Ako neko može, onda je to Tijana Bošković

Vreme čitanja: 5min | ned. 08.12.19. | 08:13

Okršaj koja cela odbojkaška planeta očekuje s nestrpljenjem

Eliminisan je svetski prvak Vakifbank. Eliminisan je evropski prvak Novara. U igri za titulu su ostala dva najjača tima planete. Vreme je za neke nove vladare u ženskoj klupskoj odbojci.

Danas (13.00, TV Sport Klub), turski Ezačibaši i italijanski Koneljano će ukrstiti koplja u finalu svetskog klupskog prvenstva u kineskom Šaosingu. Posle pravog pakla koji su prošli u polufinalima.

Izabrane vesti

Koneljano je u utakmici godine srušio dojučerašnjeg svetskog prvaka Vakifbank tako što je u neverovatnoj drami posle pet setova spasao devet meč lopti i trijumfovao u tajbrejku sa 23:21! Blistalo je italijansko čudo Paola Egonu. Korektor Koneljana je meč završila sa čak 39 osvojenih poena i pokazala da od nje nema odbrane. Nije joj prvi put... Iako će za koji dan napuniti 21 godinu, već ima zapaženu karijeru i oborila je mnoge rekorde. Nereteko joj se dešavalo da osvoji preko 40 poena u meču pa je tako oborila rekorde u italijanskom prvenstvu i na SP za reprezentacije. Prošle sezone je čudesnim partijama nosila Novaru do titule prvaka Evrope gde je u finalu savladan baš Koneljano u koji je potom prešla.

Iako je i u novom klubu nastavila u istom stilu, Koneljano ipak nije samo Paola Egonu. U Koneljanu ima veću pomoć kvalitetnijih saigraica. Kapiten Johana Vološ je jedan od najboljih tehničara sveta. Kimberli Hil je godinama jedan od najboljih primača i napadača na svetu, a drugi primač Mirjam Sila je posle Egonu najopasniji napadač reprezentacije Italije. Holanđanka Robin de Krojf spada među najbolje srednjake, a libero Monika de Đenaro je verovatno najbolja u svom poslu na svetu. A tu je i nekoliko sjajnih igračica sa klupe poput Amerikanke Ogbogu, Nemice Gertis, italijanske reprezentativke Sorokaite...

Koneljano je napravio pravi Drim tim kojem je izgleda samo Paola Egonu falila da postane nepobediv. O tome govore i rezultati na početku sezone. Ekipa trenera Santarelija nemilosrdno gazi sve pred sobom. U prvenstvu ima devet pobeda u isto toliko mečeva, a samo jednom su igrale tajbrejk. Superkup Italije su osvojile sa ubedljivih 3:0 protiv Novare, a u Ligi šampiona imaju dve lagane pobede u dva meča. Sjajnu formu su prenele i na SP u Kini gde su pobedile u sva tri meča u grupi, a jedna od tih pobeda je bila upravo protiv Ezačibašija kada je Egonu osvojila 29 poena uz ludačke procente od 64 odsto uspešnosti napada! Tijana Bošković na drugoj strani nije bila u svom prepoznatljivom ritmu i osvojila je samo 14 poena uz tek 34 odsto u napadu.

Međutim, taj meč ne znači mnogo pred današnje finale. Ako neko može da pobedi nepobedive Italijanke (16/16 u sezoni), onda su to Tijana Bošković i Ezačibaši.

Nije ovo prvi put Tijani Bošković da joj Paola Egonu baca rukavicu u lice, a uvek je Tijana imala spreman odgovor. Kada je bilo najpotrebnije, srpska superzvezda je bila najbolja. Pobedila je Egonu i Italiju sa Srbijom u finalu Svetskog prvenstva prošle godine i polufinalu Evropskog prvenstva ove godine. Kada se lomi i kada je najbitnije, Tijana izvlači neverovatne poene i poteze. I zato je najbolja na svetu.

Egonu na ovom prvenstvu ima bolji prosek uspešnosti u napadu (54%) od Tijane (46%). Srpkinja je ukupno osvojila više poena (90:86), ali je odigrala i više setove. Međutim, Tijana nije samo moćan napadač poput Egonu. Njena igra je raznovrsnija i inteligentnija. Ona bolje servira, bolje blokira, bolje čita igru, izvlači poene iz težih situacija. Više je timski igrač i čini saigračice boljima. Kao levoruka je još teži rival za protivničku odbranu. Ono gde je Egonu sada, Tijana je odavno prošla. Pre tri godine je sa Ezačibašijem osvojila svetku titulu i bila MVP takmičenja, a na poslednja tri prvenstva je bila najbolji korektor. Iako samo godinu i po dana starija od Egonu, već je uradila mnogo više od nje u karijeri. Osvojila je sa reprezentacijom sve osim olimpijskog zlata, a u klupskoj karijeri joj fale trofeje u prvenstvu Turske i Ligi šampiona.

Čini se da bi ovo mogla da bude ta sezona kada će Tijana potpuno zavladati i klupskom odbojkom. Osim tog poraza u grupi od Koneljana, Ezačibaši je pobedio sve mečeve od početka sezone, dva puta savladao vrlo jaki Fener, jednom Vakif i juče Novaru u trileru posle pet setova. Upravo u tom meču se po ko zna koji poput videlo kakva je svetska klasa Tijana Bošković. Tih njenih 31 poen vrede nekada kao nečijih 40 i kusur. Načina na koji je osvjala poene u tajbrejku kada se lomilo i sve korisne stavri koje je uradila za ekipu osim smečeva u napadu ne mogu da stanu u statističke kategorije. A ono što staje u statističke kolone je da je najbolji server šampionata (skoro as po setu!) i najbolji bloker na prvenstvu kada se izumu srednjaci (0,53 po setu). To je ona. Najkompletnija i najbolja odbojkašica na svetu. Sa večitim motivom i željom da bude bolja, savršenija, efektnija. I mentalitetom šampiona.

Iako je Koneljano blagi favorit po svemu do sada prikazanom u sezoni i na prvenstvu, faktor zbog kojeg Italijanke ne smeju nijednog trenutka da se osete nadmoćnima je Tijana Bošković. Toliko velikih utakmica je prelomila, sama pobedila i odlučila, da se svakom protivniku na svetu tresu noge dok smišlja načine da je zaustavi. A prijem Koneljana je možda i Ahilova peta ovog tima. Iako je Monika de Đenaro vrhunski libero, primači Kimberli Hil i Mirjam Sila prave veću prevagu u napadu nego na prijemu. Mogu da se napadnu i poremete.

A kako ni ni Ezačibaši nije samo Tijana, biće potrebno da zablistaju i ostale zvezde turskog tima. Pre svega primači Natalija i Kim. Ako Brazilka i Koreanka budu na svom nivou prijema i poprave napad u odnosu na neke prethodne mečeve, eto velikog oružja za Ezačibaši i velike borbe u najavi. Ako američki tehničar Karli Lojd bude umela da to sve dobro izbalansira i razigra, eto i problema za Koneljano.

Nijanse će danas u Šaosingu odlučivati o tituli prvaka sveta, ali pre svega će odlučivati poenterski okršaj Tijane Bošković i Paole Egonu. Znamo kako su se oni najbitniji u prošlosti završavali.

Neminovno je samo da ćemo gledati atomsku odbojku u suretu dva najjača tima sveta.

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE (KINA)

Nedelja

FINALE
13.00: (1,70) Koneljano – Ezačibaši (2,03)

ZA TREĆE MESTO
10.00: (1,35) Vakifbank - Novara (2,90)

*** kvote su podložne promenama

Foto: FIVB



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara