Verstapen na prvoj poziciji pred Sprint u Teksasu

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.10.24. | 02:05

Holanđanin je pobeđivao u prva tri Sprinta ove sezone, a sutra bi to mogao da ponovi…

Maks Verstapen (Red Bul) bio je najbrži na Sprint kvalifikacijama u okviru Velike nagrade Sjedinjenih Država na stazi "KOTA" u Ostinu. Pratio ga je Džordž Rasel (Mercedes), dok će sa trećeg mesta u subotnju Sprint trku krenuti Šarl Lekler (Ferari).

Posle mesec dana od poslednje trke Formule 1 u Singapuru, ovog vikenda je na redu Velika nagrada Sjedinjenih Država u Ostinu. Većina timova pripremila je za ovaj trkački vikend određena unapređenja, a ekipa Meklarena se posebno potrudila da sa mnogobrojnim delovima izvuče najbolje moguće rezultate kako bi se do kraja sezone zadržali na vodećoj poziciji u šampionatu.

Izabrane vesti

Međutim, u jedinom treningu ovog vikenda održanom uoči Sprint kvalifikacija britanska ekipa nije imala rezultate kakvim su se nadali, a čini se da su se problemi nastavili i u Sprint kvalifikacijama.

U prvom delu kvalifikacija Verstapen je bio prvi vozač koji je odvezao brzi krug, dok je prvi krug njegovog timskog kolege Serhija Peresa bio obrisan zbog silaska van granica staze. Red Bul je u ovaj vikend ušao sa novom kontroverzom koja se tiče sistema za podizanje prednjeg kraja, a FIA im je naredila da pred Veliku nagradu Sjedinjenih država ukloni nedozvoljeni uređaj.

Sa istekom vremena Oskar Pjastri (Meklaren) vozio je kritičan krug koji bi ga plasirao u dalji tok kvalifikacija, a iako je u prvom trenutku pokušaj bio uspešan, usled silaska sa staze na izlasku iz poslednje krivine taj krug je bio poništen zbog čega će Australijanac u subotnji Sprint krenuti sa daleke 16. pozicije.

Grešku je u prvom delu kvalifikacija napravio i Aleks Albon (Vilijams) kada je u svom poslednjem krugu napravio okret na stazi, dok je njegov timski kolega Franko Kolapinto postavio dovoljno dobar krug za prolazak.

Ferarijev Lekler završio je prvi deo kvalifikacija na liderskoj poziciji ispred budućeg timskog kolege Luisa Hamiltona (Mercedes).

Iz SQ1 su ispali: 16. Oskar Pjastri 17. Esteban Okon 18. Aleks Albon 19. Valteri Botas 20. Gvanju Džou

Drugi deo kvalifikacija bio je najbolji za drugog Ferarijevog vozača Karlosa Sainsa, Verstapen je bio drugi, dok je njegov timski kolega Peres kvalifikacije završio van vodećih deset vozača, tačnije na 11. poziciji. U dalji tok kvalifikacija se nije plasirao ni glavni kandidat za preuzimanje Peresovog mesta u Red Bulu za sledeću sezonu i zamena za otpuštenog Danijela Rikarda u ekipi RB-a - Lijam Loson. Novozelanđanin je imao krug dovoljan za 12. poziciju, ali je posle dalje analize njegov krug poništen zbog silaska sa staze zbog čega će u Sprint krenuti sa 15. mesta.

Među prvih deset plasirala su se oba vozača jedinog domaćeg predstavnika ovog vikenda - Hasa, dok je osmim mestom ponovo oduševio talentovani Kolapinto.

Iz SQ2 su ispali: 11. Serhio Peres 12. Pjer Gasli 13. Lens Strol 14. Fernando Alonso 15. Lijam Loson

Poslednjih osam minuta u ovim kvalifikacijama vozači su iskoristili da odvezu samo jedan brzi krug, a jedino su vozači Mercedesa i Kolapinto na stazu izašli čim je vreme otpočelo. Dok krugovi Hamiltona i Kolapinta zbog grešaka nisu bili uspešni, činilo se da je Džordž Rasel za volanom drugog Mercedesa na putu ka osvajanju pol-pozicije za Sprint.

Ipak, iz borbe za prvo mesto je kao najbolji izašao Verstapen, koji je za samo 12 hiljaditih delova sekunde bio bolji od Rasela.

Verstapenov glavni rival u borbi za titulu Lando Noris (Meklaren) i pobednik trke u Singapuru plasirao se na četvrto mesto za subotnji Sprint.

Prvih deset pred Sprint u Americi: Maks Verstapen, Džordž Rasel, Šarl Lekler, Lando Noris, Karlos Sains, Niko Hulkenberg, Luis Hamilton, Kevin Magnusen, Juki Cunoda, Franko Kolapinto

Sprint je zakazan za subotu u 20 časova po srednjeevropskom vremenu, nakon kog će tačno u ponoć uslediti kvalifikacije za glavnu trku (nedelja, 21h).

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara