Poigravanje NBA Srbije, Marjanović i Milutinov zakucali Novi Zeland

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.08.19. | 15:13

Raduje veoma raznovrsna i kvalitetna igra u napadu

Lepo, dinamično i atraktivno. Tako se ukratko može opisati igra košarkaša Srbije, koji su danas u laganom ritmu došli do nove, devete pobede tokom priprema za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kini, 88:78. Selektor Aleksandar Đorđević je promešao karte, a tako ujedno pokazao da Srbija sa apsolutno svakom postavom može da napravi razliku na terenu. Prštala su na sve strane sjajna zakucavanja Bobana Marjanovića i Nikole Milutinova, a sve na sjajna dodavanja Nikole Jokića, Stefana Jovića i Vase Micića. A da naglasimo da je ovo još uvek samo pripremni meč.

Izabrane vesti

Početak prve četvrtine bio je kao prepisan iz duela sa Italijom. Doneo nam je standardno opipavanje snaga u prvih pet minuta, nakon kojih je Srbija ušla u pravi ritam. Pokušao je Aleksandar Đorđević da krene sa Bobanom Marjanovićem u startnoj petorci, što je bio novitet u odnosu na duel sa Azurima. Na terenu se nisu našli Bogdan Bogdanović i Miroslav Raduljica, koje je selektor odlučio da odmori pred dosta zahtevniji meč protiv Francuske u utorak. U njihovom odsustvu, dobro je startovao Stefan Jović, ali Srbija je tek krajem četvrtine, poenima Micića i Birčevića, uspela da se odvoji na osetniju rezultatsku razliku.

Opšti je utisak da su problemi koje smo videli u ofanzivnom polju u drugom poluvremenu meča protiv Italije rešeni. Lopta je u napadu kružila sasvim lepo,  a i u odbrani je i dalje sve bilo prilično utegnuto, pa je Srbija na kraju prvih deset minuta utakmice vodila sa prilično ubedljivih 25:16.

Solidna igra u odbrani nastavljena je i početkom druge četvrtine. Naravno, to je automatski donosilo poene na drugoj strani. Vasa Micić i Nikola Jokić su delili asistencije, a sve to je lepo koristio Nikola Milutinov. Ipak, Novozelanđani su se držali i nisu dozvoljavali Srbiji da ode na više od 11 poena razlike, koliko je iznosila prednost na pet minuta pred veliki odmor.

Novi Zeland je imao velikih problema na šutu sa distance, pa je Srbija nakon tih promašaja uspevala da pokupi veliki broj defanzivnih skokova. Ogroman je broj lopti išao na Bobana Marjanovića, a srpski košarkaš je to gotovo bez problema koristio. Prednost je tako samo nastavila da raste, a nakon trojke Marka Simonovića otišla je i na velikih plus 16.

Krajem četvrtine raspucali su se i jedni, ali i drugi. Nastavio je da pogađa sa distance novi košarkaš Cedevita Olimpije, a na delu smo mogli da vidimo i majstorije Nikole Jokića. U odbrani je u tim trenucima viđena manja „promaja“, ali to nije previše koštalo reprezentativce Srbije koji su sve nadomestili kroz ogroman broj poena u napadu. Na odmor se otišlo rezultatom 53:42.

Nastavila je reprezentacija Srbije i na početku trećeg kvartala da najvećim delom igru bazira na Bobanu Marjanoviću. Srpski centar bio je uglavnom precizan, a Novozelanđani nisu ličili na onaj tim iz prvog dela susreta, pa je njihov selektor sve morao da seče tajm-autom samo tri minuta po povratku sa pauze.

Čitavih pet minuta bilo je potrebno Novom Zelandu da dođe do poena u drugom poluvremenu, i to nakon nesportske greške koju je načinio Marko Gudurić. Vodila je Srbija u tim trenucima sa velikih 18 poena razlike, nakon čega je usledilo manje opuštanje. U napadu je sve delovalo nešto rasejanije, ali Novozelanđani nisu uspeli to da iskoriste i da se osetnije približe. A onda se probudila i Srbija, koja je deonicu okončala veoma atraktivnim zakucavanjem Milutinova za 68:50 pred poslednjih deset minuta.

Novozelanđani danas jednostavno nisu bili ni blizu ravnopravan protivnik reprezentaciji Srbije, jer pored toga što su imali beskonačno mnogo promašaja sa distance, veoma loši su bili i na skoku. Ipak, nakon trojke Korija Vebstera, uspeli su da "saseku" prednost Srbije sredinom poslednje deonice, pa je Aleksandar Đorđević morao da reaguje minutom odmora, ne bi li se desila situacija iz meča protiv Italije od pre dva dana. Delovalo je da će odreagovati momci Aleksandra Đorđevića na pravi način, Vasa Micić je pogodio novu trojku, ali je Novi Zeland nastavio sa dobrom serijom i došao na samo deset poena zaostatka. Tada je iz igre izašao i Boban Marjanović, koji se žalio na manji bol.

Ponovo je Jović bio taj koji je prekinuo "prazne minute" Srbije i to pogotkom za tri poena. Milutinov je na drugoj strani uzvratio blokadom, a potom i poenima sa linije za slobodnja bacanja i očas posla, Srbija je i definitivno rešila pitanje pobednika. Četvrta četvrtina ponovo se pokazala kao najslabijom za sastav naše zemlje, ali ovoga puta ona nije dovela do dramatične završnice. Smanjio je Novi Zeland na samo deset poena razlike, ali ništa više od toga, 88:78.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Nikola Milutinov sa 19 poena, a ispratili su ga Boban Marjanović sa 17 ubačenih poena, kao i Stefan Jović sa 13 poena. Sa druge strane, Novi Zeland najviše pogodaka dobio je od Taija Vebstera, koji je došao do 16 poena.

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara