Kreće ludilo zvano „Free Agency“: Irving i Netsi, Kemba i Boston, Durant i Lenard hoće zajedno, Bogdanović blizu Jute za 72.000.000 dolara...

Vreme čitanja: 7min | ned. 30.06.19. | 10:40

Sve vrvi od informacija s najvrelijeg tržišta, pijaca se otvara u noći između nedelje i ponedeljka, a ovo je presek najzanimljivijih vesti s one strane Atlantika

U jeku fudbalskog prelaznog roka širom Evrope, ali i košarkaške transfer bombe koju je aktivirala Barselona s Nikolom Mirotićem i informacije da će španski reprezentativac crnogorskih korena inkasirati vrtoglavih 70.000.000 evra za šest godina, na tlu Sjedinjenih Američkih Država sve je spremno za NBA ludilo zvano „Free Agency“.

Više od 220 imena unutar najjače košarkaške lige sveta sprema se za možda i najvreliju akciju u poslednjih nekoliko godina, pošto će se na talonu naći pregršt superzvezda, igrača koji koji su rang ispod „crème de la crème“, timskih vojnika i solidnih pojedinaca koji mogu da imaju određene uloge u pojedinim klubovima...

Izabrane vesti

Najveći novac u istoriji evropske košarke: Barsa Mirotiću daje 70.000.000 evra!

Šou počinje u noći između nedelje i ponedeljka, tačno u ponoć po srednjoevropskom vremenu, što je zapravo 18 časova po Istočnoj vremenskoj zoni. Iako s one strane bare sve vrvi od informacija po pitanju budućnosti najvećih asova NBA lige, zvanični ugovori klubova sa igračima neće biti potpisani sve do 6. jula, kada će proći takozvani Moratorium period (vreme kada dve strane pregovaraju, a klubovi ne mogu da potpišu većinu slobodnih igrača i prave trejdove.

Tržište je nakrcano slobodnim igračima TOP kvaliteta: Kevin Durant, Kavaj Lenard, Džimi Batler, Kajri Irving, Kristaps Porzingis, Kemba Voker, Klej Tompson, Al Horford, Nikola Vučević, Demarkus Kazins, D'Anđelo Rasel, Kris Midlton, Bojan Bogdanović, Malkolm Brogdon, Pol Milsap, Deandre Džordan, Džej Džej Redik, Džulijus Rendl, Tobijas Haris, Jonas Valančijunas, Hasan Vajtsajd, Goran Dragić, Derick Rouz, Bruk Lopez, Teri Rozir, Džeremi Lemb, Enes Kanter, Tadeus Jang, Trevor Ariza, Riki Rubio, Harison Barns, Terens Ros, Rudi Gej, Patrik Beverli, Ražon Rondo, Deni Grin, Al Faruk Aminu, Dvajt Hauard... Neki od njih ostaće na istoj adresi, ali fokus je na onima koji će promeniti klub, čime će značajno izmeniti odnos snaga u obe Konferencije.

Dok će Mirotić (verovatno) inkasirati basnoslovni novac od Barselone, Nikola Vučević je usmeno dogovorio ostanak u Orlandu. Na Floridi ga čeka četvorogodišnji ugovor vredan 100.000.000 dolara, javlja Šams Čaranija. Vučević je po završetku sezone bio među najtraženijim centrima u NBA, a košarkaškim ljubiteljima na ovim prostorima bilo je interesantno da maštaju o njegovom transferu u Sakramento, gde bi postao saigrač Bogdanu Bogdanoviću i Nemanji Bjelici. Pravi mali balkanski tim. Ali, od toga neće biti ništa...

Kralj informacija u svetu košarke, Adrijan Vojnarovski, javio je da će Kajri Irving u nedelju obaviti sastanak s ljudima iz Bruklina i da postoji obostrano interesovanje da se potpiše megalomanska saradnja vredna 141.000.000 dolara za četiri godine. Ako konačni dogovor zaista bude postignut, menadžment Netsa krenuće svim silama po potpis Kevina Duranta.

Kada smo već kod Durantule, njega čekaju razgovori s četiri organizacije – Bruklinom, Golden Stejtom, Klipersima i Niksima. Isti izvor tvrdi da je odlazeća zvezda Golden Stejta napravila dogovor s NBA šampionom Kavajem Lenardom da naredne sezone igraju zajedno. Navodno, Durant i Lenard zajedno razmišljaju o transferu u Los Anđeles Kliperse ili Njujork Nikse. Međutim, Bil Rajter sa CBS Sporta javlja da je uprava Lejkersa „izuzetno optimistična“ po pitanju dovođenja Kavaja Lenarda u Holivud. Istim informacijama raspolaže i Mark Stajn iz Njujork Tajmsa, uz naglasak na to da su Lejkersi „velika pretnja“ Reptorsima i da će uraditi sve da uzmu Lenarda i tako naprave megatim sa Lebronom Džejmsom i Entonijem Dejvisom. Lenard bi trebalo da obavi razgovore s upravama Lejkersa, Klipersa i Reptorsa, pre nego što napravi sledeći korak u karijeri.

Pošto će Lejkersi ogroman novac izdvojiti za sklapanje moćnog trilinga (čitajte dalje u tekstu kako je otvoren prostor za maksimalni ugovor), potrebno je popuniti roster. Bred Tarner iz Los Anđeles Tajmsa saznaje da će Lejkersi dovesti Patrika Beverlija i Seta Karija, čime će pojačati ogoljenu bekovsku liniju. Čak se pominje i dolazak Karmela Entonija, a potpisnik ove vesti je novinar Jan Begli. Beverli je privukao veliku pažnju nekoliko organizacija, između ostalih Dalasa, Čikaga i svojih Klipersa, a navodno čeka trogodišnji ugovor vredan preko 40.000.000 dolara. On je viđen kao odlično rešenje za timove koji žele da dobiju na dubini rostera.

U moru potencijalnih odlazaka, Klej Tompson je potvrdio svoju vernost Golden Stejtu. Dve strane postigle su ekspresni usmeni dogovor na petogodišnji ugovor vredan 190.000.000 dolara, a biće realizovan odmah po završetku restriktivnog perioda. Adrijan Vojnarovski smatra da će Tompson i definitivno ostati u Voriorsima, mada ga na terenu neće biti verovatno do pred sam kraj ligaškog dela NBA zbog toga što su mu stradali prednji ukršteni ligamenti u poslednjoj utakmici.

S druge strane jedan od Kerovih džokera u prošloj sezoni Kevon Luni još nije odlučio gde će nastaviti karijeru. Momak koji je doživeo veliki uspon karijere u nedavno završenom plej-ofu planirao je da se u narednim danima sastane sa čelnicima dva kluba – Hjustona i Golden Stejta. Paralelno s Lunijem u franšizi iz Teksasa intenzivno razmišljaju o još jednom velikom imenu – Džimiju Batleru. Čovek koji je u poslednjih godinu dana prošao kroz brojne turbulencije ima zakazane razgovore s upravama Majamija i Hjustona, ali će još jednom razmotriti i opciju ostanka u Filadelfiji. Problem za Majami i Hjuston je što u ovom trenutku nemaju dovoljno prostora u seleri kepu da angažuju Batlera i morali bi da se oslone na „sign-and-trade“ varijantu sa Seventisiksersima. Batlera takođe gledaju i Lejkersi i Netsi, piše Šams Čaranija.

Roketsi će u eventualnom poslu sa Batlerom pokušati da uključe ugovor Klinta Kapele, koji ima aktivnu četvorogodišnju saradnju na 90.000.000 dolara potpisanu prošlog leta. Mark Stajn javlja da je Hjuston već našao partnera za ovaj trejd, ali ga se neće odreći sve dok ljudi iz organizacije ne budu sigurni da mogu da dobiju Batlera. Odnosno, ne žele da naprave posao u kojem će izgubiti i Batlera i Kapelu. U ovom trenutku nema indikacija da Batler želi da se preseli u Hjuston.

Boston će težak razvod od Kajrija Irvinga nadomestiti bombastičnim transferom Kembe Vokera. Prvo ime Šarlota definitivno će se preseliti u redove najtrofejnijeg NBA kluba, za sumu identičnu onoj koju će Irving dobiti u Netsima – 141.000.000 dolara za četiri sezone. Dogovor bi trebalo da bude postignut već danas. Ipak, da bi se taj posao završio, Boston će se odreći Terija Rozira koji će postati neograničeni slobodni agent. Iako je imao dosta uspona i padova tokom prošle sezone, Kris Hejns s Jahua veruje da će 25-godišnji plejmejker privući pažnju brojnih klubova, a kao ozbiljan kandidat nameće se Njujork.  

Jedan od zanimljivijih slobodnih igrača na tržištu biće i Derik Rouz. Svojevremeno najbolji mladi igrač planete i bivši MVP će se po svemu sudeći preseliti u Detroit, jer postoji snažno interesovanje obe strane da transfer bude završen. Rouza u Gradu motora čeka ugovor na dve godine.

S obzirom na dolazak Kajrija Irvinga, Bruklin je doneo pomalo iznenađujuću odluku da D'Anđelu Raselu ne ponudi produžetak saradnje, uprkos tome što ih je vodio do plej-ofa i beležio prosečno 21 poen, sedam asistencija, četiri skoka i jednu ukradenu loptu, uz 36,9 odsto šuta za tri poena, što mu je rekord karijere. Rasel bi trebalo da obavi razgovore s upravo Minesote i dogovore potencijalnu saradnju. Navodno je i velika želja Lejkersa, pa bi Rasel vrlo lako mogao nazad među svoje u Kaliforniju, saznaje Adrijan Vojnarovski.

Ono što je interesovalo mnoge navijače Denvera jeste sudbina Pola Milsapa. Klub iz Kolorada izgleda je rešio da iskoristi opciju i potpiše Milsapa na ugovor vredan 30.000.000 evra.

Opet, veliki plan se kuje u kancelarijama Sakramento Kingsa. Vlade Divac je na pragu odluke da Harisonu Barnsu ponudi strašan ugovor vredan 90.000.000 dolara za četiri sezone, piše Mark Stajn. Barns je po završetku sezone odbio opciju automatskog produžetka ugovora na 25.100.000 dolara, ali je spreman da ostane u klubu ako mu Divac zaista da pomenuti novac.

Pominje se da je Entoni Dejvis odbio pravo na „trade kicker“ vredan 4.063.953 dolara u poslu koji će ga zvanično poslati u Lejkerse 6. jula, što će Jezerdžijama otvoriti mogućnost da dobiju prostor za još taj jedan maksimalni ugovor. Podsetimo, Lejkersi su poslali Moa Vagnera, Isaka Bongu i Džemerija Džonsa u Vašington, čime su otvorili 32.000.000 dolara prostora u seleri kepu.

Mark Gasol je iskoristio svoju opciju na 25.600.000 dolara za sledeću sezonu i ostaće član šampionskog Toronta.

Jedna od zanimljivijih vesti vezana je za Bojana Bogdanovića. Hrvatski as na meti je brojnih klubova, ali najbliža potpisu je Juta. Na stolu je ponuda od 18.000.000 dolara godišnje, a Šams Čaranija tvrdi da će zvanična ponuda biti dostavljena ubrzo. Ugovor bi bio na četiri godine, što znači da Bogdanovića čeka 72.000.000 dolara! 

I ovo je samo početak. Do 6. jula moglo bi da se dogodi još mnogo toga, ali svakako je pred nama jedno od najvrelijih leta na NBA tržištu u novijoj istoriji. Kako vi vidite rasplet na NBA pijaci? Pišite nam i iznesite svoje mišljenje o ovoj kompleksnoj temi...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara