"Navijači Empolija"
"Navijači Empolija"

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Ponovo u sedlu - Empoli

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.09.14. | 11:00

Poznat je pre svega kao rasadnik mladih talenata, ali i po statusu redovnog člana Serije B tim sa stadiona Karlo Kastelani je pre nekoliko dana pojačan Partizanovim osamnaestogodišnjim vunderkindom Nemanjom Radonjićem s kojim Azuri ponovo nastupaju u najjačoj italijanskoj ligi…

Navijači EmpolijaNastao u avgustu 1920, fudbalski klub Empoli i fudbalska sekcija Union Sportive Empoli udružili su se i postali jedan tim. Naredne godine novoformirani klub postao je član Toskanskog regionalnog komiteta, međutim, usled finansijskih problema sezonu 1922/1923. završio je na drugom mestu Grupe A Treće kategorije Toskane. Sledeće tri sezone od 1923. do 1926, igrao je u istom rangu takmičenja sve do 1927, kada je promovisan u Severni deo Druge divizije (tada treću Italijansku ligu). Novi problem (ponovo finansijske prirode) za posledicu je imao degradaciju koja je Empoli vratila „stepenik niže“, ali se ipak povratio već sledeće godine ulaskom u Region sever Prve divizije. Empoli je bio šampion Toskane u dva navrata 1928/1929. i 1936/1937.

Zbog opšte mobilizacije fašističke Italije, samim tim i većine igrača, klub se povlači iz takmičenja i sledeću sezonu nastupa pod nazivom OND Intercompany Italo Gambacciani uz sivo-plave timske boje. Nakon Drugog svetskog rata, zahvaljujući trećoj poziciji koju je obezbedio u Seriji C na kraju sezone 1945/1946, Empoli se priključuje Seriji B. U njoj ostaje četiri sezone uzastopno i tokom 1950. usvaja plavu kao boju kluba i dresova. Ponovo u Seriji C, Empoli 1955. prodaje praktično celokupan tim i na kraju te sezone završava u Seriji D. Uprkos nazadovanju, uspevaju da naprave sponzorski ugovor s lokalnom tekstilnom kompanijom što je prvi slučaj „kombinovanja“ jednog privrednog i sportskog brenda u istoriji italijanskog fudbala.

Izabrane vesti

Šezdesete i sedamdesete godine dvadesetog veka „plavi“ su proveli konstantno lutajući između Serija C i D, sve do 1982. kada su postali sastavni deo Serije B. Kratak izlet u Seriju A imali su 1986. i u svom debiju uspeli čak da savladaju Inter. Ipak, početkom devedesetih godina prošlog veka nekoliko sezona proveli su u Seriji C1 pre ponovnog povratka u Seriju B 1997. U godinama koje su usledile Empoli je pre svega postao poznat kao rasadnik talenata, a ponovni ulazak u društvo najboljih dogodio se 2002, da bi 2005/2006. završili na respektabilnom 10. mestu Serije A. Kao posledica afere nameštanja rezultata koja se te godine „odigrala“ u Kalču, Azuri su došli u priliku da uzmu učešće u kvalifikacijama za UEFA kup i kvalifikovali se za njega, međutim, iz potpuno neverovatnog razloga nisu igrali u njemu. Menadžment kluba na vreme nije zatražio UEFA licencu.

Najbolji plasman u klupskoj istoriji ostvarili su u sezoni 2006/2007. kada su zauzeli sedmo mesto na tabeli Serije A i prvi put u istoriji uzeli učešće u nekom evropskom takmičenju, UEFA kupu za sezonu 2007/2008. Empoli je, nažalost ispao već u prvom kolu. Već naredne sezone potvrdio je svoj status redovnog člana Serije B sve do kraja prošle sezone kada su takmičenje završili odmah iza Palerma i ponovo ušli u društvo najboljih.

STADION

KARLO KASTELANI

Karlo Kastelani

Izgrađen je 1923. i lociran u „sportskom distriktu“ grada Empolija. Inauguracija je usledila 1965. kada je i dobio ime Karlo Kastelani u čast bivšeg fudbalera Empolija koji je život okončao tragično u koncentracionom logoru Mathauzen. Kastelani i dalje drži rekord najefikasnijeg strelca Empolija. Stadion se sastoji od dve ogromne tribine, teren je okružen atletskom stazom,  a ukupan kapacitet iznosi 19.847. mesta. Gledaoci s jeftinijim ulaznicama pozicionirani su tako da nisu u mogućnosti da vide semafor, a s tribina se pruža pogled na prelepa brda Toskane.

TRENERSKA LEGENDA

LUČANO SPALETI

Lučano Spaleti

Igračku karijeru Spaleti je proveo u brojnim klubovima Serije C, a okončao je u dresu Empolija 1993. Od te godine preuzeo je ulogu menadžera tima i napravio fantastične rezultate  s „plavima“. Spaleti je dva puta uzastopno uspeo da tim iz Serije C1 uvede u Seriju B, rezultat koji je retko koji strateg uspeo da napravi. Seriju uspeha nastavlja 1998. u Samdoriji, a najveći deo karijere proveo je na klupi Rome od 2005. do 2009, a zatim i Zenita koji je predvodio sve do prošle godine .

IGRAČKA LEGENDA

ANTONIO DI NATALE

Antonio di Natale

Iako ga mnogi smatraju ikonom Udinezea koji je, netipično za centarfore najbolje partije pružio u kasnim tridesetim godinama, Antonio di Natale prve fudbalske korake i veći deo karijere proveo je igrajući za Empoli. Poznat po fantastičnom osećaju za gol, ali i odličnim driblerskim sposobnostima, Toto je još kao devetnaestogodišnjak igrajući za Empoli odbio ponudu velikog Juventusa, jer nije želeo da se seli iz Udina gde je tada živeo s porodicom. Iako je rođen u Napulju, Di Natale je krenuo ka severu u potrazi za fudbalskom karijerom i pridružio se čuvenoj Empolijevoj omladinskoj fudbalskoj školi. Tokom pozajmice u Vijaređu u sezoni 1998/1999. u 25 utakmica postigao je 12 golova i po povratku u svoj matični klub postao je redovan član prvog tima. U sezoni 1999/2000. postigao je šest golova na 25 utakmica. Empoli je izborio promociju u Seriju A 2002. godine s rekordnih 60 postignutih golova, dok je istovremeno Di Natale s 16 ubeleženih golova postao najbolji strelac kluba. U prvoj povratničkoj sezoni Empoli je izbegao ispadanje u niži rang, upravo zahvaljujući Di Natalu i njegovih 13 golova. Kada je klub 2004. ponovo ispao iz Serije A, Toto prelazi u Udineze gde tridesetšestogodišnji golgeter i dan-danas igra još uvek s izuzetnim učinkom.

Inače, Di Natale je u prvom kolu tekuće sezone Serije A sa dva pogotka u drugom poluvremenu srušio baš „njegov“ Empoli.

EMPOLI

Osnovan: 1920.
Dresovi: plavo-beli
Stadion: Karlo Kastelani
Kapacitet: 19.847
Predsednik: Fabricio Korsi
Trener: Mauricio Sari
Trofeji: -
Poznati igrači: Luka Toni, Antonio di Natale, Mark Brešano, Lučano Spaleti
Internet adresa: empolicalcio.it

Piše: Aleksandar Đelošević, aleksandar.djelosevic@mozzartbet.com


tagovi

Antonio di NataleEmpoliEvropaItalijaPredstavljamo kluboveSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara