Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Hoće li se u Velikoj Britaniji prekinuti dominacija Verstapena i Red Bula?

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.07.23. | 08:37

Aktuelni F1 šampion ima istoriju problema na stazi u Silverstonu

Iza nas je Velika nagrada Austrije, a na redu je još jedna trka u Evropi. Velika nagrada Velike Britanije bila je prva trka u novoosnovanom šampionatu Formule 1 (1950), a u njoj je trijumfovao prvi šampion Đuzepe NinoFarina. Trka u Velikoj Britaniji je jedna od samo dve koje se voze svake sezone od samog početka šampionata (još i ona u Italiji). Ipak, ova staza nije uvek bila domaćin Formuli 1 već su se između 1955. i 1986. smenjivale i staze Brends Heč i Ejntri, dok se Silverston od 1987. svake sezone nalazi u kalendaru Formule 1.

Jedan od tri domaća vozača Luis Hamilton drži rekord za najviše pobeda na ovoj izuzetno brzoj stazi (8), a ostaće upamćena njegova pobeda iz 2020. godine kada mu je polovinom poslednjeg kruga pukla guma ali je ipak uspeo da se dovuče do linije cilja. Prošle godine na ovom mestu sa pol pozicije svoju prvu i za sada jedinu trku pobedio je Karlos Sains. Dok Maks Verstapen juri 6 pobeda zaredom, Red Bul može da se izjednači sa Meklarenom sa 11 uzastopnih pobeda koje su postavili Alan Prost i Ajrton Sena davne 1988. godine.

Izabrane vesti

Ipak, Verstapen ima značajnu istoriju problema u ovoj trci. U svojoj prvoj sezoni u Formuli 1 2015. godine, Verstapen je morao da odustane posle samo tri kruga kada je njegov bolid Toro Rosa završio u šljunku. Naredne dve sezone bio je drugi odnosno četvrti, ali je 2018. godine odustao usled mehaničkog problema. Završio je na petom mestu 2019. godine, a zatim na drugom 2020. Aktuelni šampion jednom je slavio na stazi Silverston kada je 2020. zbog pandemije održana još jedna trka pod nazivom "Velika nagrada 70. godišnjice". Naredne godine kada se borio za svoju prvu šampionsku titulu, u prvom krugu sa staze ga je izbacio Luis Hamilton, a 2022. trka u Silverstonu bila je jedna od samo dve trke u kojima Verstapen nije stajao na podijumu. Ali sa formom u kojoj je ove sezone, da li će se istorija ponoviti?

Trka u Austriji je bila ohrabrujuća za Ferari, ali u Silverstonu će biti oprezni

Šarl Lekler je u prošlonedeljnoj trci u Austriji završio na odličnom drugom mestu, dok je Karlos Sains kroz cilj prošao četvrti, a posle kazne klasifikovan je kao šesti. Na pitanje da li su problemi sa početka sezone rešeni, Sains je odgovorio prilično rezervisano.

"Ne znamo. Mislim da nam treba više otvorena, vetrovita staza kao Silverston kako bismo procenili. Ono što mogu da kažem je da se auto osećao bolje u Austriji, kako tokom jednog kruga tako i u trci. Ali smo bili brzi i prošle godine u Austriji, tako da sam i dalje oprezan i puštam staze i sezonu da idu kako bismo analizirali."

Pobednik prošlogodišnje trke u Velikoj Britaniji dodao je da je čuvanje pneumatika još uvek jedna od njihovih najvećih slabosti, dok je očigledno da su im kvalifikacije tokom cele godine išle veoma dobro, stoga takav rezultat treba očekivati i ovog vikenda.

Šarl Lekler se složio da je u Austriji bolid delovao bolje, ali misli da im Silverston neče odgovarati.

"Mislim da od Barselone, osećaj ide u pravom smeru. Nismo mogli ni na jednoj stazi posle Barselone to da dokažemo, ali u Austriji osećaj je bio dobar, a tempo u trci malo bolji nego u prvom delu sezone. Međutim, ne bi trebalo da se zanosimo. Red Bul je i dalje mnogo ispred nas. I mislim da će ova staza još više pokazati naše slabosti. Ali jasno je da su osećaj i tempo malo bolji.’’

Lando Noris siguran da može da bude najbolji Britanac

Mladi britanski vozač Lando Noris koji je proteklog vikenda u Austriji oduševio svojom vožnjom do petog odnosno četvrtog mesta posle kazne za Sainsa, ubeđen je da može da bude bolji od druga dva Britanca - Luisa Hamiltona i Džordža Rasela. Zahvaljujući unapređenjima koje je Meklaren još u Austriji postavio samo na njegovom bolidu, Noris se nada da bi kod kuće mogao da učini nešto slično.

"Mislim da bismo bili srećni ako bismo imali borbu sa Mercedesom. Ako možemo da se trkamo sa Mercedesom, mislim da će biti dobro, ne samo zbog našeg tempa, već zbog fanova, jer je to većina Britanaca. Želim da kažem da ću biti najbolje plasirani britanski vozač", dodao je Lando.

"Želim da budem siguran kad kažem da ću to biti ja. Mislim da ćemo posle prvog i drugog treninga moći da vidimo gde smo, a ako je to blizu Mercedesa, onda se radujem nedelji, pa ćemo videti ko će završiti ispred."

Mnogi veruju da je ovo trka koja će prekinuti dominaciju Maksa Verstapena i Red Bula, a s obzirom na njegovu trenutnu formu, pitanje je da li ćemo gledati takvu situaciju. Ekipa Mercedesa u Silverston je donela značajno izmenjeno prednje krilo, a uz pomoć navijača Hamilton, pa i Rasel mogli bi do odličnog rezultata. Domaća je trka i za Aston Martin koji je u padu forme, kao i za Vilijams koji pokazuje da je sve bolji.

Raspored za Veliku nagradu Velike Britanije:

Subota:

Treći trening 12:30-13:30

Kvalifikacije: 16:00-17:00

Nedelja:

Trka 16:00 (52 kruga)

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Auto motoFormula 1Šarl LeklerLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara