Partizan brani Žućkovu levicu, Lendejl raskrčio put do finala

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.02.19. | 18:41

FMP se dobro borio, ali nije imao dovoljno municije da ozbiljnije namuči crno-bele

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Niša)

Četvrtu godinu zaredom košarkaši Partizana boriće se za trofej pobednika Kupa Radivoja Koraća, s tim što će prvi put još od 2012. - finale takođe odigranog u Nišu - u poslednju bitku ući kao branilac trofeja. Partizan je nadigrao FMP u malom jadranskom derbiju rezultatom 83:71 i sada će strpljivo sačekati ime protivnika. To će biti Crvena zvezda ili Mega Bemaks, koji se u niškoj tvrđavi sastaju od 21 čas. 

Izabrane vesti

FMP je pružio sasvim solidnu borbu protiv jednog od favorita za osvajanje pehara, ali je Parni valjak imao jači arsenal koji je doneo prevagu na stranu. Crno-beli su ostali smireni uprkos naletu FMP na kraju druge - kada je Stefan Janković pretrpeo udarac iz kojeg mu je okrnjen zub, uz veću rasekotinu - i početkom treće četvrtine. Panteri su za jako kratko vreme uspeli potpuno da istope Partizanovu prednost - u jednom trenutku i deset poena - i za nešto više od tri minuta aktivne igre od 28:35 stigli do 41:39. Izabranici Vladimira Jovanovića tada su iskoristili uspavanost Partizanovih igrača i malo sreće uspeli da se uključe aktivno u utakmicu. Prvo je Duop Rit pogodio trojku kojom je otvorio seriju, da bi Marko Jeremić u dva navrata izvukao tri slobodna bacanja. Prvo od Markusa Pejdža, onda i Vanje Marinkovića, a sa obe sudijske odluke crno-beli nisu mogli da se pomire. Ubrzo je FMP stigao do prvog vođstva, ali baš tada se aktivirao alarm na klupi Partizana, posle čega je ubrzo stigao novi rezultatski zaokret. 

Bandža Si i Džok Lendejl su atraktivnim potezima aktivirali Parni valjak, da bi raspucani i dobro raspoloženi Marinković ubrzo s dva velika hica iz udaljenosti vratio dvocifrenu razliku na stranu Partizana (59:49). Poslednji atak Pantera dogodio se u finišu trećeg kvartala, posle tehničke Andree Trinkijerija, nezadovoljnog određenim sudijskim odlukama. Sporni detalj bio je zapravo Pejdžov faul nad Markom Radovanovićem, koji je izazvao negativnu reakciju publike, a ubrzo je sudijska trojka reagovala sa tehničkom za trenera crno-belih. Međutim, FMP je iz cele situacije uspeo da izvuče samo dva pogotka Radovanovića sa penala, pošto je Jeremić ovog puta bio nesiguran, a mladi Stefan Momirov u dodatnom napadu nije uspeo da izvuče šut za tri poena. 

Partizan je tako u poslednji kvartal ušao sa prednošću od šest poena (63:57), što je garantovalo određenu stabilnost. Rit je uspeo nakratko dodatno da smanji zaostatak, ali nije uspeo da stavi veći pritisak na leđa Partizanovih igrača. Lendejl je s dve minijature vratio Partizan na sigurnu udaljenost, da bi Novica Veličković kapitenski odveo ekipu do sigurne pobede. Na kraju je imao sedam poena i po pet uhvaćenih i podeljenih lopti. Upravo je Lendejl bio najefikasniji igrač utakmice sa 18 poena, uz osam skokova i dve asistencije. Marinković je upisao 17 poena (5/7 za tri), dok je katalizator Partizanovog trijumfa bio Aleks Renfro sa 13 poena, osam završnih dodavanja i sedam uhvaćenih lopti. 

Imaće Andrea Trinkijeri o čemu da razmišlja posle ove utakmice. Pre svega o broju izgubljenih lopti (18), ali i činjenici da je FMP dugo imao prevagu u skok igri, što je Partizanov zaštitni znak dugi niz godina. Braniocu pehara najveća pretnja bio je Rit, koji je upisao dabl-dabl sa 12 poena i 10 skokova. Jeremić je imao 13, a najbolji igrač Pantera Pot 14 poena. 

Finalni meč igra se u nedelju od 17 časova.

FMP - PARTIZAN 71:83
/16:21, 20:18, 21:24, 14:20/

Dvorana: Čair
Gledalaca: 3.000

FMP: Šešlija 5, Pot 15, Bursać 2, Radovanović 8, Rebec 3, Jeremić 13, Uskoković 4, Ret 12, Đorđević 7, Momirov 2, Paunović, Vojinović.

 PARTIZAN: Marinković 17, Veličković 7, Si 8, Renfro 13, Lendejl 18, S. Janković 3, Jaramaz 2, Gagić 2, Pecarski, Gegić, Pejdž 6, N. Janković 7.

Foto: Star Sport


tagovi

Stefan PotVanja MarinkovićStefan Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara