Đulen Lopetegi (©Reuters)
Đulen Lopetegi (©Reuters)

Svi ga cene, retki mu veruju do kraja: Trener ostavljen od svih velikih nalazi utehu u Vest Hemu

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.05.24. | 17:18

O Đulenu Lopetegiju su visoko mišljenje imale uprave brojnih evropskih giganata, ali se ni Mančester, ni Milan nisu drznuli da mu poklone poverenje

Nagovestio je pre desetak godina perspektivni Bask kao selektor mlađih kategorija Crvene Furije veliki potencijal, a španska fudbalska javnost gajila je čvrste nade da bi Đulen Lopetegi mogao da bude dostojan naslednik Luisa Aragonesa i Visentea Del Boskea na klupi seniorskog tima. Lepršavi stil igre pokazao je i od starta klupske karijere kada je vodio Porto, ali su trofeji stalno izostajali. Kao da je sve u Lopetegijevoj karijeri krenulo nizbrdo tog ranog junskog dana 2018. godine, kada je na 48 časova pred početak Mundijala u Rusiji dobio otkaz na mestu selektora Španije, jer je paralelno sklopio dogovor o preuzimanju Reala, a sve to bez prethodnog konsultovanja saveza.

Samo nekoliko mesece kasnije Lopetegi je dobio otkaz u Realu posle debakla od Barselone (1:5), a kasnije je često dovođen u vezu sa brojnim gigantima evropskog fudbala. Samo u poslednjih nekoliko meseci figurirao je kao opcija za Mančester Junajted i Milan, ali kao da mu posle te 2018. niko više nije verovao do kraja, pa je morao stalno da se zadovoljava utešnim nagradama. Engleski mediji izveštavaju da će Španac naredne sedmice doputovati u London na završne pregovore sa Vest Hemom pred potpisivanje ugovora sa Čekićarima. Predsednik i vlasnik Dejvid Saliven jednostavno je procenio da je Lopetegi u dometu klupske kase, što prva želja Ruben Amorim nije.

Izabrane vesti

Dejvid Mojes posle pet godina definitivno napušta klub u kom je prošle sezone doneo trofej Lige konferencije, a da je Škot dao sve što je mogao svom bivšem klubu postalo je jasno tokom proleća, a ostrvski mediji tumače da je poraz od Kristal Palasa (5:2) pre oko dve sedmice bio ključan da se saradnja sa bivšim stategom Evertona, Mančester Junajted i Sosijedada ne nastavi.

Interesantno, nije Lopetegi bio ni prva opcija Vest Hema. Želeli su Čekićari Rubena Amorima, ali ih je otkupna klauzula Portugalca od 15.000.000 evra i borba sa platežno sposobnijim Premijerligašima poput Čelsija i Liverpula (dok se nije okrenuo Slotu) odvratila od mogućnosti da ugrabe traženog stratega Sportinga.

Nekadašnji golman Lopetegi nije radio od avgusta prošle godine kada je dobio oktaz u Vulverhemptonu, a najveće uspehe u trenerskoj karijeri ostvario je sa Seviljom, čiji je trener bio od 2019. do 2022. Uspeo je Bask da osvoji trofej Lige Evrope sa Andalužanima, ali ga je klub sa stadiona Ramon Sančes Pishuan toliko puta podizao, pa je utisak da je to dotignuće nekako devalviralo.

Koliko je Lopetegijeva reputacija opala, dovoljno govori i činjenica da su navijača Milana nedavno organizovali kampanju pod nazivom "NOPETEGI", kako bi se usprotivili namerama uprave da angažuje 58-godišnjaka čija je kariijera u padu. Nadao se Lopetegi do poslednjeg momenta da bi mogao da nastavi pregovore sa Mančester Junajtedom, koji je o njemu razmišljao još u decembru, ali se na kraju očigledno zadovoljio utešnom nagradom i Vest Hemom.


tagovi

Đulen LopetegiVest HemDejvid Mojes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara