Spremite se za atomsku odbojku! Kao da je NBA ol-star, Brakočević VS Bošković! Maja i Milena na Drim tim

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.12.19. | 16:17

Poznati su parovi polufinala svetskog klupskog prvenstva za odbojkašice

Gotova je grupna faza na svetskom klupskom prvenstvu za odbojkašice u kineskom Šaosingu, dobili smo parove polufinala.

I već sada može da se namiriše spektakularna odbojka u polufinalu! 

Izabrane vesti

Za plasman u finala ćemo gledati dva tursko-italijanska okršaja. Šampion Italije i trenutno možda najjači evropski tim, Koneljano će sutra u prvom polufinalu (10.00 časova)  udariti na šampiona Turske i branioca svetske titule - Vakifbank. U drugom polufinalu će aktuelni evropski prvak Novara (13.00, TV Sport Klub) časova igrati protiv Ezačibašija predvođenog Tijanom Bošković. Gledaćemo neku vrstu svetskog odbojkaškog ol-stara jer će u polufinalima igrati neke od najboljih odbojkašica sveta. 

Uz još jednu sjajnu partiju Tijane Bošković, Ezačibaši je jutros savladao kineski Guandong Evergrande 3:0 (25:21, 25:9, 25:15) u direktnom okršaju za plasman u polufinale. Boškovićeva je opet blistala i sa 24 poena (uz preko 50 odsto uspešnosti u napadu) bila najbolji pojedinac meča. Samo u prvom setu je osvojila 10 poena i trasirala put ka pobedi, a kasnije su se razigrale i ostale saigračice pa je Brazilka Natalija osvojila 14, a Kim 10 poena. Na drugoj strani je bila najefikasnija Ženg sa devet poena, Rabadžijeva je dodala osam, a potpuno je podbacila Tatjana Košeleva koja je osvojila samo četiri poena.

Prvo mesto u grupi je osvojio Koneljano sa maksimalne tri pobede pošto je danas savladao brazilski Minas 3:2 (25:17, 25:19, 20:25, 22:25, 28:26). Tajbrejk petog seta u kojem je Koneljano slavio sa neverovatnih 28:26 (podsetimo, igra se do 15 ili na dva razlike) je najduži u istoriji ženske odbojke! Mlada Nkemdilim Enveonu je sa 26 poena bila najefikasnija u pobedničkom timu. Trener Santareli je odlučio da u ovom meču odmori nosioce igre poput Paole Egonu, Monike de Đenaro, Mirjam Sile s obzirom da je polufinale već bilo obezbeđeno.

U drugoj grupi, Novara je pobedom nad brazilskom Dentil Prajom 3:0 (25:21, 26:24, 25:19) obezbedila prvo mesto u grupi i izbegla okršaj sa Koneljanom. Jovana Brakočević Kancijan i Jelica Vasileva sa po 17 poena su bile najbolje u timu aktuelnog evropskog prvaka. U direktnom okršaju za status drugog polufinaliste iz grupe, Vakifbank je savladao kineski Tjenđin Bohaj 3:0 (25:15, 25:14, 25:19) i zakazao polufinale protiv Koneljana. Švedska korektorka Izabel Hak je sa 24 poena donela Vakifu polufinale, Milena Rašić je osvojila šest, a Maja Ognjenović pet poena. Posao im je bio olakšan jer na drugoj strani nije igrala jedan od najboljih svetskih odbojkašica i nekada prva Vakifova zvezda, Džu Ting.

Sutra se se u tursko-italijanskim polufinalima zaista može očekivati atomska odbojka. Većina najboljih odbojkašica sveta će se naći u borbi za finale.

Polufinala otvaraju Koneljano i Vakif. Italijanke su prošlog leta sastavile pravi Drim tim. Došla je fantastična Paola Egonu koja je prošle sezone vodila Novaru do evropske titule. Priključlila se možda i najboljem liberu svetske odbojke Moniki de Đenaro, a tu su i sjajni holandski bloker Robin de Krojf, primač italijanske reprezentacije Mirjam Sila i odlična Amerikanka Kimberli Hil. Napadački je to ekipa sa neverovatnim potencijalom. Koneljano je u dosadašnjem delu sezone pobedio svih 15 utakmica (Serija A, Liga šampiona, SP za klubove), a trijumfom nad Ezačibašijem u grupi je poslao poruku da je spreman da osvoji sve ove sezone.

Međutim, neće se ni Vakif tako lako predati. Na klupi je stari lisac i najbolji trener sveta Đovani Gvideti koja zna kako se osvajaju trofeji. Maja Ognjenović i Milena Rašić su dokazane šampionke prepune iskustva i kvaliteta. Tu je i gomila turskih reprezentativki, Brazilka Gabrijela koja je zamenila Džu Ting i fenomenalna 20-godišnja Šveđanka Izabela Hak koja raste u vrhunskog korektora. Prethodnih godina je Vakif bio najjači tim Evrope predvođen Džu Ting, a sada Gvideti ima izazov i motiv da dokaže koliko je ovo jaka ekipa i bez čudesne Kineskinje.  

Prštaće i u drugom polufinalu. Novara nije tako jaka kao prošle sezone kada ih je predvodila nezaustavljiva Egonu. U prvenstvu ima šest pobeda i tri poraza, dva puta je poražena od Koneljana od početka sezone (prvenstvo i Superkup), doživela je i šokanatan poraz u Ligi šampiona od Štutgarta, ali je opet sa tri pobede u grupi na aktuelnom SP pokazala da se na nju treba ozbiljno računati u turnirskom sistemu takmičenja. Jovana Brakočević nije Egonu, ali je i te kako uspešno odmenjuje. Sa 75 osvojenih poena u dosadašnjih 13 setova je najbolji poenter takmičenja (5,9 po setu). Veliku pomoć  u napadu će imati od Bugarke Jelice Vasileve koja se pokazuje kao sjajno pojačanje, u bloku su tu naša Stefana Veljković i odlična Italijanka Kristina Kirikela. Tu su još i Amerikanke Kortni i Henkok. A veliki adut je i Masimo Barbolini na klupi. Čovek koji je je osvojio sve što se moglo osvojiti u klupskoj odbojci (jedno SP, četiri Lige šampiona, tri CEV kupa, pet Skudeta...). 

Ipak, Ezačibaši će biti favorit u ovom polufinalu. Popularne Tigrice su predvođene Tijanom Bošković sjajno otvorile sezonu. Dolazak Natalije umesto Džordan Larson i sjajnog Amerikanke Karli Lojd na poziciju tehničara su se pokazali kao odličnni potezi. Zadržan je kostur tima i sezona je krenula sjajno. Pobedile su Vakif u Superkupu Turske, a onda nanizale 12 pobeda u isto toliko mečeva turskog prvenstva i Lige šampiona. Potom je usledio poraz na startu grupne faze od Koneljana kada Tijana Bošković nije imala dan (samo 14 osvojenih poena), dok je Egonu blistala na drugoj strani sa 29 poena. Ipak, Ezačibaši je u naredna dva meča uspeo da se konsoliduje i izbori polufinale. Boškovićeva je zasijala u naredna dva meča (osvojila 45 poena) i sa 5,9 osvojenih poena po setu došla na svoje brojke. Sada je Ezačibaši opet u pobedničkom ritmu i biće favorit protiv Novare. A u finalu ima šansu da se osveti Koneljanu ili da opet savlada arhirivalke iz Vakifa.

Ono što je neminovno je da nas sutra čeka atomska odbojka. Skoro vrhunac onoga što ženska klupska odbojka može da ponudi. Na terenu će biti Tijana Bošković, Paola Egonu, Maja Ognjenović, Jovana Brakočević, Kim Jun, Milena Rašić, Kimberli Hil, Stefana Veljković, Karli Lojd, Gabrijela, Natalija, Monika de Đenaro... Baš vredi pogledati.

 

POLUFINALE, subota 7. decembar:

10.00 Koneljano - Vakifbank

13.00 Novara - Ezačibaši

(FOTO: FIVB)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara