(Reuters)
(Reuters)

Buongiorno Italia: Novi Juventus se konstruiše oko Vlahovića

Vreme čitanja: 5min | sre. 08.05.24. | 14:26

Vraća se Bleki u pohodu na još jedno finale, treće Fjorentinino u tri sezone

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rim)

Nikola Milenković će komandovati odbranom Fjorentine u Brižu u revanš meču polufinala Lige konferencija. Vinčenco Italijano želi da smanji na najmanju moguću meru rizike u defanzivnoj liniji i zato je nameran da poveri našem reprezentativcu i Martinezu Kvarti uloge centralnih defanzivaca.

Izabrane vesti

Prema najavama, Fjorentina će igrati sa ofanzivnim sastavom. Osim četvorice napadača (Beloti, Niko Gonsales, Beltran i Kuame) nije isključeno da zaigra i Bonaventura, mada je Artur verovatnije rešenje uz Mandragoru.

Pobeda Olimpijakosa nad Astono Vilom u Birimingemu (4:1) i vrlo verovatni plasman Grka u finale, povećali su apetite Ljubičastih i pojačali uverenje da im evropski trofej neće izamći drugu godinu zaredom. U poslednje dve sezone Fjorentina je akumulirala zavidno iskustvo odigravši gotovo 30 mečeva na evropskoj sceni i protiv Briža bi upravo taj detalj mogao da bude presudan.

Italijano završava treću sezonu u Firenci i na pragu je trećeg finala tokom trogodišnjeg boravka u Toskani. Do pre nekoliko nedelja se mislilo da je razvod kluba i trenera neizbežan na kraju sezone. Kažemo „mislilo“ ,jer je došlo do određenih promena. Klubovi koji su bili zainteresovani za Vinčenca su se okrenuli drugim rešenjima baš kao što su i stručnjaci koji su bli na meti Ljubičastih izabrali druge destinacije, tako da nije isključeno da Italijano i Fjorentina nastave u sledećoj sezoni.

Toskanci dolaze sveži, odmorni i gotovo u punom sastavu (nedostaje samo Sotil dok je Bonaventura rovit, ali želi da igra makar par desetina minuta u drugom poluvremenu). Protiv Verone u Seriji A Fjorentina je izvala kompletno drugu postavu. Jedini večerašnji starter koji je počeo meč sa Veronom na Bentegodiju je naš Milenković. To je još jedan jasan signal koliko u Firenci žele da stigu do drugog uzastopnog finala.

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano – Kajode, Milenković, Kvarta, Biragi – Artur (Bonaventura), Mandragora – Gonzales, Beltran, Kuame – Beloti.

NOVI JUVE SE KREIRA OKO VLAHOVIĆA

Dušan Vlahović je imao velike oscilacije u ovoj sezoni, počeo je odlično prvenstvo a onda ga je pubalgija mučila mesecima, u prvim mesecima 2024. je briljirao da bi u poslednjih sedam kola Serije A ponovo pao u letargiju (samo jedan gol). I pored tih uzleta i padova u Kontinasi veruju u srpkog asa i žele da konstruišu novi tim koji bi – barem u zamislima čelnika Stare dame - trebalo da u sledeće tri godine osvoji skudeto i napadne Ligu šampiona.

Tehnički direktor Kristijano Đuntoli u vrhu agende ima sastanke sa Vlahovićevim agentima odmah po završetku prvenstva. Reprezentativac Srbije stavio je do znanja da bi želeo da ostane u Juventusu i igra Ligu šampiona i prvi Mundijal za klubove u leto 2025. Podsetimo, Dušanu ističe ugovor 2026. godine i Juve bi morao da ga proda u sledećem prelaznom roku ako želi da uzme ozbiljniju sumu novca. Naravno, Evropsko prvenstvo bi moglo da bude od velike pomoći za kreiranje licitacije, ali u Kontinasi imaju druge planove: žele da produže ugovor do 2028. pre nego što počne EURO u Nemačkoj.

Jedna od ključnih prepreka je Vlahovićeva plata budući da važeći ugovor predviđa progresivna povećanja iz godine u godinu. Bivši igrač Partizana trenutno zarađuje deset miliona, a na kraju ugovora bi trebalo da stigne i do 12.000.000. Ideja Juventusa je da produži ugovor Dušanu na dodatne dve godine, ali da plata ostane na deset miliona, plus bonusi – vezani za učinak fudbalera i kluba – s kojima bi stigli do 12.000.000 evra.

Arkadijuš Milik i Mojze Ken će, po svoj prilici, biti prodati. Federiko Kjeza je i dalje velika nepozanica i praktično su u napadu jedini sigurni Vlahović i mladi Turčin Jildiz.

Pored Vlahovića, drugi priorite za Đuntolija je Rabio. Francuzu ističe ugovor, ali obe strane su voljne da produže saradnju, ali je krčmar u ovoj priči, ili još bolje rečeno, krčmarica, mama Veronika, koja ima zadnju reč kada je u pitanju fudbalska budućnost Adrijena.

Tu je i pitanje Maksa Alegrija. Juventus ne odgovara činjenica da na horizontu nema klubova koji bi bili zainteresovani za toskanskog trenera i koji mogu da izvoje novac za njegovu astronomsku platu od 7.000.000 evra. Đuntoli ima nekoliko vrlo uverljivih imena za otvaranje novog ciklusa Juventusa, počev od Tijaga Mote, ali Stara dama više ne može sebi da priušti luksuz da da otkaz treneru koji košta klub na godišnjem nivou gotovo 14.000.000 evra.

PSŽ DOLAZI PO OSIMENA I KVARACHELIJU

Ko je gledao utakmicu PSŽ - Borusija Dortmund shvatio je zašto je francuskom klubu u vlasništvu Katara preko potreban centarfor velikog kalibra ako žele da konačno osvoji Ligu šampiona. Gonsalo Ramoš će verovatno postati top igrač, ali to još uvek nije i pitanje je da li u Parizu imaju strpljenja da ga čekaju. Eto zašto je Viktor Osimen moguće rešenje za boljku tima Luisa Enrikea.

U svakom klub je veliki problem suočiti se činjenicom da si potrošio 80.000.000 evra za napadača koji učinkom ne opravadava ni izbliza potrošeni novac, ali nije u PSŽ-u i verovatno ne bi bio u Mančester Sitiju ili Njukaslu. Tako da ni to nije prepreka da šeik Al Tani poptiše ček na 120.000.000 evra kako bi dobio Osimena od predsednika Napolija Aurelija De Laurentisa.

Parižani ne žele samo Osimena. S obrzirom na to da je Embape već, praktično, igrač Real Madrida, imaju nameru da formiraju trio Kvarchelija – Osimen – Dembele. Na papiru zvuči dobro i uverljivo, posle će biti na Luisu Enrikeu da ih uigra i ukomponuje.

Osimen će nesumnjivo oboriti rekord Gonsala Iguaina kojeg je De Laurentis prodao Juventusu za blizu 95.000.000 evra i dupliraće cifru za koju je Kavani otišao u PSŽ pre deset godina.

Odnosi De Laurentisa i Al Tanija su prilično dobri o čemu svedoče zaključeni poslovi između dve strane, od Lavecija preko pomenutog Kavanija do Fabijana Ruisa. Ipak, sa Kvarachelijom bi moglo da bude problema, jer bi za predsedika Napolija bilo izuzetno teško da opravda istovremenu prodaju dvojice igrača koji su doneli treći skudeto Azurima.

Gazda Napolija je ubrzao pregovore sa ocem i agentima Kvarchelije i želi da produži ugovor Gruzinu, uz povećenje plate naravno, pre početka prventva Evrope u Nemačkoj na kojem republika ispod Kavkaza debituje. De Laurentis je, u svom stilu, uvrstio u pregovore i raskidnu klauzulu koja bi trebalo da iznosi oko 100.000.000 evra.

U prevodu, ako PSŽ zaista želi Kvarcheliju moraće da se približi granici od 100.000.000 evra, to jest da napuni kase Napolija sa 200.000.000 evra (120 miliona za Osimena + 80.000.000 za Kvarcheliju) ili više da bi doveli tandem Kvara-Osi. Ne bi predstavljalo novinu za PSŽ budući da je pre sedam godina potrošio 400.000.000 da dovede Nejmara i Embapea. Razlika je u tome što na horizontu nema više Mundijala u organizaciji Katara i nije rečeno da će vladajuća familija u Dohi dati zeleno svetlo za tako veliku investiciju.




tagovi

Dušan VlahovićNikola MilenkovićJuventusFjorentinaNapoliViktor OsimenHviča Kvarachelija

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara