Blat i Klivlend slave (©Star Sport)
Blat i Klivlend slave (©Star Sport)

Usijao se Pionir i progutao PAO! Braun ostao hladne glave, Makabi na pragu Fajnal fora

Vreme čitanja: 7min | uto. 30.04.24. | 21:08

Nepromišljen faul Džerijana Grenta na 2,6 sekundi pre kraja dao španskom reprezentativcu mogućnost da pogura Ponos Izraela nadomak istorijskog uspeha, istorijskog u datim okolnostima

Video je beogradski Pionir za pola veka postojanja uspone mnogih košarkaških veličina, generacija i timova, reprezentaciju naše zemlje i večite kako ispisuju posebne stranice u istorijskim knjigama. Ove sezone je postao dom nekoliko izraelskih klubova, naročito Makabija iz Tel Aviva koji je od bombi i rata otišao u daleki Beograd i tu se skućio jer su ga dočekale raširene ruke Srbije.

Mnogo je toga ostalo još da vidimo u četvrtfinalu Evrolige, ali posle tri utakmice u seriji sa Panatinaikosom možemo slobodno da kažemo da smo trenutno bliži tome da vidimo kako Ponos Izraela prkosi svemu, teškom vremenu, napetoj geopolitičkoj situaciji, pa i najmoćnijem sastavu Panatinaikosa u poslednjoj deceniji i nalazi se nadomak plasmana na fajnal-for Evrolige!

Izabrane vesti

Malo ko je to mogao da očekuje nakon što su prve bombe pale na Izrael, čime je otvoreno novo poglavlje tenzija na i ovako nemirnom području, ali izabranici Odeda Kataša uspeli su da preture mnogo toga preko glave, pa i dramu kakva je viđena u beogradskoj dvorani. Posle prednosti od 17 poena (64:47) u trećoj deonici, Makabi je sve kredite uspeo da ispuca do finiša utakmice i istu pretvori u borbu nategnutih živaca u kojoj je uspeo da sačuva živu glavu i pobedi rezultatom 85:83 (23:11, 23:26, 21:19, 18:27)!

Na kraju je bukvalno jedna lopta odlučivala. I nju je na iskustvo Lorenzo Braun pretvorio u dva pogotka sa penala nakon što je lako navukao Džerijana Grenta na faul. Amerikanac sa španskim pasošem je znao kakvu mu je uslugu prošlogodišnji plejmejker Turk Telekoma učinio jer je Braun među boljim izvođačima slobodnih bacanja sa 86 odsto uspešnosti. Naravno, oba šuta je pogodio i uz 2,6 sekundi na semaforu PAO je imao samo jednu šansu za pobedu ili produžetak. Ergin Ataman je uzeo tajm-aut, gosti su imali aut na polovini rivala i najbolji strelac utakmice Kendrik Nan nije uspeo da pogodi. Mada je malo nedostajalo...

Nan je i pored neiskorišćenog šuta za pobedu bio najefikasniji sa 25 poena i pet trojki iz osam pokušaja. Joanis Papapetru je imao 17 poena i šest skokova, a Matijas Lesor 14 poena, šest uhvaćenih lopti i čak 13 iznuđenih faulova! Kostas Slukas večeras nije imao ni sporednu ulogu jer za 20 minuta nije pogodio nijedan od tri šuta iz igre, a podelio je samo tri dodavanja saigračima... Džoš Nibo predvodio je domaćina u izostanku Vejda Boldvina sa 22 poena i devet skokova, Lorenzo Braun je uz 16 poena imao i osam asistencija, dok je Bonzi Kolson dopisao 13 poena i pet skokova.

Mnogo je varnica bilo uoči treće utakmice, sa obe strane. Evroliga je pokušala da reaguje autoritativno kažnjavanjem Panatinaikosa i Ergina Atamana posle niza saopštenja i javnih istupa, ali je sve ono što se dogodilo u Oaki prošle sedmice značajno produbilo rivalstvo dva kluba i pojačalo emocije na parketu i tribinama.

U Makabiju su još nakon obezbeđenog prolaza u plej-of kroz plej-in radili na tome da se za večerašnji okršaj odobri prisustvo bar hiljadu navijača u dvorani Aleksandar Nikolić, a posle događaja iz Atine ta je ideja bila apsolutni prioritet vodećih ljudi Makabija. Čim je stiglo zeleno svetlo, klub je pripremio teren za atmosferu koja je po mnogo čemu zaličila na vreme kada su beogradski večiti igrali na ovom mestu. Jeste bilo samo hiljadu njih, ali je na momente zvučalo kao da je čuveni Pionir dupke pun. Pojava prvog čoveka Zelenih Dimitrisa Janakopulosa u pratnji obezbeđenja zapalila je gledalište, kasnije i kada se kraj klupe gostiju pojavio Ataman...

Osetili su i košarkaši Makabija koliko je ovo bitan momenat cele serije, zato su po izlasku iz svlačionice pred zagrevanje spontano išli do tribina kod svojih pristalica, da ih dodatno ohrabre da oderu glasne žice, ogule dlanove i urade sve što je do njih kako bi se večeras odnela velika pobeda na terenu. Reakcije Dimitrisa Janakopulosa kod klupe Panatinaikosa mnogo su govorile o važnosti ove utakmice i za gostujuću ekipu. Sa mnogo žara i energije ispratio je svaki potez i pogotovo situacije koje nisu bile u korist njegovog tima. Čak je sredinom treće deonice, u momentu kada je Makabi već imao velikih 57:41, ušao u verbalni okršaj sa celom tribinom koja mu je poručivala da sedne na svoje mesto i ćuti... Bio je to verovatno pokušaj da isprovocira reakciju i svojih košarkaša, ali nije vredelo...

Nošeni posebnom energijom sa tribina, Makabijevi košarkaši su daleko bolje otvorili meč, stekli rano vođstvo uz nekoliko dobrih poteza Bonzija Kolsona na početku i na tom talasu su držali prednost maltene svih 40 minuta. Čak ni odsustvo Vejda Boldvina koji nije mogao da odgovori izazovu zbog povrede zadnje lože iz finiša prvog susreta, nije umanjio Makabijev kvalitet na terenu jer je iz momaka u žutim dresovima prelivalo ogromno samopouzdanje posle brejka u Atini i svega što se dešavalo, a verovatno su i dodatno bili nošeni željom da se pred svojim ljudima pokažu u najboljem svetlu.

Bilo je, logično, mnogo nervoze u oba tabora, zbog čega su i ruke znale da izdaju aktere utakmice u situacijama koje verovatno ne bi promašivali. Makabi je utakmicu započeo serijom 11:4 zahvaljujući minijaturama Kolsona, da bi u drugoj polovini uvodne četvrtine Lorenzo Braun poveo ekipu ka novih 12:2 pa je Makabi već na prvom malom odmoru imao prednost od 23:11. Važne minute u oba smera dao je Roman Sorkin koji je za manje od tri minuta uspeo da spakuje šest poena i dva skoka. Dodatno je oplemenio igru Makabija u izostanku najboljeg strelca i dao mu snažan zamajac za nastavak u kojem je ’domaćin’ takođe diktirao dešavanja na terenu.

Trener Oded Kataš radio je veliku stvar čestim promenama odbrane, od čoveka na zonu i zonski presing od polovine terena. Takvom izboru doprinelo je još više i to što su njegovi igrači bili ’napaljeni’ za večeras i to ih je guralo još više, da zanemare granicu umora i bola kako bi došli do cilja.

Panatinaikos su od ozbiljnog dvocifrenog zaostatka i verovatno nemoguće trke u nastavku, sačuvali pogoci za tri poena. Posle 0/4 u prvoj četvrtini, PAO je do poluvremena uspeo da pogodi čak pet dalekometnih hitaca – dva Vildoza koji je bio Atamanov džoker u tom intervalu, po jedan Papapetru, Mitoglu i Nan. Makabi je takođe posle četiri promašaja na otvaranju kasnije upisao dve trojke preko Klivlendai Veba koji su takođe imali značajne uloge i u defanzivi. Zato i jeste nedostajao Vebov učinak u drugom poluvremenu, pogotovo jer je za kratko vreme u drugom periodu uhvatio zalet i ubacio sedam poena. Prošlogodišnji igrač Valensije je sredinom druge četvrtine zaradio treću ličnu grešku posle faula nad Lesorom, a onda i tehničku jer se žalio na sudijsku odluku, smatrajući da elemenata za faul nije bilo. Izašao je rano sa četiri penala i dugo ga kasnije nije bilo na terenu.

Zakucavanje Niba (©Star Sport)Zakucavanje Niba (©Star Sport)

Bio je to novi udarac za Makabi, ali ne toliki da bi odveo utakmicu u drugi smer... Bonzi Kolson i Džoš Nibo su bili fantastični u paru, 16 poena zbirno na poluvremenu, do kraja treće četvrtine 27. Iz drugog plana su delovali Rivero i Sorkin, pa je Kataš u hodu uspeo da zakrpi i tu ’rupu’.

Upravo su Kolson i Nibo nosili ekipu na svojim leđima, dok se Panatinaikos borio sa ozbiljnom krizom. U prva četiri minuta treće četvrtine samo četiri poena, oba puta je strelac bio Nan. Makabi je za to vreme otišao na velikih +16 iz kojih, činilo se, nije blo povratka.

PAO je tračak nade dobio u samom finišu trećeg kvartala. Posle maksimalnih 17 razlike za domaćina (64:47), Lesor i Papapetru su serijom 9:0 probali da ozbiljno zakuvaju utakmicu što im je i uspelo uprkos tome što je Braun trojkom poništio raniji pogodak grčkog reprezentativca sa slične pozicije. Zeleni su zaigrali sa više žara, a nova trojka Vildoze dala im je za pravo da pojure dramatičan finiš, jer su ponovo bili na jednocifrenom zaostatku. Upravo se to i dogodilo posle baražne paljbe gostiju preko Papapetrua i Nana, praćeno sjajnom anticipacijom i reakcijama Lesora, PAO se ne samo vratio u život, nego bio u aktivnoj igri za pobedu do poslednje sekunde. U poslednjim trenucima jedna sudijska odluka je umalo napravila zavrzlamu. Braun je krenuo na prodor ka košu, Lesor ga je izblokirao i koš je prvo važio, jer se verovalo da je 'rampa' došla pošto je lopta udarila o tablu. Ipak nije posle gledanja snimka i ostalo je još 14 sekundi. Na kraju je Makabi izdržao, a Grent postao tragičar.

Kako li će tek biti u četvrtak, kada se ponovo sastaju dva evropska giganta...

EVROLIGA PLEJ-OF

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

Makabi Tel Aviv - Panatinaikos 85:83 (2-1 u seriji)

Olimpijakos - Barselona (U TOKU)

Sreda, 1. maj

19.45: (1,60) Fenerbahče (16,0) Monako (2,65)

20.30: (3,00) Baskonija (16,0) Real Madrid (1,50)

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Baskonija - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.


tagovi

KK Makabi Tel AvivKK PanatinaikosDimitris JanakopulosLorenzo BraunKostas SlukasMatijas LesorDžoš NiboBonzi Kolson

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara