(Reuters)
(Reuters)

Grend slem i u Formuli: Šampionski vikend novog-starog prvaka

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.10.23. | 21:41

Maks Verstapen je pobedio u strateškoj borbi u Kataru, Meklarenu još jedan dupli podijum

Tokom subote krunisan je u ovogodišnjeg šampiona, a u nedelju je Maks Vesrtapen pokazao zašto je najbolji na svetu. Pol pozicijom, pobedom, vođstvom u svakom krugu i najbržim krugom, holandski vozač došao je do četvrtog grend slema u karijeri. Maksu su se na podijumu pridružili Oskar Pjastri i Lando Noris, koji su tom prilikom osvojili 500, odnosno 501. pobedničko postolje za ekipu Meklarena.

Nekoliko sati uoči Velike nagrade Katara, međunarodna automobilska federacija (FIA) odlučila je da uvede tri obavezne zamene pneumatika, kao i to da jedan set guma ne sme da se koristi duže od 18 krugova. Ukoliko vozač ne bi poštovao ove naredbe, bila bi mu pokazana crna zastava koja označava diskvalifikaciju iz trke, ali se takva situacija nije dogodila. FIA je izmenama želela da spreči scenario iz 2021, kad je zbog velike potrošnje guma na stazi Lusail nekoliko vozača moralo da se povuče iz trke.

Izabrane vesti

Mnogo pre početka trke, javio se problem sa sistemom za gorivo na bolidu Karlosa Sainsa koji je trku trebalo da započne sa 12. pozicije. Ferarijevi mehaničari nisu uspeli da poprave kvar na vreme za start trke, pa je tako je njihov jedini predstavnik u trci bio Šarl Lekler.

Novokrunisani šampion Maks Verstapen odbranio je pol poziciju na ulasku u prvu krivinu, dok su drugi i trećeplasirani vozači Mercedesa imali međusoban incident. Luis Hamilton je sa treće startne pozicije želeo da u prvoj krivini obiđe svog timskog kolegu Džordža Rasela, ali bezuspešno. Taj pokušaj se završio kontaktom, a Hamilton je ostao bez zadnjeg desnog točka i ostao zaglavljen u šljunku. Iskusniji u timu Mercedesa preuzeo krivicu za ovaj incident.

Vozilo bezbednosti istaknuto je već krajem prvog kruga zbog parkiranog bolida sedmostrukog šampiona, a početak petog kruga označio je zelene zastave i nastavak trke. Verstapen je predvodio karavan u novi start, a jučerašnji pobednik Sprinta Oskar Pjastri se tada nalazio na drugom mestu.

Prva promena pneumatika na Raselovom bolidu usledila je već nakon kontakta sa timskim kolegom. Britanac je brzo sustizao i prestizao vozače ispred sebe, a vodio je bitku i sa Serhijom Peresom koji je startovao iz pit lejna nakon promene šasije i pogonske jedinice.

Prva od tri promene pneumatika za vodeće bilo je u 12. krugu kada je na zamenu otišao Fernando Alonso, a u narednom krugu isto su učinili Pjastri i Lekler. Zajedno su se u borbi na stazi posle ovih promena našli Lekler i Alonso, a Španac je iz te bitke izašao kao pobednik.

Borba za visok plasman i potencijalni podijum vodila se između Leklera i Norisa, a čini se da je Britanac bio spreman da do kraja trke zapreti i timskom kolegi. Drugoplasirani Pjastri je na drugu promenu otišao u 26. krugu kad je treći put u trci na stazu izašao na srednjim pneumaticima, a dva kruga kasnije isti potez povukao je i Noris.

Rasel je u 33. krugu odradio treću promenu, a posle greške Alonsa u drugoj krivini Britanac je nasledio četvrtu poziciju. Alonso je ozbiljno pogrešio i uleteo u šljunak, a zbog nebezbednog povratka na stazu španski vozač je bio pod istragom.

Poslednje promene dogodile su se počevši od 40. kruga kada su to učinili lošije plasirani vozači, a od vodećih je Pjastri bio taj koji je u 43. krugu poslednji put u trci posetio boks Meklarena. Par krugova kasnije Noris je takođe menjao gume, a na stazu je izašao vrlo blizu svom timskom kolegi. Britancu je od strane tima bilo naređeno da se ne trka sa Pjastrijem, a iako se u početku bunio, ostao je iza svog timskog kolege do samog kraja trke.

Logan Sardžent bio je prvi vozač koji je, posle Hamiltona u prvom krugu, odustao iz trke u Kataru. Ovog puta je odustajanje bilo jer se Amerikanac nije osećao dovoljno dobro da bi odvezao do kraja. Dosta vozača pokušavalo je da se u teškim uslovima u vrelom Kataru rashladi koliko god je moguće, a čini se da su pored Sardženta najviše trpeli Pjastri i Rasel.

Serhio Peres bio je žrtva granica staza i to čak dva puta zbog čega je ukupno zaradio deset sekundi kazne, kao i Pjer Gasli i Lens Strol, a pet sekundi dobio je Aleks Albon. Još jedan vozač koji je bio kažnjen tokom trke bio je Niko Hulkenberg, koji je na startnom poretku pred početak trke stao na pogrešnu poziciju. Nemac je zbog toga morao da odsluži kaznu od deset sekundi prilikom promene pneumatika.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 na programu je za dve nedelje na stazi Kota u Ostinu.

Poredak prvih deset na Velikoj nagradi Katara:

1. Maks Verstapen + najbrži krug

2. Oskar Pjastri

3. Lando Noris

4. Džordž Rasel

5. Šarl Lekler

6. Fernando Alonso

7. Esteban Okon

8. Valteri Botas

9. Gvanju Džou

10. Serhio Peres

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Maks VerstapenFerariRed Bul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara