Da nikad ne prestanu da igraju tenis...

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.07.19. | 20:49

U svom 41. odmeravanju snaga Federer i Nadal priredili novi spektakl, meč za anale i još materijala da kroz nekoliko decenija s ponosom prepričavamo šta smo sve videli i doživeli u eri ovakvih teniskih divova...

Da nikad ne prestanu da igraju tenis! ispalio je onako iz duše Nebojša Višković prateći finiš drugog polufinalnog okršaja Vimbldona i verovatno na najbolji način opisao koliko će nam kada jednog dana odu nedostajati Rodžer Federer i Rafael Nadal. U svom 41. odmeravanju snaga Fedeks i Rafa priredili su novi spektakl, meč za anale i još materijala da kroz nekoliko decenija s ponosom prepričavamo šta smo sve videli i doživeli u eri ovakvih teniskih asova. Posle nešto više od tri sata igre, nekoliko litara prolivenog znoja i pregršt divnih poteza: Federer - Nadal 3:1 (7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4).

A u nedelju - rat svetova. Rodžer na Novaka. Najbolji u istoriji za svoju devetu krunu na vimbldonskoj travi, Đoković za pravo da nastavi da nosi epitet najboljeg u aktuelnoj eri. I što je možda još važnije, za produžetak nade da će jednoga dana, u doglednoj budućnosti, lenta namenjena najboljem od najboljih svih vremena preći sa Fedeksovih na njegove grudi.

Izabrane vesti

Rodžer i Rafa...

Počelo je kako se samo poželeti može. Atomski tenis na koji su nas ova dva diva navikla tokom svih prethodnih godina. Servis je radio bez greške kod obojice i gemovi su se nizali jedan za drugim. Tek na 4:3 za Švajcarca videli smo prvu brejk loptu. Rafi je samo na tren stao servis i Rodžer je odmah zapretio. Nadal se izvukao, a onda uspeo da dođe do novog izjednačenja. Prvi set završen je u taj-brejku. Očekivano. Španac je na 5:6 imao sigurnih 40:0, ali onda je sebi zakomplikovao život. Dozvolio izjednačenje, ušlo se u najduži gem i tek nakon nadljudskih napora Rafa se iščupao. U taj brejku Nadal je prvi došao do mini brejka, međutim to mu nije donelo suštinsku prednost. Federer je delovao svežije, bolje gađao, greške smanjio na minimum i lako okrenuo rezultat za vođstvo od 1:0.   

Vrlo zanimljiva situacija viđena je u drugom setu u kome se Rodžer jednostavno predao?! Tako je bar delovalo nakon što je Nadal napravio brejk i poveo sa 3:1. Kasnije, u trećem setu, ta konstatacija dobiće potvrdu. Od momenta kad je na 1:1 imao brejk loptu Švajcarac je izgubio 12 od 13 poena, ništa ga nije htelo i jednostavnmo je nastavio u leru. Rafa je lako potvrdio brejk za 4:1, zatim samo posmatrao kako Federer greši za 5:1 (utisak je da toliko kikseva nije napravio na celom turniru) i očas posla imali smo novi egal - 1:1.  

Da se najbolji teniser svih vremena štedeo u drugom setu jer je očito video da je izgubljen bilo je jasno već na startu trećeg. Ponovo prepoznatljiva agresivnost, ponovo tačni, moćni udarci, sjajno kretanje. U četvrtom gemu - brejk. Divna bekhend paralela, pa sjajan izlaz na mrežu i od 15:30 preokret za 3:1. Nadal od tog momenta sve češće počinje da pokazuje emocije, na njegove najbolje udarce Švajcarac ima odgovore i na sve to uspeva da spase dve brejk lope - 4:1. Brejk je potvrđen. Rafa se provlačio još malo, uspevao da "preživi" u trećem setu, ali videlo se šta mu sleduje. Devetostruki šampion Vilmdldona izgledao je sve sigurnije kako je meč ulazio u finiš. Brejk prednosti rutinski sačuvan - 2:1 u setovima.  

U odlučujućem, četvrtom setu, Rodžer je bio apsolutni gospodar situacije. Nadalove lopte sve su kraće, sa sve manje snage. A servis nikako da zaliči na onaj iz prvog i drugog seta. I u trećem gemu Švajcarac ponovo pravi veliku prednost - 2:1, novi brejk. Ako na nešto sa Rafom može da se računa onda je ludačka tvrdoglavost, upornost do granica pucanja. Džaba. Džaba kad je velemajstor našpanovan kao danas. I kad bi negde "zaribao" servis je uvek bio tu da ga spase. 

Jednostavno, za Rafu nije bio povratka. Na 3:5 uspeo je uz muke Tantalove da ostane u meču, da bi na Rodžerov servis propustio brejk loptu i izgubio i poslednji tračak nade. Uspeo je doduše još nekoliko minuta da ostane na terenu, spasao tri meč lopte, ali... Fedeks u finišu kompletira utisak o briljantnoj partiji sjajnom defanzivom i odlazi u novo, 31. grend slem finale, a 12. na terenima Ol Ingland kluba. 

Meč za titulu između Đokovića i Federera na programu je u nedelju od 15 časova po srednjeevropskom vremenu.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara