Taj ludi Poceko: Skoro penzija - pa posle dva meseca evropski trofej i cepanje košulje od 200 evra

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.05.19. | 17:04

"Sa tim sam napravio grešku. Imam jednu od 200 evra i jednu od 15 evra. Pocepao sam pogrešnu"

Nije mnogo stranih trenera dobilo velike aplauze u Pioniru. Sećamo se Đanmarka Poceka kao pomočnika Veljku Mršiću u Cedeviti. Izlazi na zagrevanje protiv Crvene zvezde, a ono aplauz cele dvorane. Zna beogradska publika da prepozna dobru energiju i strast za košarkom. A nagradila ga je i za izjave da se iznervirao što je Zvezda izgubila od Darušafake u onoj utakmici u Istanbulu. I upravo je ta strast nešto što Poceka gura napred. Nije imao klub dva meseca, a kaže da je iz penzije osvojio Fibin Evrokup. Nije to, realno, najveći nivo košarke, ali je sve Poceko proslavio kao da je Evroliga.

Ne možete mu to oduzeti. On je u tom momentu bio na vrhu sveta, cepajući košulju pred navijačima. On je pobedio. Košarka je pobedila. U svetu kada se svi prave nešto preterano fini, Poceko je bio čovek. I zato mu svaka čast.

Izabrane vesti

Poznat je pod nadimkom Atomska muva, a to vam sve govori.

Na trenerskoj klupi je vrlo živahan, zna da skače, da se svađa, čupa kosu, luduje pored aut-linije. Kada stane pred mikrofone, nešto je slično Andrei Trinkijeriju, svom zemljaku. Nema dlaku na jeziku i sa dosta metafora pokušava da objasni sve što se dogodilo.

Mislio je u jednom momentu da za njega nema mesta u košarci, ali je stigla ponuda Dinamo Sasarija. A Poceko je odveo taj tim do evropskog trofeja.
"Ovo je ispunjenje sna. Sasari je tim koji pobeđuje, ali nije osvojio do sada. Pomalo smo umorni od svega, ali je jasno da sam preplavljen emocijama zato što sam suštinski pre dva i po meseca bio u penziji. Ili sam živeo tim životom. Bio sam kući u Formenteri. Probudio bih se kao starci rano ujutru iako nemam ništa da radim. Popio bih kafu, otišao u bar, srećom pa nisam ušao u fazu da mi padne ideja da odem da vidim malo i šta se gradi okolo".

I sada, samo tri meseca kasnije, slavi evropski trofej, kakav god on bio.
"Zbog svega toga, sada vidim sebe, nekoliko meseci ovde i pričamo o trofeju na evropskom nivou. Sve je to jako čudno. Sve se dogodilo jako brzo. Ne mogu sve ovo da shvatim".

A košulja?
"Ništa, tražili su to od mene i ja sam je pocepao. Zapravo sam napravio sr..., jer imam jednu košulju od 200 evra i jedno od 15. Pocepao sam potpuno i uništio onu pogrešnu. To ježrtva koja je bila vredna, jer sam slavio tri meseca pošto sam razmišljao o penzionisanju".

Inače, Dinamo Sasari je trijumfa u FIBA Evrokupu stigao pobedom nad nemačkim Vurcburgom. Jedan od jedinstvenih plejmejkera 90-ih, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2004. godine, sada je došao do uspeha i kao trener.

Svet je obišla i informacija o tome kako Poceko inspiriše svoje igrače. Posle velike pobede nad Olimpijom iz Milana, čaršijom je počekla da kruži priča da je posle te pobede znao kako da se oduži igračima za veliki trud i rezultat. 

Naime, italijanski mediji pišu da je Poceko posle utakmice igračima dao svoju kreditnu karticu i poručio im da noć mogu da provedu uživajući na njegov račun. Poceko je, navodno, poručio svojim izabranicima da mogu da rade apsolutno sve što požele, dok je on pobedu slavio sa prijateljima koji su ispratili utakmicu u Armanijevom domu.

Zna kako da uživa u životu. A život mu je vratio na pravi način. 

Foto: FIBA Basketball


tagovi

Đanmarko Poceko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara