Kajl Anderson i Karl Entoni Tauns čuvaju Jokića (AFP)
Kajl Anderson i Karl Entoni Tauns čuvaju Jokića (AFP)

Puče Denver u paramparčad! Jokićeva četa uhapšena uz prekomernu upotrebu sile (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.05.24. | 06:29

Minesota i bez Rudija Gobera pisala doktorsku disertaciju na temu košarkaške defanzive, došla do drugog brejka u Koloradu i sa vođstvom od 2:0 prebacila seriju u svoj dom, stekavši sve preduslove da eliminiše aktuelnog šampiona NBA lige

Dok čekaju da treći put u poslednje četiri godine dobiju MVP-a NBA lige, navijači Denvera već uveliko sanjaju kako će ih Nikola Jokić sa lentom najboljeg i najkoristnijeg košarkaša prvenstva voditi do odbrane šampionskog prstena. No kako, stvari stoje nakon druge utakmice polufinala zapada, veliko je pitanje da li će šampion dobaciti i do konferencijskog finala... Ma da li će uošte izbeći metlu Minesote. Dva dana nakon što je izgubio prvi meč u seriji sa Timbervulvsima, Denver je doživeo epsku blamažu u svojoj Bol areni. Četa Nikole Jokića je doslovce uhapšena, saterana u ćošak, učinjena bespomoćnom i bezopasnom bez ikakvog odgovora na doktorsku disertaciju Timbervulvsa na temu košarkaške defanzive - 106:80.

Mučno je bilo ovoga jutra gledati aktuelnog šampiona NBA lige. Ličili su Nagetsi na raštimovani orkestar u kojem svako svira sekvencu koja mu se trenutno svira, bez ikakvog reda, organizacije, homogenosti ili težnje da se iz anarhije makar donekle zbiju redovi i pokuša da se umanji šteta. Stoga su puleni Majkla Melouna utakmicu izgubili već u prvom poluvremenu tokom kojeg su igrači Minesote delovali kao da se konstantno multiplikuju na terenu, a domaći košarkaši nezapamćeno tromo. Ali tako je kada vas rival uguši odbranom.

Izabrane vesti

U prilog Denveru i te kako je išao izostanak trostrukog najboljeg defanzivca NBA lige Rudija Gobera zbog rođenja deteta, ali se nedostatak francuskog centra nije ni najmanje osetio u igri gostiju. Leteli su Vukovi po čitavom terenu, punili sopstveni reket, a istovremeno stizali da pozatvaraju sve šuteve spolja... Da spuštaju rampe kako Jokiću, tako i ostalim Nagetsima, da ih teraju na greške, da ih više puta sprečavaju da upute šut pre isteka napada, da im toliko ubiju koncentraciju i isporvociraju čak 11 izgubljenih lopti na poluvremenu, te ograniče na svega 32,6 odsto šuta iz igre u prvoj polovini meča.

Udvajali su gosti, grizli, tukli i vukli, ponekad i uz prekomernu upotrebu sile. Dok je iz njih isijavala želja, Nagetsi nisu uglavnom nemo gledali protivnike kako poentiraju bez težnje da im - po principu, nema lakih poena - otežaju posao. Mogao je i Denver udari čvrsto poput ekipe sa severa, ali nije bilo ni dima, a kamoli žara i vatre. Jesu Karl Entoni Tauns i Mekdenijels u ranoj fazi treće deonice sakupili po četiri faula, ali već tada su prošli Denverovi vozovi. Bilo je kasno za bilo kakav povratak. Nikola jeste odskočio od timskog večerašnjeg proseka, ali je bio ispod sopstvenog. Do poluvremena je izgubio četiri lopte, a duel je završio sa 16 poena, 16 skokova i osam asistencija uz svega pet pogođenih šuteva iz igre iz 12 pokušaja.

U igri Minesote sve je imalo smisla i apsolutno svi akteri, starteri, a i oni sa klupe imali su svoju ulogu. Odbranu su igrali timski, bez rupa i padova koncentracije, dok su ekipu napadački predvodili Karl Entoni Tauns i Entoni Edvards sa po 27 poena. Cenatar Minesote je ubijao domaćina kako trojkama, tako i iz reketa, dok Negetsi nisu uspevali da se nose sa energijom 22-godišnje zvezde. Kod Denvera su sva tri nosica igre bia dezorijentina, ponajviše Džamal Marej koji, kao u prvoj utakmici, do poluvremena uspeo da ubaci samo dva poena i promaši čak devet od deset šuteva iz igre. Podatak koji ne čudi, kada se zna da su Timbervulvsi koristili svaku priliku da isisavaju energiju, konstantno ga targetirajući kao metu svojih napada. Protiv Lejkersa je briljira, ali kako se defanzivni pristup protivnika promenio Marej se potpuno izgubio. Noćas, samo osam poena uz šut iz igre 3/18.

Osim skakački (uhvatio 13 lopti), Marej je bio apsolutno najslabija karika utakmice u Bol areni, a ni Majkl Porter Džunior se nije proslavio ubacivši svega devet poena (1/7 za tri poena). Eron Gordon je blesnuo na startu utakmice, iskoristio uvodnih osam minuta da sakupi 13 poena, ali ubrzo počeo da preteruje, uzima teške i sebi nimalo svojstvene šuteve, te da bespotrebno troši lopte. Krajem prve i početkom druge deonice igra Nagetsa postajala je sve bezidejnija, što se poklopilo sa zidom koji su pred svoj koš postavili gosti. Usledila je serije 15:0, Denver nije uspevao da dođe do koša u prva tri i po minuta drugog kvartala i odjednom je zaostajao 39:20. Nepotrebno je Denver ulazi u jurnjavu sa fizički potetnim i rivalom izraženih trkačkih sposobnosti, te umirao u sopstvenom podizanju tempa - odnos u izdubljenim loptama na poluvremenu bio je 11:3, a rezultat 61:35 u korist Minesote koja je u trećoj deonici otišla i na maksimalnih 32 poena prednosti.

O tome koliko je Denver bio inferioran, govori i detalj da se prva potreba rivala za tajm-autom javila pet minuta pre kraja treće četvrtine. Spustili su se Nagetsi pred poslednju četvrtinu na minus od 22 poena, pokušavali da zakuvaju situaciju i najbolju priliku za tako nešto imali 11 minuta pre kraja kada je Porter Džunior promašio trojku koja bi Denver vratila na - 16.

Maltene čitava poslednja deonica predstavljala je odrađivanje posla na obe strane. Rezervisti su dobili priliku da se nadigravaju jer je bilo jasno da će Minesota zadržati maksimalan učinak i proslaviti šestu uzastopnu pobedu u plej-ofu. Početkom doigavanja većinski deo javnosti verovao je da će Finiks izbaciti Timbervulvse koji igraju protiv verovatnoće, dok franšiza deluje najmoćnije još od perioda od pre dvadesetak godina kada je Kevin Garnet branio njene boje.

Iz vizure Denvera, gotovo ćorsokak, sa Minesotine tačke gledišta - autoput ka konferencijskom finalu. Treća utakmica na programu je u noći između petka i subote. Novi poraz Nagetsa praktično bi značio i eliminaciju jer se niko nikada u istoriji NBA lige nije vratio posle zaostatka od 3:0.



tagovi

Denver NagetsNikola JokićMinesota TimbervulvsKarl Entoni TaunsEntoni Edvards

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara