RASPLET: Džejms odveo Armani na dno! Sjajni Micić, Baskonija ne mora da brine

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.04.19. | 20:34

CSKA slavio u Moskvi, ali tim iz Vitorije ide dalje zbog Efesovog trijumfa u Istanbulu

Evroligaško klupko poslednjeg kola počelo je da se odmotava, a posle uvodna dva meča jasno je da je milanska Olimpija završila svoje za ovu sezonu, Makabi drži samo puka teoretska šansa, Baskonija i Panatinaikos sigurno idu dalje, pa će se koplja izvesno lomiti između Žalgirisa i Olimpijakosa!

CSKA je odigrao pošteno i na kraju posle zaokreta savladao Baskoniju u Moskvi rezultatom 82:78 (17:21, 23:23, 15:22, 27:12), dok je Efes na kraju dobio Olimpiju sa 101:95 (24:20, 18:33, 32:16, 27:26), što je drastično suzilo krug mogućih kombinacija do kraja ove runde!

Izabrane vesti

Imamo parove četvrtfinala! Real opet na Panatinaikos, Fenerbahče čeka Žalgiris

Više od 36 minuta je jurio zaostatak protiv Baskonije, ali je CSKA na kraju ipak uspeo da okrene zaostatak i s pobedom završi prvi deo sezone u Evroligi. Ovaj trijumf ne donosi ekipi Dimitrisa Itudisa apsolutno ništa u takmičarskom smislu, pošto se i ranije znalo da četvrtfinale dočekuje na drugom mestu. Zavisno od ostalih rezultata, Baskonija u dalje takmičenje može sa šeste, sedme ili osme pozicije.

Imala je Baskonija ogromnu šansu da ostvari veliki trijumf u Moskvi i zacementira šesto mesto, bez obzira na ishode preostalih utakmica. Ali, ostali su bez goriva u poslednjih sedam minuta, što se protiv Armejaca nikako ne toleriše! Zapalili su Džoel Bolomboj, Kori Higins i Danijel Heket CSKA u tim minutima velikog pada gostiju, a Vil Klajburn je trojkom na tri i po minuta pre kraja okrenuo rezultat i CSKA je začas otišao na dva poena viška (73:71). Upravo je Klajburn kompletirao seriju 11:4, a dok su se promašaji gostiju samo ređali pod pritiskom strašne odbrane, CSKA je gotovo s pola gasa otišao do trijumfa kojim je Baskoniju na trenutak uveo u ozbiljan problem. Jer, u Istanbulu se istovremeno vodila strahovita borba, a da su Manekeni slavili, tim iz Vitorije bio bi na pragu eliminacije. Ali, to se nije dogodilo.

Klajburn je predvodio listu strelaca domaćina sa 16 poena i šest skokova, dok je Kori Higins imao 14 poena. Nando de Kolo je ostao na samo dvadeset i po minuta, ali je upisao 11 poena, dok su Kajl Hajns i Serhio Rodrigez imali još manje vremena za igru – 15 minuta. Dimitris Itudis, dakle, ništa nije forsirao, ali kada je video priliku za trijumf – oberučke ju je prihvatio. Kod gostiju najbolji je bio Marselinjo Uertas sa 17 poena, dok su Ševon Šilds i Vensan Poarije ubacili po 12 poena. Na teren se posle više od tri meseca vratio Tornike Šengelija, a za 18 minuta u igri skupio je šest poena i tri skoka.

Košarkašima Olimpije je u kolena pucao Majk Džejms i odveo ih na dno. Najbolji strelac i igrač Olimpije u poslednjih mesec i po dana igra isključivo za svoju statistiku i svojim neprofesionalnim ponašanjem direktno je uticao da ekipa doživi potpuni kolaps i ubeleži samo jedan trijumf u sedam utakmica na svim frontovima! Jeste Džejms i večeras bio najefikasniji sa 17 poena, ali je njegova statistika bila ravna mnogim “privatnicima” iz NBA lige – 7/21 iz igre, uz tek 1/8 za tri poena, te tri izgubljene lopte! Njegovim potezima i srljanjem u pojedinim momentima olakšao je posao Efesu, koji se čak nije ni pretrgao da pobedi, ali je imao vetar u leđa iz gostujućeg sastava...

Džejms je tako obesmislio odlične role srpskog tandema Nedović – Micov, koji je dugo vukao Olimpiju ka pobedi. Nedović je meč završio sa 16 poena (5/8 iz igre, 2/4 za tri), četiri uhvaćene i tri podeljene lopte za 23 minuta na terenu, dok je Micov imao 14 poena (5/11 iz igre, 1/4 za tri), te po pet skokova i asistencija, uz dve ukradene lopte! Veliku rolu imao je i Mindaugas Kuzminskas sa 14 poena i šest skokova, ali ni to nije vredelo...

U redovima Efesa čak šestorica igrača imali su dvocifren učinak, a najbolji među njima bio je – Vasilije Micić! Srpski plejmejker odigrao je još jednu fantastičnu utakmicu, a za nešto više od 24 minuta imao je 18 poena (6/8 iz igre, 2/3 za tri), te osam asistencija i po dva skoka i ukradene lopte, za ukupni indeks korisnosti 28. Krunoslav Simon, Tibor Plajs i Rodrig Buboa imali su po 14 piena, dok je Adrijen Moerman upisao poen manje i osam skokova.

Utakmica je bila na jednu loptu sve do poslednjih dva i po minuta, da bi Micić poenima sa penala kaznio neodlučnost gostiju i odveo Efes na četiri poena viška (92:88). Micić je u sledećoj odbrani oteo loptu Džejmsu Naneliju i asistirao Šejnu Larkinu za lake poene, a posle još jednog Džejmsovog promašaja Kejleb Tarševski je uspeo da pokupi ofanzivni skok i poeni koji su vratili tračak nade. Izvukao je faul Brajanta Danstona, pogodio sa penala i rezultat je glasio 95:91, na ravno 80 sekundi pre kraja. Ali, onda je Larkin ubacio još dva penala čime je praktično označio kraj, a potpis je stavio Moerman za nedostižnih 99:93.

Armani je gotov! Makabi mora da čeka poraze Panatinaikosa i Olimpijakosa i da dobije Fener u Istanbulu da bi išao dalje. Baskonija čeka da vidi ko će joj biti rival u četvrtfinalu, a najverovatnije je da će to biti upravo CSKA. Armejci i Efes su odigrali za prestiž i trijumfalni kraj ligaškog dela sezone. Da vidimo šta nas čeka do kraja...

EVROLIGA - POSLEDNJE KOLO

Četvrtak

CSKA Moskva - Baskonija 82:78
/Klajburn 16 - Uertas 17/

Anadolu Efes - Olimpija Milano 101:95
/Micić 18 - Džejms/

Panatinaikos - Budućnost 87:67
/Gist 23 - Kol 14/

Real Madrid - Žalgiris 86:93
/Tavares 22 - Dejvis 27/

Petak

19.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Makabi Tel Aviv (4,40)
20.00: (1,17) Bajern Minhen (20,0) Gran Kanarija (5,50)
20.30: (1,03) Olimpijakos (28,0) Darušafaka (12,0)
21.00: (1,20) Barselona (19,00) Himki Moskva (5,00)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock, Star Sport


tagovi

BaskonijaCSKA MoskvaLuka VildozaKori HiginsNando De Kolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara