Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Verstapen ispred Norisa do pobede u Imoli

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.05.24. | 20:53

Ferariju podijum na prvoj domaćoj trci sezone

Maks Verstapen došao je do treće pobede na Velikoj nagradi Emilije-Romanje i do 59. u karijeri. Lando Noris je trku završio kao drugoplasirani sa zaostatkom od sedam desetih delova sekunde, dok je treće mesto Šarla Leklera donelo Ferariju plasman na pobedničko postolje u prvoj domaćoj trci sezone.

Maks Verstapen je odbranio pol-poziciju već u prvoj krivini staze u Imoli, a Lando Noris pokušavao je da isprati tempo vodećeg i trudio se da ostane u jednoj sekundi u odnosu na njega. Međutim, iz kruga u krug je Verstapenova prednost rasla, a Meklarenov vozač uspevao je da se zadrži ispred Ferarija Šarla Leklera.

Izabrane vesti

Pozicije vozača se iza trojice vodećih nisu menjale, a vrlo brzo je u jeku bio duel između Karlosa Sainsa i Oskara Pjastrija koji su otpočeli još pre sve nedelje u Majamiju. Iz te bitke je usled bolje strategije profitirao vozač Meklarena i trku je završio na četvrtoj poziciji ispred Španca u Ferariju.

Prvi od vodećih je na promenu pneumatika otišao Džordž Rasel iz ekipe Mercedesa u 22. krugu, a zatim su to u naredna dva kruga učinili Noris i Pjastri.

Pobednik trke gume je promenio u 25. krugu, dok je dvojac Ferarija odlučio da ostane nešto duže na stazi. Ipak, ispostavilo se da je to bila pogrešna odluka za italijansku ekipu, budući da je svaki od njihovih vozača ispred sebe imao po jednog vozača Meklarena.

Lekler je drugoplasiranog Norisa sustizao velikom brzinom, ali je napravio grešku prešavši preko trave i tom prilikom oštetio pneumatike i izgubio brzinu koju je do tog trenutka imao.

Ponovo se značajno mučila ekipa Mercedesa, a osim greške Luisa Hamiltona (šesta pozicija) i dodatnog poena za najbrži krug u vlasništvu Rasela (sedma), britanski dvojac je u trci bio prilično nevidljiv.

Verstapenov timski kolega Serhio Peres jedan je od poslednjih vozača koji je otišao na promenu guma i to u 38. krugu, a do kraja trke napredovao je do osme pozicije.

Lens Strol u Aston Martinu je polovinom trke preuzeo poslednje mesto u poenima od Nika Hulkenberga, a zatim je u 51. krugu obišao i Cunodu u borbi za devetu poziciju.

U završnici trke Verstapen i Noris učinili su borbu za pobedu prilično zanimljivom, jer se britanski vozač sve više približavao prvoplasiranom vozaču Red Bula. Jurio je Meklarenov vozač da uđe u DRS zonu kako bi imao bolju šansu da pretekne Verstapena, ali čak ni u poslednjem krugu nije uspeo da smanji prednost ispod jedne sekunde kako bi koristio DRS. Ipak, Lando je kroz cilj prošao sa zaostatkom od samo sedam desetih delova sekunde i treći put u tri trke na stazi u Imoli stajao na pobedničkom postolju.

Lekler je plasmanom na treću poziciju preuzeo drugo mesto u šampionatu od Peresa.

Osvajači poena na Velikoj nagradi Emilije-Romanje: Maks Verstapen, Lando Noris, Šarl Lekler, Oskar Pjastri, Karlos Sains, Luis Hamilton, Džordž Rasel, Serhio Peres, Lens Strol, Juki Cunoda.

Naredna trka na programu je sledećeg vikenda na ulicama Monaka.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Maks VerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara