""
""

TEO & NBA! Šta ga očekuje u Klipersima? Petorka, minutaža, odbrana, saigrači, konkurencija, „Lob City“, ugovor…

Vreme čitanja: 5min | sub. 08.07.17. | 08:47

Dobrodošao u najbolju ligu na svetu! Tamo ti je i mesto

Napokon se i to završilo. Sinoć je po našem vremenu objavljeno kako je Miloš Teodosić potpisao dvogodišnji ugovor s Los Anđeles Klipersima. Tako će se najbolji evropski plejmejker napokon okušati u NBA ligi, a utisak je da je Teodosić izabrao najbolji mogući klub.

Izabrane vesti

Kada je postalo jasno da je Teodosić odlučio da se otisne “preko bare”, za njega je interes pokazalo mnoštvo klubova. Najviše su se, pominjali Čikago, Denver i Minesota, a na kraju će najbolji evropski plejmejker zameniti najboljeg američkog plejmejkera, barem kad se gleda posednjih deset godina. Kris Pol je otišao u Hjuston, ali navijači Klipersa neće biti uskraćeni za bravurozne asistencije. Naprotiv.

Dolaskom Teodosića, Klipersi su gotovo bezbolno završili proces oproštaja od Pola koji je odlučio da će karijeru nastaviti u Hjustonu. Iako je Pol mogao otići besplatno jer je imao opciju raskida ugovora, Roketsima je odgovaralo da naprave “sign'n'trade” pa su Klipersi tako dobili nekoliko igrača, od kojih će najveću korist imati od Patrika Beverlija. Usledio je potpis novog lukrativnog ugovora Blejka Grifina koji će u sledećih pet sezona zaraditi 173 miliona dolara, a zatim je odrađen trejd s Denverom i Atlantom u kojem su dobili Danilla Galinarija.

Teodosić je doveden da zatvori roster, a Klipersima još nedostaje jedno nisko krilo. Lako je moguće da će u klubu ostati Luk Mba a Mute koji još nema ugovor za sledeću sezonu, ali ako on i ode, tu je Vesli Džonson koji može na toj poziciji da pokrije minute koje ostanu iza Galinarija.

No, najvažnije je za Teodosića da na pozicijama bekova Klipersi nemaju previše nagomilanih igrača. Uz njega su trenutno na rosteru još pomenuti Beverli te Ostin Rivers i Lu Vilijams. Džamal Kroford je otišao u Atlantu u pomenutom trejdu za Galinarija, a bez obzira što su Houksi već raskinuli ugovor s njim te je Kroford na tržištu, Klipersi ga po pravilima NBA lige ne mogu potpisati.

Ovakva rotacija daje naznake da bi Teodosić u ovoj podeli snaga trebalo da bude startni plejmejker. Iako je Beverli u Hjustonu bio startni plejmejker, sumnjamo da će Dok Rivers da se odluči na takvu postavu. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog odbrane. Naime, jasno je da će Teodosić, koji se ni u Evropi nije isticao odbrambenim karakteristikama, imati problema na toj strani parketa, a onda je logično da ga u petorci držiš s bekom koji je dobar obrambeni igrač. Kako ni Vilijams nije baš poznat po odbrani, Teodosić i on moraju imati što manju zajedničku minutažu pa će srpski plejmejker većinu vremena igrati u tandemu s Riversom i Beverlijem. Ovaj drugi je bolji odbrambeni igrač, ali ovaj prvi je sin trenera ekipe i četvrti najplaćeniji igrač ekipe pa je za očekivati da Rivers bude u startnoj petorci. Doduše, treba biti objektivan i reći kako je i on napokon odigrao dobru sezonu te lane dokazao da je ipak NBA materijal.

Teodosić će tako uglavnom igrati u paru s Riversom ili Beverlijem, a činjenica da je ovaj drugi došao u Kliperse dobra je za prilagođavanje srpskog reprezentativca. Naime, Beverli je s Teom igrao 2009/10 u Olimpijakosu, a čim je objavljeno da je Teodosić potpisao za Kliperse, Amerikanac je oduševljeno komentarisao kako su doveli najboljeg mogućeg dodavača na svetu. Zanimljivo je to kako je Beverli prilikom prijave u hotelske sobe kao lažno ime koristio Milos Teodosic. Sada će morati da ga menja. Osim ako se Teodosić ne bude prijavljivao kao Patrik Beverli. Ili kao Pajo Beverlić.

Dakako, moguće je da će Teodosić ipak ulaziti s klupe. Rivers bi se mogao odlučiti da startuje sa sinom i Beverlijem jer će ionako imati odbrambenih problema zbog Galinarija, a nije lako “sakrivati” dva igrača u odbrani. No, tada će biti zanimljivo pratiti kako će trener Klipersa raspodeliti “smene”, odnosno kako će menjati igrače tokom utakmice. Kao što rekosmo, Vilijams nije poznat po igri u odbrani, a dugotrajne postave Teodosića i njega na parketu bilo bi pravo samoubistvo.

Kako Teodosić ima 30 godina, onda je zanimljivo pitanje i minutaže. U Evroligi je ove sezone igrao 27,6 minuta po utakmici, a ne verujemo da će u puno napornijoj NBA ligi imati veću minutažu. Iako je “normativ” za NBA startere nekih 30-ak minuta po utakmici, neće biti problem da srpski košarkaš igra manje od tog proseka i to upravo zbog činjenice da je tu Beverli. Teodosiću bi bilo i bolje da igra manje. Težak je NBA ritam, a koliko god se i u Evropi poslednjih godina igra veliki broj utakmica, ipak će sada ritam biti puno, puno teži.

Što se napadačkog dela tiče, tu će Teodosić doći na svoje. Klipersi su navikli na plejmejkera koji može da baci loptu gde god poželi. Njegovim dolaskom “Lob City” neće umreti jer će Blejk Grifin i DeAndre Džordan i dalje imati igrača koji će im bacati sjajne lopte za dodavanje.

Teodosić će imati problema s ulascima u reket, ali tu ću sigurno pomoći Džordan, koji je sjajan “pick and roll” igrač i od kojeg će se protivnički bekovi doslovno odbijati u blokovima pa će Teodosić imati dovoljno prostora za pokušaje ulaska pod koš. Grifin je takođe odličan u postavljanju pika, bilo da nakon toga ode u rolanje ili pop, a Teodosić će imati i dovoljno “mušterija” za povratne lopte. Tu su Vilijams i Galinari, a i Rivers i Beverli imaju jako dobre proseke za tri poena.

Sam Teodosić je odličan šuter. Lane je u proseku bio vrlo blizu legendarne 50-40-90 granice (50% za tri poena, 40% za dva, 90% sa slobodnih), zna dobro da se postavi kada lopta nije u njegovim rukama te ga samim time protivnici neće moći ostaviti samog. Možda će na početku sezone to protivnici pokušavati, ali bi vrlo lako mogli promeniti taktiku nakon nekoliko utakmica.

I za kraj ugovor. Možda je neko očekivao da će Teodosić dobiti veći novac, pogotovo u svetlu povećanja “selari kepa” u NBA ligi, ali ovih 12,3 miliona dolara za dve godine je realno. Ipak Teodosić nije igrao u NBA ligi, a ima 30 godina i sigurno da Klipersi nisu želeli previše da rizikuje. No, ako se u prvoj sezoni dokaže, Teodosić ima opciju raskida ugovora te potpisa novog, bogatijeg za 2018. godinu. Prilično smo sigurni da će se to i dogoditi, odnosno da će i Amerikanci sledeće sezone videti ono što mi znamo celo vreme – nema takvog igrača kao što je Teo.

Dobrodošao u najbolju ligu na svetu! Tamo ti je i mesto.

Piše: Emir Fulurija (Germanijak.hr)

(FOTO: Action images)


tagovi

Patrik BeverliNBA ligaMiloš TeodosićEvroligaCSKA Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara