Valensija i Alba poslednji put: Borba za slavu, pehar i Evroligu

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.04.19. | 12:57

Večerašnja majstorica će nam doneti novog šampiona Evrokupa

Turbulentna sezona u evropskoj košarci polako se privodi kraju, a Stari kontinent će večeras dobiti novog prvaka Evrokupa. Valensija i Alba odmeriće snage u majstorici finalne serije, pošto su i jedni i drugi bili sigurni na svom parketu u dosadašnjem toku ove finalne serije. Domaći igraju finale Evrokupa po rekordni šesti put, a večeras će tražiti četrvrtu titulu u ovom takmičenju.

Španski tim u ovaj okršaj ulazi maksimalno motivisan, pošto nije doživeo poraz ni na jednom susretu na svom parketu u ovom evropskom takmičenju. Nemci, međutim, kao da imaju svog keca u rukavu, pošto su uspeli da naprave brejk i u četvrtfinalu, ali i u polufinalu. Zanimljivo, oba puta su trijumfi na strani došli na tlu Pirinejskog poluostrva protiv ekipa iz ACB lige.

Izabrane vesti

U petak smo u Berlinu gledali produžetak u neverovatno uzbudljivoj utakmici koju je Valensija vrlo lako mogla da prelomi u svoju korist. Nemačka ekipa je imala prednost na poluvremenu i vodila je sve do početka poslednjeg kvartala, da bi Slepi miševi potom preuzeli stvar u svoje ruke. Pejton Siva je ipak odveo meč u produžetak košem na svega dve sekunde do kraja, a u nastavku je sve „išlo na vodenicu“ nemačkog tima. Rokas Giedraitis je predvodio tim do pobede u dodatnih pet minuta, pa je Alba time izborila novu šansu da se domogne trofeja.

Zanimljivo je da je druga utakmica ove serije bila najefikasnija finalna utakmica u istoriji Evrokupa. Pre toga, u Španiji, Valensija je uspela da slomi otpor Berlinaca u trećoj deonici i velikom serijom 14:0 stekne nedostižnu prednost pred poslednji kvartal.

Ukoliko budu želeli večeras da dođu do pobede, Nemci će morati da obrate pažnju na skok. Valensija je bila nemerljivo bolja u ovom segmentu u oba susreta, pa bi mogla da ima problema, ukoliko trener gostujuće ekipe, Aito Garsija Renenses, uspe da pronađe način da zaustavi „poklanjanje“ lopti na skoku.

Trener domaće ekipe Haume Ponsarnau kaže da će ponovo morati da napravi određene promene u odnosu na prva dva susreta, ali da ne očekuje ništa novo, ni spektakularno drugačije od berlinske Albe.
„Svaki put, čak i nakon pobede, morate da načinite neka određena poboljšanja i promene. Toga naravno dosta više ima nakon poraza... Pokušali smo da nastavimo u dobrom ritmu nakon sjajnog prvog meča u Valensiji, ali nismo uspeli da izdržimo. Alba je sjajno odgovorila i zasluženo je trijumfovala u Berlinu. Skok će biti veoma važan u ovom susretu, jer vam daje sigurnost. Mentalitet je takođe od ključnog značaja i nećemo smeti da se ni na trenutak opustimo, jer znamo da nas preko puta uvek čeka spreman odgovor“, rekao je Ponsarnau u najavi večerašnjeg odlučujućeg susreta.

Sa druge strane, njegov kolega iz Albe Aito Garsija Renenses smatra da bilo šta može napraviti razliku na ovom susretu, te da koja god ekipa večeras odnese pobedu, to ne bi bilo nezasluženo.
„Uvek će tu biti prisutna mala taktička iznenađenja, ali kada bolje sve sagledate, shvatite da nema šta mnogo da se menja. Tim je tim i kao takav, od početka sezone je na okupu i igra kako zna i ume, a sada možete praviti samo sitne modifikacije i nadati se da ćete time nešto postići. Bilo šta može doneti prevagu u ovakvom meču - skokovi, asistencije, ukardene lopte, pa čak i inspiracija nekog od košarkaša. Igramo na gostujućem terenu, ali igrači moraju da shvate da treba da guraju dalje čak i kada im ništa ne ide od ruke. Valensija nas je u potpunosti nadigrala u prvom susretu, ali mi smo bili daleko bolji u drugom. Večeras je sve moguće“, zaključio je strateg gostiju.

Košarkaš Valensije, Majk Tobi, misli da će manja nervoza jednog od timova preusditi u ovom finalnom okršaju.
„Moramo pre susreta shvatiti da pobednik u ovom susretu odnosi sve, a da gubitnik odlazi praznih ruku. Sada je sve na mentalitetu, jer je jasno da oba tima imaju vrhunske igrače. Dobro je što imamo prednost domaćeg parketa, ali Alba se sigurno neće obazirati na to i pokušaće da nas iznenadi. Moraćemo da izađemo na teren spremni, kao što smo to uradili i pre nedelju dana“, rekao je Tobi.

Iz suprotnog tabora se javio Martin Hermanson, koji naglašava da njegov tim nastavlja da sanja san koji niko ne može da prekine. I on smatra da će skok biti od najveće važnosti u ovoj majstorici.
„Veoma je uzbudljivo vratiti se u Valensiju. Nije mnogo ljudi očekivalo da se ovde nađemo na početku sezone, ali mi smo uspeli da ih razuverimo sjajnim partijama. U drugoj utakmici ove serije smo pokazali da umemo da se nosimo sa Valensijom i sjajno smo ispravili greške koje smo pravili u prvom meču. Skok će biti od krucijalnog značaja na ovom susretu, jer ko uspe da ga iskontroliše, biće na pola puta do pobede“, zaključio je Islanđanin.

Zanimljiv je pogled na to da su Sam van Rosom i Bojan Dubljević već podizali trofej sa Valensijom 2014. godine, pa bi večeras mogli da ga podignu po drugi put. Čak osam igrača, pa i sadašnji trener španske ekipe bili su na okupu kada je Valensija poslednji put igrala finale Evrokupa pre dve godine. Sa druge strane, Nemci igraju drugo finale Evrokupa, a zanimljivo je i da su i prvom prilikom igrali upravo protiv Valensije. Alba večeras može postati prvi tim sa tla Nemačke koji se okitio titulom ovog takmičenja.

EVROKUP - FINALNA SERIJA

Ponedeljak

20.30: (1,35) Valensija (16,0) Alba Berlin (3,50) /u seriji 1:1/

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan Todorović
Foto: Star Sport, Shutterstock, Screenshot


tagovi

EvrokupKK ValensijaKK Alba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara