Trifunović za MOZZART Sport: Zvezda blagi favorit u majstorici, Vanja obeležio seriju

Vreme čitanja: 6min | čet. 04.04.19. | 09:31

„Samim tim što je eliminaciona, biće drugačija od svih ostalih. Majstorica po sebi nosi drugačiju pripremu. Crvena zvezda je posle prvog susreta imala tu mogućnost da kiksne i da popravi utisak u subotu. U trećoj utakmici nijedan tim nema pravo na popravni. Zato očekujem psihološki drugačiju utakmicu od prethodnih. U smislu taktike i načina igre, teško je naći nešto novo“

Atmosfera uoči toliko čekane majstorice polako dostiže tačku ključanja. Rat saopštenjima nimalo nije doprineo smanjenju tenzija i donekle je bacio senku na srpsku košarkašku svetinju, mada je svima jasno koliko je ulog veliki i šta je na talonu.

Zbog toga je gotovo nemoguće zamisliti kakav tok bi možda i najvažniji večiti derbi poslednjih godina mogao da ima. Pitali smo nekadašnjeg trenera Crvene zvezde i miljenika navijača Aleksandra Trifunovića da nam iz svog ugla obrazloži šta bismo mogli da očekujemo u subotu (TV Arenasport, 18.00) i kome zaista pripada uloga favorita?
„Uh, kompleksno pitanje“, odgovara nam na prvu loptu Trifunović, ali nastavlja:
„Crvena zvezda je bila dominantna tokom ligaškog dela Jadranske lige i nominalno bi trebalo da ostane favorit, ali Partizanove smernice su se menjale tokom sezone. Od promene trenera, preko igrača, do osvajanja Kupa... Ako sve uzmemo u obzir, pa i prednost domaće publike, ne terena, nego publike, možda je Crvena zvezda u nijansama veći favorit za prolaz u finale. Neko ko bude uspeo da iznese pritisak, da ga ostavi kraj terena i bude igrao 40 minuta na način na koji su se dogovorili i tražio šansu više iz dobre odbrane, biće u prednosti“.

Izabrane vesti

Međutim, Trifunović upozorava da su ovo utakmice visokog napona i da derbi kao takav nikada nema izrazitog favorita...
„Nije ga bilo čak i u nekim drugim vremenima, kada je kvalitet tima bio izraženiji na jednoj ili drugoj strani. Znam samo da nas očekuje neizvesna utakmica i jedino iznenađenje za mene bilo bi da neka ekipa ubedljivo trijumfuje. Posle svega što sam imao prilike da vidim ove sezone, takav konačni rasplet bi me iznenadio“.

Milan Tomić i Andrea Trinkijeri su posle druge utakmice najavili majstoricu s potpuno različitu od oba protekla susreta...
„Samim tim što je eliminaciona, biće drugačija od svih ostalih. Majstorica po sebi nosi drugačiju pripremu. Crvena zvezda je posle prvog susreta imala tu mogućnost da kiksne i da popravi utisak u subotu. U trećoj utakmici nijedan tim nema pravo na popravni. Zato očekujem psihološki drugačiju utakmicu od prethodnih. U smislu taktike i načina igre, teško je naći nešto novo“, kaže nam Trifunović i dodaje:
„U pet ovosezonskih susreta malo šta je razdvajalo dve ekipe. Podatak do kojeg sam došao je da Crvena zvezda u tih pet utakmica ima prosek od 78,8, a Partizan 77,2 poena. Izuzetno blizu i na jednu loptu. Gledajući samo dva prethodna susreta - ne bi nikoga iznenadilo da su završila obrnuto“.

Ono što se moglo primetiti tokom plej-ofa, a pogotovo u drugoj utakmici jeste Partizanova usmerenost ka tome da nedostatak „mase“ u reketu nadoknadi još čvršćom odbranom, dobrim rotacijama i čestim udvajanjima koja su igrače Zvezde naterala da izađu iz zone komfora, mada su crveno-beli znali da naprave određeni balans u prvoj utakmici...
„Ne bih to nazvao hendikepom. Sa Gagićem i Nikolićem oni imaju tu mogućnost da mogu da pariraju u odbrani kroz određene rotacije, pa čak i situacije jedan na jedan. Oba tima su dovoljno široka da mogu da posegnu za rotacijama i raznim kombinacijama petorki. Mogli smo da vidimo i neke Zvezdine niske petorke, ili Partizanovu visoku petorku koju je Trinkijeri postavio na startu prve utakmice. Ima mnogo detalja, a Partizan je u prve dve utakmice uspeo u nameri da primiri loptu. Sada, Zvezda mora da nađe način da loptu usmeri malo više ka reketu, jer sa Odžom i Cirbesom se otvaraju brojne mogućnosti. U Partizanu su shvatili da je to Zvezdino glavno oružje, pa su se fokusirali na odbranu u tom segmentu. Zvezda je u prvoj utakmici to znala da kazni dobrim šutem spolja, u drugoj nije“.

Uprkos tome što malo toga deli večite, oba tima imaju svoje adute na koje će pokušati da se oslone u subotu. Za početak - domaćin?
„Crvena zvezda ima taj faktor iskustva. Ali, biće ozbiljan hendikep ako u sistemu ne bude Džoa Reglanda. On se ove sezone profilisao kao neko ko vodi ekipu i mnogo joj znači, bez obzira na to što je Filip Čović odigrao prethodne utakmice na nivou koji je potreban Zvezdi u ove dve utakmice... Ali, Regland je doveden da bi bio prevaga u ovakvim utakmicama. Nije lako oformiti igru bez njega i planirati nešto ako je cele sezone bio nosilac tima“.

Svestan je i naš sagovornik da Zvezda ima dosta opcija na parketu.
„Opet, Zvezda ima dovoljno širok roster i iskusnih igrača. Perperoglu, Rivers, Beron, mada on nikada ranije nije igrao ovakve utakmice, Cirbes... Mada, čini mi se da Zvezda nije uspela da uspostavi tu dubinu igre i težište da prebaci ispod koša u odnosu na ono što Cirbes i Odžo mogu. Zvezda jeste imala odgovor spolja, ali ako bude uspostavila tu dubinu igre, biće drugačije“.

Sada i Partizan?
„Kako godina odmiče i kako su igrači dolazili, prvo Renfro, pa Nikolić, Jaramaz... Popunio je dobro roster, tako da Trinkijeri deset, jedanaest, a ponekad i svih dvanaest igrača izvede na teren do devetog minuta utakmice. Zvezda nema tu prednost koju je možda imala na početku sezone prema dubini rostera, a ako Regland zaista ne bude igrao Partizan ima veliku rezervu upravo iz rotacije u pritisku na loptu. Ima nekoliko igrača, kao i Zvezda, koji su polivalentni - od Zagorca, preko Sija, svi bekovi su kombo bekovi. Imaju veliku mogućnost kombinovanja i izvođenja niskih ili visokih petorki“.

Zvezdaška javnost je u ovom polufinalu očekivala više od stranaca, a u prvoj utakmici se videlo koliki doprinos igri mogu da daju Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić.
„Oni su uvek tu, u takvom su tretmanu cele godine. Menjali su ritam, a reč je igračima koji imaju svoj kvalitet i ambiciju da iz kože epizodista dobiju neke ozbiljnije uloge. Oni su već dve-tri godine u Zvezdinom sistemu i sposobni su da okrenu utakmicu dobrom igrom u oba smera. Ne bih voleo da povlačim paralele između domaćih i stranih igrača, ni da govorim o tome što ovi igraju više ili manje, sam naboj koji donosi igranje za Crvenu zvezdu i važnost utakmice nosi mnogo više emocija kod momaka s ovih prostora. Tu mogu da pronađu dodatnu motivaciju“.

Partizan je dobio mnogo od Vanje Marinkovića u oba duela i bio je jedan od onih koji su izneli najveći teret?
„Nemam dilemu - Vanja je obeležio ovu polufinalnu seriju dosad. Nema mnogo komentara. Imao je određenih problema sa odbranom u prvoj utakmici, ali se popravio u drugoj. Mnogi zaboravljaju da Vanja ima samo 22 godine, a kod nas postoji ta težnja da se igrač već sa 20 godina proglasi ovakvim ili onakvim. Vrlo lako odustajemo od igrača i ne pokušavamo da ih podignemo. Meni bude drago kada mladi igrač pokaže ovako nešto, bez obzira gde igra“.

Za kraj pitali smo popularnog Trifu za mišljenje o drugom polufinalnom susretu i majstorici u Zagrebu, gde će Cedevita dočekati Budućnost?
„Mala je razlika u odnosu na ove duele u Beogradu. Cedevita se prva sabrala u odnosu na druge timove koji su vršili drastične promene tokom sezone sa trenerima i igračima. Crvena zvezda ne spada u taj krug timova, već Partizan i Budućnost. Cedevita je prva presekla i napravila dobre poteze. Posle lošeg početka sezone brzo se došlo do toga da igra stabilno i u kontinuitetu. Slaven Rimac je napravio odličan posao sa Cedevitom, u okviru mogućnosti i svega što se desilo. Znatno je smanjen broj stranaca, došlo se na samo tri igrača izvan ovih prostora. Budućnost je ekipa koja ima ogroman individualni kvalitet da sebi može da pruži čak i to da ne ’skine’ dvojicu stranaca. Svaki put kada je bila primorana da smanji broj stranaca i nekoga ostavi po strani, igrala je bolje. U poslednjoj utakmici nije bilo Devina Vilijamsa i Kotija Klarka“.

Plavi do tog presudnog meča sa Cedevitom imaju i obavezu u Evroligi, gde ih čeka nimalo prijatno gostovanje Panatinaikosu.
„Budućnost je ekipa koja ima najveće mogućnosti u odnosu na protivnike u plej-ofu, ali je prvi deo sezone pokazao da to uopšte nije krucijalno. Budućnost, opet, ima i gostovanje Panatinaikosu u Evroligi i ma koliko je ta utakmica bez takmičarskog značaja, odigraće je s određenom emocijom. Limitirano, dozirano. Svakako ostaje da Budućnost ima tu obavezu više, putovanje, organizaciju celog meča i sve što taj događaj nosi. U Zagrebu su šanse 50-50, mada opet zbog prednosti domaćeg terena možda malo više naginje ka Cedeviti, bez obzira na to što Budućnost ima mnogo kvalitetniji tim“.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Aleksandar TrifunovićVanja MarinkovićFilip ČovićDžo Regland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara