Bolid Maksa Verstapena (Reuters)
Bolid Maksa Verstapena (Reuters)

Verstapen do pol pozicije u Interlagosu, Imperator Adrijano uručio priznanje šampionu (FOTO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.11.23. | 23:21

Nevreme prekinulo kvalifikacije u Brazilu

Poslednji sprint vikend ove sezone održava se ovog vikenda u Interlagosu, a u kvalifikacijama koje određuju startni poredak za nedeljnu trku najbolji je bio Maks Verstapen, a priznanje za 11. pol poziciju od starta sezone holandskom vozaču uručio je čuveni Imperator Adrijano, nekadašnji fudbaler Intera i reprezentativac Brazila. U prvom startnom redu pridružiće mu se vozač Ferarija Šarl Lekler, a treći će biti Lens Strol (Aston Martin).

Posle samo jednog treninga na stazi u Interlagosu, održane su kvalifikacije za Veliku nagradu Brazila čiji je start odložen za 15 minuta kako bi se staza očistila od ostataka nakon prateće serije koja se održala nešto ranije.

Izabrane vesti

Oskar Pjastri (Meklaren) bio je prvi vozač koji je odvezao svoj brzi krug, a ubrzo je to učinio i njegov timski kolega Lando Noris koji je postavio odlično vreme i izbio na prvo mesto. Vozači Meklarena su i u svojim narednim krugovima bili veoma dobri, ali je Džordž Rasel bio taj koji je Q1 završio na prvoj poziciji. Pokušala je većina vozača da štedi nove setove guma zbog sutrašnje sprint trke, ali čini se da niko nije želeo previše da rizikuje prolazak u dalji tok kvalifikacija. Na samom kraju Q1, oba vozača Hasa koja su na ovoj stazi imala pol pozicije 2010. (Hulkenberg) odnosno 2022. godine (Magnusen) plasirala su se u Q2, a oba vozača Alfa Taurija i Alfa Romea, kao i Logan Sardžent nisu zabeležili dovoljno dobre krugove za prolazak.

Iz Q1 su ispali: 16. Juki Cunoda 17. Danijel Rikardo 18. Valteri Botas 19. Logan Sardžent 20. Gvanju Džou

Q2 deo kvalifikacija otvorio je šampion Maks Verstapen, a Serhio Peres koji već neko vreme nije u dobroj formi pokušavao je da isprati svog timskog kolegu. Sa druge strane, ekipa Meklarena je i u ovom delu kvalifikacija bila izuzetno dobra, ali i Aston Martin koji pokušava da pronađe tempo nakon dve prilično loše trke. Ispali su predstavnici Hasa i Alpine, kao i Aleks Albon (Vilijams), a prvih pet timova u šampionatu konstruktora se sa oba vozača plasirala u Q3 deo kvalifikacija.

Iz Q2 su ispali: 11. Niko Hulkenberg 12. Esteban Okon 13. Pjer Gasli 14. Kevin Magnusen 15. Aleks Albon

Spremalo se ozbiljno nevreme na stazi u Interlagosu, a vozači su bili spremni za borbu za pol poziciju. Sa dolaskom kiše stanje na stazi se naglo promenilo, a svi vozači izuzev Pjastrija koji se na kratko našao van staze uspeli su da zabeleže samo jedan brzi krug. Tako je Verstapen izbio na prvu poziciju, Lekler je bio drugi, a vozači Aston Martina bili su treći i četvrti. Ubrzo su se svi povukli u garaže, a direkcija trke odlučila je da istakne crvene zastave i obaveštenje da se kvalifikacije neće nastaviti.

Pre nedeljne trke koja je na programu od 18 časova po srednjeevropskom vremenu, u subotu su na programu sprint kvalifikacije (15.00), a zatim i sama sprint trka (19.30).

Poredak prvih deset za Veliku nagradu Brazila: Maks Verstapen, Šarl Lekler, Lens Strol, Fernando Alonso, Luis Hamilton, Džordž Rasel, Lando Noris, Karlos Sains, Serhio Peres, Oskar Pjastri.


Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Maks FerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara