Kristijano Ronaldo
Kristijano Ronaldo

CAPUT MUNDI : Juveov magični broj 7 i Solonova lekcija Krezu za Ronalda

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.01.19. | 08:11

Sud o karijeri Kristijana Ronalda, kao i njegov lični doživljaj sopstvene fudbalske priče, u dobroj meri će zavisiti od toga kako je bude završio u Juventusu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sve se u Juventusu zavrtelo oko broja sedam. Ne samo zbog broja na dresu Kristijana Ronalda, uzastopnih skudeta ili izgubljenih finala u Ligi šampiona. San čelnika Juventusa Andree Anjelija je da postane najtrofejniji predsednik u istoriji itailjanskog fudbala. Da bi uspeo u tome Juve mora da stigne Milan na večnoj listi prvaka Evrope sa sedam naslova. To bi značilo da se Anjeli izjednači sa Silvijom Berluskonijem budući da je nekadašnji vlasnik Rosonera osvojio pet Liga šampiona, taman koliko Juventus deli od magične brojke sedam.

Izabrane vesti

Na italijanskim radio stanicama, koje su svojevrsni fudbalski termometar na Čizmi, poslednjih dana su se vodile žučne rasprave na temu: kakav predznak dati sezoni Juventusa, ako Bjankoneri ne osvoje Ligu šampiona? Ta dilema se nameće zbog angažmana Kristijana Ronalda i činjenice da je za Staru damu treći naslov prvaka Evrope postao jednako opsesivan kao što je bio deseti trijumf Reala u najprestižnijem evropskom takmičenju. Kopča između opsesije Real Madrida i Juventuasa je upravo CR7.

Dovođenje Ronalda je veliki poslovni rizik za Juventus. Investicija od 350.000.000 evra (100.000.000 evra za transfer plus bruto godišnja plata od 62.000.000 evra do 2022), po mnogima, imaće smisla samo ako Juve podigne, treći put u istoriji, pehar sa velikim ušima. U protivnom, novi nacionalni trofeji (skudeta, nacionalni kupovi i superkopovi) neće biti dovoljni da popune prazninu: ni u srcima navijača Bjankonera, ni u kasama Juventusa.

Juventus je bez Ronalda sedam puta zaredom bio prvak Italije, osvojio četiri Kupa Italije i isto toliko Superkupova. Stigao je i dva puta do finala Lige šampiona bez CR7. Frustracija zbog sedam izgubljenih finala Lige šampiona,  činjenica da su se oba milanska kluba više puta popeli na fudbalski Monblan od Stare dame i da Inter jedini može da se diči u Italiji sa osvojenom “tripletom”, su bukvalno inspirisali veoma takmičarski nastrojenog predsednika Anjelija na hazarderski potez sa Ronaldom.

Andrea Anjeli

Sa Portugalcem u Kontinasi, Juve je sam sebi skinuo alibi za eventualni novi peh u pohodu na Ligu šampiona. Osmi skudeto i peti uzastopni Kup Italije neće biti dovoljni da maskiraju razočaranje među navijačima Juventusa. Tim pre što već odavno ne predstavljaju vest pobede Bjankonera na nacionalnom nivou. Osvajanje  Liga šampiona je so za uspehe Stare dame, bez nje će svi rekordi koje je postavio i koji će biti ostvareni (uzastopni skudeti, broj bodova, pobeda, golova…) biti bez ukusa i mirisa.

Od Juvea se očekuje i trijumfalno osvajanje Lige šampiona. Posle titule u Briselu koja je ostala u senci tragedije na Hejselu i penal završnice na Olimpijskom stadionu u Rimu protiv Ajaksa, sa odlučujućim golom Vladimira Jugovića, među pristalicama Juve raste želja i za jednim epskim uspehom: poput Milanovog protiv Barselone u Atini.

Ambicije rukovodstva Juventusa se ne zaustavljaju samo na jednoj Ligi šampiona. Anjeli i njegovi saradnici žele da otvore i u Evropi ciklus po uzoru na Barsu koja je u deset godina, od 2006. do 2015. osvojila četiri Lige šampiona ili na Realov podvig, četiri titule u pet sezona.

Juventus neće biti sit dok ne postane i najtrofejniji klub Italije u Ligi šampiona. Kao i u životu tako i u fudbalu prvi korak je uvek najteži. Bjankonere dodatno opterećuje i breme pet izgubljenih finala od poslednje titule prvaka Evorpe osvojene 1996. godine. Juventus nema svog Belu Gutmana. Niko nije bacio prokletstvo na Staru damu iako ima dosta rivala u svom komšiluku koji nisu ni najmanje tužni kada Juve ostane kratkih rukava u Evropi.

Predsednik Real Madrida Florentino Perez je doveo iz Mančester Junajtedea Ronalda da bi osvojio desetu titulu prvaka Starog kontinenta. Morao je da čeka pet godina pre nego što se to konačno i dogodilo. Andrea Anjeli je iz istog razloga napravio najriskantniji i najuzbudljiviji potez u svojoj predsedničkoj karijeri. Međutim, za razliku od Pereza, Anjeli neće moći da čeka toliko da Ronaldo “procveta” u Ligi šampiona. Ne samo zato što mu ugovor traje četiri godine, već zbog krštenice. Godinama ne mogu da pobegnu ni bionični ljudi poput Portugalca.

Veoma rasprostranjeno mišljenje u Italiji je da Ronaldo može da odigra na visokom nivou ovu i sledeću sezonu, dok su druge dve godine ugovora sa Juventusom pod znakom pitanja. Naime, Ronaldo nije više igrač koji je bio do pre dve-tri godine, ali je i dalje najbolji fudbaler planete sa Leom Mesijem. Promenom stila igre, iskustvom, tehnikom, novom ulogom, harizmom, Portugalac je uspešno nadoknadio fiziološki pad brzine, okretnosti, izdržljivosti. Treninzima i stilom života, Ronaldo je produžio i svoju igračku karijeru, ali ni ona ne može da traje u nedogled.

Predsednik Anjeli veruje da bi zlatna jesen velikog fudbalera mogla da označi početak berićetnog fudbalskog proleća Stare dame. On se opkladio praktično na tu koincidenciju koja bi mogla da transformiše Juve i ne evropskom planu: nemilosrdnu i nezasitu kao u Italiji.  Od Portugalca se očekuje da bude motor Juventusovih evropskih uspeha u prve dve sezone u Torinu dok bi u druge dve trebalo da bude dodatna vrednost. Drugim rečima, Ronaldo bi trebalo da bude lokomotiva Juvea ka evropskom tronu u ovoj i sledećoj sezoni, a posle bi se prilagodio ulozi zlatnog džokera, od koga se očekuje da vadi kestenje iz vatre kad zatreba. Ne bi igrao sve utakmice, ali bi za najvažnije bio spreman kao zapeta puška.

Sudske muke za Ronalda

Neugodna okolnost za ambicije Juventusa i Ronalda je što će njegove najbolje dve godine u Juventusu biti opterećene vanfudbalskim aspektima. U Madridu je upravo zatvorena, istina uslovno, stranica sa utajom poreza. Poput drugih velikih igrača Ronaldo je platio pozamašnu novčanu kaznu i “mirna Bačka”, međutim istraga koja se vodi u Las Vegasu na osnovu krivične prijave Amerikanke Katrin Majorge da ju je Ronaldo silovao pre 10 godina, može da ima nepredvidiv epilog.

Vreme će pokazati da li je bila puka koincidencija očigledna dekoncentracija Ronalda na meču sa Kjevom sa suđenjem u Madridu i vestima koje stižu iz Las Vegasa. Sa poreskim i sudskim vlastima Ronaldovi advokati su mogli da se nagode, ali nije sigurno da će uspeti, još jednom, da postignu vanaparnični sporazum, sa Majorgom i njenim advokatima. Prema raspoloživim informacijama okvirna slika šta se dogodilo pre deset godina u Las Vegasu ne ide na ruku Ronaldu.

Ronaldo je u svojoj sportskoj karijeri pokazao zadivljujuću sposobnost i snagu volje da trenira svoje telo, sada će morati da pokaže, bar približno, kapacitet da zadrži psihičku pribranost. Ne može se sve kupiti novcem, pogotovo psihička ravnoteža. Predsednik Anjeli bi morao da odigra ulogu Solona kada je objasnio Krezu da niko ne može da kaže da je bio srećan dok ne umre. Odnosno, da će sud o karijeri Kristijana Ronalda, kao i njegov lični doživljaj svoje fudbalske priče, u dobroj meri zavisiti od toga kako je bude završio u Juventusu.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Caput MundiKristijano RonaldoŽeljko Pantelić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara