Maks Verstapen i Kendal Džener (©Reuters)
Maks Verstapen i Kendal Džener (©Reuters)

Maks Verstapen pred očima Kendal Džener do pol-pozicije za sprint u Majamiju

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.05.24. | 00:43

Šarl Lekler startovaće sa druge, a Serhio Peres sa treće pozicije

Maks Verstapen će sa pol-pozicije započeti drugu sprint trku sezone ovog vikenda u Majamiju, koja će se održati u subotu od 18.00 po srednjoevropskom vremenu. Sa druge pozicije startovaće Šarl Lekler, a sa treće drugi vozač Red Bula – Serhio Peres.

Jedini trening održan u petak pred sprint kvalifikacije u Majamiju bio je uvertira u prvi trkački vikend na tlu Severne Amerike, a njemu je prisustvovala Kendal Džener. Iako trening nije bio od velikog značaja, brojne greške vozača uticale su na to da dobijemo realnu sliku pripremljenosti timova za predstojeće kvalifikacije. Tako Ferarijev Šarl Lekler praktično nije ni učestvovao na treningu, jer je posle samo pet minuta izgubio kontrolu nad bolidom i ostao parkiran na sred staze zbog problema sa kvačilom. Sredila je ekipa Ferarija bolid za kvalifikacije, te je Lekler uspeo da zauzme drugo mesto za sutrašnji sprint. Isto je uradila i ekipa Meklarena koja je nakon donetih unapređenja tokom treninga imala izvesne probleme sa volanom na oba bolida, ali njihove kvalifikacije protekle su nešto drugačije.

Izabrane vesti

Prvi deo kvalifikacija prošao je bez previše iznenađenja što se tiče prolaska u Q2, a Pjer Gasli (16), Gvanju Džou (17), Valteri Botas (18), Logan Sardžent (19) i Aleks Albon (20) se nisu našli u daljem toku kvalifikacija.

Glavna priča ovog vikenda u Majamiju jeste pitanje budućnosti Logana Sardženta u Formuli 1, a ponovo mu u tome ne pomaže loš plasman u kvalifikacijama. Amerikanac je u svoju domaću trku ušao sa najvećim pritiskom do sada, jer sve više kruže glasine da bi već od naredne trke u Imoli (od 17. do 19. maj) mogao da ga smeni mladi Andrea Kimi Antoneli. Nakon uspešnog testiranja koje je Italijan obavio sa ekipom Mercedesa upravo na stazi u Imoli, postao je kako idealna zamena za Sardženta, tako i prvi kandidat za mesto u Mercedesu naredne sezone. Kako Antoneli neće napuniti 18 godina do 25. avgusta, što je minimum za ulazak u Formulu 1, od FIA je zatraženo da za njega napravi izuzetak i dodeli mu licencu i pre navršene 18. godine.

U drugom delu kvalifikacija je Verstapen, jedini pobednik Velike nagrade Majamija do sada, izašao samo na jedan brzi krug koji je bio dovoljan za prolazak dalje. A dok su Red Bul, Ferari, Meklaren i Aston Martin zauzeli plasman među vodećih deset, ekipa Mercedesa je ponovo imala loš nastup u kvalifikacijama. Očigledan nedostatak tempa kod Džordža Rasela i greška Luisa Hamiltona znači da će u sprint trku krenuti sa 11. i 12. pozicije. Iza njih naći će se još i Esteban Okon (13), Kevin Magnusen (14) i Juki Cunoda (15).

Čekali su svi vozači poslednji trenutak za izlazak na stazu u borbi za pol poziciju u Q3 delu, a prvi su se na stazi našli Peres i Verstapen. Uprkos manjoj greški, Verstapen je uspeo da pobedi ostale vozače i obezbedi pol-poziciju za sutrašnju sprint trku. Pored njega će se na startu sprinta naći Lekler, a timski kolega Peres će startovati sa treće pozicije. Dok je četvrtoplasirani Danijel Rikardo u RB-u najveće iznenađenje, najveće razočarenje priredio je Meklaren, a pre svega Noris koji je kvalifikacije završio kao devetoplasirani.

Prvih deset pred sprint: Maks Verstapen, Šarl Lekler, Serhio Peres, Danijel Rikardo, Karlos Sains, Oskar Pjastri, Lens Strol, Fernando Alonso, Lando Noris, Niko Hulkenberg.

RASPORED ZA VELIKU NAGRADU MAJAMIJA:

Subota: Sprint trka 18.00-19.00

Kvalifikacije: 22.00-23.00

Nedelja: Trka 22.00 (57 krugova)

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks VerstapenŠarl LeklerSerhio Peres

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara