Konseisao (©Reuters)
Konseisao (©Reuters)

Buongiorno Italia: Konseisao lek za Milanove frustracije

Vreme čitanja: 8min | pon. 06.05.24. | 11:09

Za razliku od Lopetegija i Fonseke, Seržo Konseisao se sviđa velikoj većini navijača Milana kao rešenje za period posle Piolija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Milan je u 21. veku osvojio samo tri skudeta. Kažemo “samo”, jer je u istom periodu Juve trijumfovao 11 puta, a Inter sedam. Kada se na to nakalemi šest uzastopnih poraza u derbiju sa Interom, uključujući i dva u prošlogodišnjem polufinalu Lige šampiona, onda postaje jasno zašto drugo mesto u Seriji A nije nikada bilo tako gorko u istoriji kluba.

Izabrane vesti

Prerano je Milan ispao iz Lige šampiona, Lige Evrope, Kupa Italije i trke za šampionsku titulu u prvenstvu. Uz prethodno rečeno Stefano Pioli nije nikada bio “miljenik” dobrog dela navijača Rosonera, tako da nije iznenađujuće što nikome neće suza krenuti kada bude napustio Milanelo.

Novina je da se militantna grupa tifoza Milana obrušila na vlasnika Džerija Kardinalea i Rafu Leaa. Italo-američki biznismen je pokušao da zaštiti sebe imenovanjem Zlatana Ibrahimovića u vrh upave kluba. Kuriozitet je da je Ibra jedini pošteđen oštrih kritika. Štaviše, ako postoji figura u Milanelu u koga navijači veruju u ovom momentu, onda je to Ibrahimović.

Leao je veliko razočarenje, jer nije uspeo da postane u prethodne dve sezone ono što su mnogi očekivali, posebno navijači Milana. Portugalac je trebalo da postane zvezda vodilja Rosonera, a on je u suštini bio samo zvezda “treptalica” koja se uključivala i gasila bez regularnosti.

U slučaju da se pojavi klub koji bi bio spreman da plati ozbiljnu cenu za Leaa (od 80 miliona evra naviše) u Milanu ne bi mnogo razmišljali da ga prodaju. Ni Menjan nije više tako “nezamenljiv” kao što se smatralo do prošlog leta. Francuski golman bi mogao da završi na transfer listi, ako ne produži ugovor u relativno kratkom vremensko roku.

Milanovi najvijači su juče napustili južnu tribinu na meču sa Đenovom ostavljajući transparent sa ekplicitnom porokom “zaglušujuća tišina”. Svoju snagu su pokazali prethodnih dana kada su viralnom akcijom na društvenim mrežama ugušili u startu svaku mogućnost da Lopetegi postane novi trener Milana. Ista sudbina bi zadesila i Fonseku, bivšeg trenera Rome i aktuelnog šefa stručnog štaba Lila, pod uslovom da se glasine iz prethodnih dana pretvore u konkretne poteze.

Za razliku od Lopetegija i Fonseke, Seržo Konseisao se sviđa velikoj većini navijača Milana kao rešenje za period posle Piolija. Bivši igrač Lacija i Intera se našao u veoma neobičnoj situaciji. Pre nekoliko nedelja je produžio ugovor sa Portoom do 2028. godine, ali je u međuvremenu predsednik sa kojim je potpisao ugovor, Pinto da Kosta, izgubio izbore od Andrea Viljasa Boasa. Poznato je da je Konseisao imao poseban odnos sa Pintom da Kostom što se ne može reći za Viljasa Boasa. Sa promenom na čelu kluba i odlaskom Pinta da Koste Konseisao se smatra slobodnim da promeni sredinu i tok svoje karijere. Milan je prvi i izazovni izbor.

SENKA TIJAGA MOTE NAD ALEGRIJEM

Maks Alegri broji poslednje dane u Kontinasi. U Juventusu ćute, jer Alegri ima ugovor do 2025. godine, a plasman u Ligu šampiona još nije matematički obebzbeđen. A i finale Kupa Italije protiv Atalante tek treba da se odigra.

U odsustvu zauzimanja konkretnih pozicija i davanja izjava zainteresovanih strana ostaju da se prate signali koji stižu na terenu. Jedna od njih je tretman Alkaraza. Mladi Argentinac je stigao u Torino po želji tehničkog direktora Kristijana Đuntolija i tretman koji je imao dosada kod Alegrija ukazuje na tip relacije između šefa stručnog štaba Juvea i tehničkog direktora.

Indikativna je izjava Đuntolija pred meč sa Romom na Olimpiku koji je doslovce rekao: “Za nas Juventine je uvek zadovoljstvo obeležiti 5. maj u Rimu”. Izjava koja pokazuje da je Đuntoli mnogo više od tehničkog direktora kada je u pitanju njegov odnos prema Bjankonerima i to ne samo od prošlog leta kada je došao u klub već od ranije.

Tijago Mota je prva želja Juventusa i dobitna karta za početak novog ciklusa Bjankonera. U Torinu se već uveliko priča da se i strategija za novi prelazni rok pravi sa idejom da se dovedu igrači koji su po volji i meri Tijaga Mote. Ipak, na ozvaničenje transfera Mote ćemo morati da sačekamo još nekoliko nedelja, verovatno i više od mesec dana.

Bjankoneri se nalaze na korak od realizacije minimanlnog cilja u ovoj sezoni: plasman u Ligu šampiona. Juče su propustili prvu “meč loptu” protiv Rome, ali su se sa remijem približili realizaciji zadatka budući da u sledećem kolu igraju protiv Salernitane i sa pobedom bi overili kartu za LŠ.

Alegri je u svom stilu izašao sa Olimpika, bacajući teatralno sako na zemlju i ljutito ulazeći u hodnik koji vodi ka svlačionici nezadovoljan što su njegovi igrači u poslednjih nekoliko minuta ozbiljno rizikovali da izgube utakmicu koju su po prilikama u drugom poluvremenu trebalo da dobiju.

Međutim, Maks snosi dobar deo odgovornosti budući da je iz neobjašnjivih razloga zamenio Federika Kjezu koji je bio najbolji igrač na terenu. Povratak u formu italijanskog reprezentativca je vrlo pozitivna vesta i za selektora Lučana Spaletija koji upravo u napadačkoj liniji ima najveće probleme u procesu komponovanja tim za Evropsko prvenstvo.

Dušan Vlahović je pružio još jednu bledu partiju. Srpski as je imao veoma povoljnu priliku na početku meča (asistencija Kjeze), ali je lopta prošla tik pored stative. Posle toga se jednostavno “ugasio”. Filip Kostić je ušao u igru u drugom poluvremenu i bio je motor promene odnosa snaga na travnatom tepihu Olimpijskog stadiona. Reprezentativac Srbije, kada se sve sabere i oduzme, ostaje najpouzdaniji igrač Juventusa na bokovima, tako da nema mnogo smisla ostavljati ga na klupi.

DE ROSI POČINJE DA LIČI NA MURINJA

Daniele De Rosi je poslednjih dana imao seriju nastupa koji su zaličili na njegovog prethodnika na klupi Rome Žozea Murinja. Daniele se nekoliko puta obrušio na čelnike FS Italije i Zajednice prvoligaša zbog pojedinih odluka koje su penalizovale Romu, počev od datuma odigravanja meča sa Udinezeom do činjenice da će se utakmica Atalanta - Fjorentina nadoknaditi kada prvenstvo, praktično, bude završeno.

Drugim rečima, Boginja će biti u prednosti da igra sa Fjorentinom koja će u mislima već biti na “odmoru” bez posebnih ambicija. Šef stručnog štaba Đalorosih je bio vrlo direktan i optužio je nadležne organa da su sa tom odlukom doveli u pitanje regularnost prvenstva.

Ulog je veliki. Roma čeka već šest godina na povratak u Ligu šampiona i za razvoj kluba i investiranje u dovođenje adekvatnih pojačanja plasman u elitno kontinentalno takmičenje je od suštinskog značaja.

Trener Rome je sinoć žestoko reagovao i na odluku arbitra da ne pokaže drugi žuti karton Vei i posledično ga izbaci iz igre zbog neopreznog starta na Paredesu. Malo je nedostajalo da umesto Vee, De Rosi završi na tribinama pre isteka 90. minuta.

Đalorosi će u četiri dana biti “pukovnici ili pokojnici”. Utešna okolnost je da Roma odlučuje o svojoj sudbini, kako u Ligi Evrope protiv Bajera Leverkuzena tako i u Seriji A protiv Atalante u Bergamu. To je ujedno bio i ključni razlog zašto je De Rosi odmorio nekoliko fudbalera ili je dozirao minutažu na meču sa Juventusom. Dibala je, primera radi, ostao u svlačionici, jer De Rosi nije želeo da optereti previše svog najboljeg igrača s obzirom na to da je osetio mali bol u zadnjoj loži.

U Trigoriji veruju da još nije rečena poslednja u duelu sa novim prvakom Nemačke i u Leverkuzenu imaju nameru da pokušaju da realizuju epski podvig. Međutim, u optici sledeće sezone, mnogo važnija utakmica se igra u Bergamu tri dana kasnije. Đalorosi bi u slučaju pobede nad Deom u nedelju veče širom otvorili vrata za plasman u LŠ.

BOGINJA SE ZAGREVA U SALERNU

Atalanta u Salernu protiv domaćina koji se već odavno oprostio od Serije A priprema juriš na tri fronta: Boginja želi da preko prvenstva obezebedi povratak u Ligu šampiona osvajanjem petog mesta i zatim da konačno osvoji jedan trofej posle više od 60 godina - Kup Italije ili Ligu Evrope.

Đan Pjeru Gasperiniju i familiji Perkasi je potrebna jedna titula da krunišu “zlatno doba” Atalatne u poslednjih osam godina. Na startu sezone, primarni cilj Boginje bio je osvajanje Kupa Italije, ali je i Liga Evrope vremenom postala doztižan cilj i u Bergamu više ne prave razliku između dva cilja. Između dva trofeja Bergamaski imaju otvoren put i da osvoje peto, a možda čak i četvrto mesto imajući u vidu da Bolonja ima težak raspored u Seriji A u poslednja tri kola.

Gasperini večeras ne može da računa na Toloija, Kolašinca i Hijena i vrlo je verovatno da će rasporediti minutažu svojih najvažnijih fudbalera imajući u vidu da ih u četvrtak očekuje revanš meč sa Olimpikom u Ligi Evrope a zatim i sa Romom u Seriji A.

SALERNITANA (3-4-2-1): Kostil - Manolas, Facio, Pirola - Sambija, Kulibali, Bašić, Bradarić - Čauna, Vinjato - Ikvuemezi

ATALANTA (3-4-3): Karneseki - Skalvini, Hijen, Bonfanti - Hatebor, Ederson, Pašalić, Ruđeri - Mirančuk, Skamaka (Ture), Lukman

NAPOLI OTVORIO LICITACIJU ZA OSIMENA

Pre godinu dana Napoli je u Udinama slavio treći skudeto u istoriji, večeras bi mogao da kaže definitivno zbogom ambicijama da u sledećoj sezoni igra barem Ligu Evrope. U Napulju se mnogo više debatuje o prodaji Osimena i pre svega kako potrošiti taj novac. Naravno, sve to je pravljenje računa bez krčmara, čitaj Aurelija De Laurentisa. Velika je nepoznanica kako će patron Napolija delovati sledećih meseci i kako će upotrebiti novac od eventualne prodaje Nigerijca.

Za Osimena su zainteresovani PSŽ i Čelsi. Klub u vlasništvu katarske vladajuće familije može da isplati bez problema raskidnu klauzulu koja iznosi 120.000.000 evra, dok Plavci žele da upotrebe kartu Lukaku da stignu do Osimena. Poznajući način rada De Laurentisa teško je poverovati da bi mogao da prihvati da Lukaku bude deo transfera Osimena u Čelsi. Ne samo zato što je predsednik Napolija u više navrata pokazao i na rečima i delima da preferira keš za prodaju svojih zvezda, već i zbog plate Big Roma koja je duplo veća od plafona plata koje je postavio sam De Laurentis.

S druge strane, Udienze traži očajnički bodove spasa, tim pre što su svi takmaci u borbi za opstanak osvojili bodove u ovom kolu, počev od Sasuola. Domaćin će biti prilično oslabljen jer neće moći da računa na Pajera i Pereza (kartoni) i povređene Đanetija Ebosea, Lovrića i Tovena.

UDINEZE (3-4-2-1): Okoje - Fereira, Bijol, Kristensen - Ehizibue, Valas, Zaraga, Kamara - Pereira, Samardžić – Luka.

NAPOLI (4-3-3): Meret - DI Lorenco, Rahmani, Ostigard, Olivera - Angisa, Lobotka, Kajuste - Politano, Osimen, Lindstrom.


tagovi

ac milanRafael LeaoZlatan IbrahimovićSeržo KonseisaoJuventusMasimilijano AlegriDušan VlahovićFilip KostićNapoliViktor OsimenRomaDanijele De RosiSerija A

Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara