četiri igrača u defanzivnoj liniji, Aleks Sandro koji sve više izgleda kao stariji brat samoga sebe od pre par godina kada je koštao 60.000.000 evra. Pored Pogbe, povredio se i Mekeni a Dušan Vlahović je u vidnom zakašnjenju kada je u pitanju forma, samo nekoliko dana od početka šampionata.

Svemu tome trebalo bi dodati i negativne vesti o oporavku Federika Kjezereprezentativac Italije će se vratiti na teren tek u januaru, posle pauze zbog Mundijala u Kataru – i blokadu prelaznog roka na ulazu Juventusa.

Ko poznaje Maksa Alegrija nije mogao, a da ne primeti poslovičnu toskansku ironiju kada je izjavio da Juveu nije potreban Paredes, jer ima Lokatelija i Rovelu, uz akcenat osmeha koji je odavao gorčinu.

U glavi Alegrija trio Bonuči-Pogba-Vlahović je trebalo da bude kičma tima za napad na skudeto. Prvenstvo još nije ni počelo a prilično je jasno da Bonuči više od 25-30 utakmica u sezoni (što znači polovinu ili malo više od polovine mečeva) ne može da odigra. Pogba je odlukom da se ne operiše doveo u pitanju celu sezonu. U Torinu ima onih koji sumnjivo vrte glavom i ukazuju da je Francuz verovatno znao za problem sa kolenom i da ga je potcenio umesto da ga odmah reševa po završetku sezone. Da se Pogba operisao u maju ili početkom juna u septembru, najkasnije u oktobru bi bio sprema za povratak na teren.

Brine i Dušan Vlahović. Centarfor Bjankonera po rečima samog Alegrija kasni sa ulaskom u formu, što je potencijalno veliki problem za Bjankonere. Morata i Dibala su napustili Juve, Ken nije igrač na koga se može osloniti (uz to zbog kartona mora da preskoči prvi meč sa Sasuolom) a Uprava nije još uvek završila posao ni za krilnog napadača (istina Filip Kostić bi mogao u međuvremenu da pojača redove torinskog kluba) ni za drugog špica, to jest vice Vlahovića

Računica je jasna: za osvajanje titule prvaka Italije potrebno je postići najmanje 75 do 80 golova. Sa Kjezom koji će propustiti polovinu šampionata, rovitim Polom Pogbom, Kenom i Di Marijom koji po pravilu ne postižu dvocifreni broj golova u prvenstvu, srednjim redom (Rabio, Lokateli, Fađoli, Rovela, Mireti, Zakarija) sa malim brojem golova na računu, odgovornost Dušana Vlahovića je ogromna.

 Vlahović (© Reuters) Vlahović (© Reuters)

Da bi Juve mogao da gaji minimalnu nadu da može da osvoji titulu Vlahović mora da postigne najmanje 30 golova. Sećanje na prethodnu sezonu je veoma sveže i nije potrebno mnogo se napregnuti ili konsultovati Google da bi se otkrilo da je Juve, praktično, izgubio titulu u prvih mesec dana šampionata, odnosno u prva četiri kola.

U drugoj polovini avgusta, sa prelaznim rokom još uvek toku, Alegrijevi momci imaju na programu četiri prvenstvene utakmice. Dakle, imajući u vidu iskustvo iz prethodnog šampionata, pojačanja koja bi mogla da stignu u minut do 12 prelaznog roka za sudbinu Juvea u prvenstvu bi bila već par minuta posle 12. A nije sigurno da će stići. Familija Anjeli je u poslednjih godina investirala direktno u klub 700.000.000 evra i sudeći po izjavama Džona Elkana i Andree Anjelija ne bi trebalo se mnogo uzdati u nove finansijske injekcije, poput one iz januara kada je doveden Vlahović iz Fjorentine.

Juve je ovog leta ostao bez Kjelinija, Dibale, De Lihta, Morate i Bernardeskija. Osim pomenute trojice pojačanja (Pogba, Di Marija, Bremer), vratili su se sa pozajmica Gati, Fađoli, Rovela, a Fabio Mireti je definitivno prekomandovan iz podmlatka u prvi tim.

Alegri je svestan da su mu potrebni pod hitno barem još jedan pouzdan centralni defanzivac, jer Bonuči i Bremer nisu dovoljni pošto su im alternative Gati i Rugani. Neophodan je i levi bek, pošto Aleks Sandro nije više igrač Juveovog nivoa. Na sredini terena, osim režisera igre, Juventusu bi dobrodošao i vezista koji bi mogao da učini što bezbolnijim odsustvo Pogbe, ma koliko ono trajalo. U napadu su potrebna još dvojica igrača, levo krilo i klasični napadač koji bi, po potrebi mogao da igra i sa Vlahovićem u paru.

Kada se uzmu u obzir cene igrača čiji profili odgovaraju Juventusovim ambicijama i statusu dolazimo do zaključka da Staroj dami nedostaje više od 100.000.000 evra da kompletira sastav, ili barem 50.000.000 do 60.000.000 evra ako želi da se opkladi na zdravlje Pogbe i da će konzervativna terapija dati željene rezultate.

Sve prethodno rečeno objašnjava zašto je pozicija Juventusa, pred početak prvenstva, doživela veliki udarac. Bjankoneri su u krugu od nekoliko nedelja, od tima koji je trebalo da se bori za skudeto postali ekipa koja će voditi grčevitu trku za četvrto mesto na tabeli koje vodi u Ligu šampiona. Inter, Milan i Roma su, ako stvari ostanu kakve jesu danas, ispred Juvea a Bjankoneri ne mogu da budu spokojni jer im za vrat duvaju Napoli i Lacio, a ne treba otpisati apriori ni Fjorentinu i Atalantu, pogotovo ako prorade Luka Jović i Duvan Zapata.

Na kraju, familiji Anjeli-Elkan bi moglo da se dogodi da umesto proslave stogodišnjice vlasništva nad Juventusom, uz skudeto i proseko, sledećeg leta jubilej obeleže lansiranjem programa totalne restauracije, jer bi Bjankoneri mogli da posle 11 godina ostanu bez Lige šampiona.


tagovi

Dušan VlahovićJuventusSerija ACaput Mundi

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara