© MN Press
© MN Press

Džejms odbio pokor žutom grotlu, Vilbekin promašio fajnal-for! Sad Monako ima sve u svojim rukama

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.05.24. | 21:41

Fener prokockao veliku šansu pred svojim navijačima, Amerikanac promašio odlučujuči flouter i doneo pol-poziciju timu Saše Obradovića

Sklopio je leta 2006. godine KK Fenerbahče sponzorski ugovor sa Ulkerom - turskim multinacionalnim proizvođačem hrane i pića, a sve u cilju dominiranja turskom košarkom i postankom relevantnog faktora na kontinentalnom nivou. Brzopotezno je klub osvojio prvu titulu šampiona države posle 16 godina i vratio se u Evroligu, ali su sve do sredine prethodne decenije i dolaska Željka Obradovića na mesto trenera oni najviši rezultati izostajali. Pet puta zaredom se sa srpskim stručnjakom istanbulski klub plasirao na Fajnal for u periodu od 2015. do 2019. godine, između ostalog osvojio titulu prvaka Evrope 2017, ali je po odlasku Čačanina iz metropole na Bosforu ponovo postao tim kom je četvrtfinale maksimalan domet.

Vodio je Fener 2-1 u seriji protiv Monaka, imao sve u svojim rukama, šansu da pred 15.000 gledalaca pokori izrabranike Saše Obradovića i plasira se na svoj prvi fajnal for posle pet godine, prvi bez Željka Obradovića na mestu trenera. Jeste Šarunas Jasikevičijus preporodio Kanarince od svog dolaska u decembru, ali je večeras njegov tim prokockao ogromnu šansu da unese ekstazu u istanbulsku noć, a Litvanac mogućnost da već sada ponese epitet trenera za velika, najveća dela. Monako je trijumfovao na gostovanju Feneru 65:62, izjednačio na 2-2 u četvrtfinalnoj seriji Evrolige i izborio majstoricu podno fudbalskog stadiona Luj II naredne sedmice.

Izabrane vesti

Morala su oba tima da rudare za svaki koš na utakmici. Ničim četvrta utakmica nije podsećala na onu od pre dve večeri, a Monako nijednog trenutka nije spustio gard. Majk Džejms nije mogao da učini ništa u sredu, ali je večeras pogodio trojku za 63:59 na minut do kraja utakmice i tako odbio smrt snova o drugom uzastopnom plasmanu tima iz Kneževine na fajnal-for elitnog takmičenja. Uspeo je Fener da se vrati trojkom Marka Gudurića za 63:62, a onda zbog trapavosti igrača Monaka i neubacivanja lopte za pet sekundi došao čak i u situaciju da ima napad za pobedu. Promašio je Skoti Vilbekin flouter na oko pet sekundi do kraja i tako vratio Monaku pol-poziciju u borbi za odlazak u berlinsku Mercedes Benc Arenu.

Čitav tok utakmice ukazivao je da će sve biti rešavano u foto-finišu, a do minut pred kraj i pomenute Džejmsove trojke nije se moglo naslututiti ko bi mogao da pobedi. Za razliku od duela odigranog pre 48 časova, nisu se Monakovi igrači prepali i između ostalog limitirali ofanzivne kvalitete Tarika Biberovića i Nika Kalatesa. Momak iz Zenice sve do četvrte četvrtine nije se upisao u strelce, a Grku nije dat prostor da se po običaju razmaše udeljivanjem brojnih asistencija.

Marko Gudurić je čak uspeo da meč završi kao najefikasniji igrač sa 14 poena, što dovoljno govori o teškoći davanja koševa u jednoj pravoj plej-of utakmici, sa mnoštvom teških duela pod obručima, visokim intenzitetom i otvorenim šutevima svedenim na minimum. Srpski reprezentativac je imao šut iz igre 5/7 (3/3 za tri i 2/4 za dva), a pratili su ga Skoti Vilbekin sa 11, i Najdžel Hejs Dejvis i Jorgos Papajanis sa po 10 poena. Izostanak Biberovićevih koševa (tri poen, 1/8 iz igre) možda je i ključno uticalo na činjenicu da Fener nijednog momenta nije mogao da prelomi meč na svoju vodenicu.

Možda Majk Džejms ni ovog puta nije briljirao, sagledavano na nivou čitave utakmice (deset poena, 4/14 iz igre), ali je trojka na minut do kraja neutralisala sve prethodne neuspešne pokušaje. Najefikasniji igrač Monaka bio je Eli Okobo sa 13 poena, dok su Džejms i Donatas Motiejunas dali po 10.

Još uvek je Real Madrid jedini poznati učesnik fajnal-fora, naredne sedmice gledaćemo čak tri majstorice. U utorak će se sastati Panatinaikos - Makabi, a u sredu Monako - Fenerbahče i Barselona - Olimpijakos. Kraljevići će u polufinalu 24. maja igrati protiv boljeg iz duela Katalonaca i Atinjana, dok će pobednik meča Panatinaikos - Makabi na uspešnijeg iz susreta Monako - Fenerbahče.

EVROLIGA PLEJ-OF

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

Olimpijakos - Barselona 92:58 (2-2 u seriji)

/Mekisik 21 - Parker 10/

Makabi Tel Aviv - Panatinaikos 88:95 (2-2 u seriji)

/Braun 17 - Nan 27/

Petak, 3. maj

Fenerbahče - Monako 62:65 (2-2 u seriji)

/Gudurić 14 - Okobo 13/

RASPORED MAJSTORICA

Utorak 20.15 Panatinaikos - Makabi

Sreda, 21.00 Barselona - Olimpijakos

Sreda, // Monako - Fenerbahče



tagovi

FenerbahčeKK MonakoMajk DžejmsSkoti Vilbekin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara