Finalisti Evrokupa uskoro direktno u Evroligi, neko će morati da ispašta

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.04.19. | 13:49

Đordi Bertomeu potvrdio da nas uskoro očekuju velike promene u dva najjača klupska košarkaška takmičenja u Evropi

Valensija je na korak do osvajanja titule u ovogodišnjem izdanju Evrokupa, a bilo je jasno još od starta nokaut faze da bi to moglo da dovede do prave male zbrke. Propozicije kažu da u novom formatu Evrolige u kojem će se naći 18 klubova, mogu nastupati najviše četiri tima iz jedne države. Španija po pravilu već daje četiri tima, pošto su Real Madrid, Barselona i Baskonija sigurni učesnici zbog licence, a uz njih po pravilu, plasman može da obezbedi i najbolje plasirani tim iz ACB lige. Slepi miševi bi dakle bili peti klub iz Španije, pa se postavljalo pitanje šta bi se u tom slučaju desilo?

Jasno je već sada da Valensiji neće biti uskraćen nastup u elitnom takmičenju naredne sezone, već da će ispaštati ACB liga. To samim tim otvara put timu iz neke druge lige da zaigra među najboljima, a to su prepoznali i u Partizanu koji je već pokušao da kontaktira čelnike Evrolige i raspita se o mogućem nastupu u najkvalitetnijem evropskom košarkaškom takmičenju.

Izabrane vesti

Dakle, evidentno je da ćemo od naredne sezone u Evroligi gledati dva tima više, pošto su licence za učešće dobili Bajern i Asvel. To znači i četiri utakmice više u dugoj i napornoj sezoni, pa je već došlo do određenih korekcija u kalendaru, te će sezona počinjati jednu sedmicu ranije, a završavati se jednu nedelju kasnije u odnosu na ovu godinu.

Valensija na korak od Evrolige! Nisu trojke sve u košarci

Đordi Bertomeu sada najavljuje da bi Evrokup mogao da doživi novu transformaciju i da bi uskoro moglo da se desi da već sam plasman u finale znači i dobijanje ulaznice za učešće u Evroligi u naredne sezone.
„Verujem da će u skorijoj budućnosti doći do određenih promena u propozicijama Evrokupa, koji iz godine u godinu dobija na kvalitetu. Radimo na tome da uskoro dva najbolja tima iz ovog takmičenja dobiju ulaznice za Evroligu“, izjavio je čelni čovek najboljeg klupskog takmičenja.

Španac je naglasio da se neće ponoviti situacija od prošle sezone kada se u Evroligi našlo čak pet španskih klubova. Tada su u eliti igrali Real Madrid, Barselona i Baskonija kao nosioci licence, Valensija je dobila mesto na osnovu plasmana u ACB ligi, dok je Unikaha igrala zbog osvojenog trofeja u Evrokupu.
„Kada sledeće sezone Evroliga bude proširena na 18 klubova, više neće moguće da jedna država ima više od četiri predstavnika. To bi moglo da se desi samo ukoliko dođe do proširenja Evrolige na 24 ekipe, ali se to neće desiti u skorije vreme“, rekao je Bertomeu.

Samim tim, to znači da će jedna država morati da se pozdravi sa svojim mestom u Evroligi, ali Đordi Bertomeu nije želeo da otkriva ko bi to mogao da bude. Španac takođe naglašava da bi mogao da se uvede i plej-aut, gde bi poraženi finalista igrao protiv poslednjeplasiranog tima iz Evrolige za tu sezonu.
„Moguće je da ćemo uskoro uvesti plej-aut gde bi se poraženi finalista Evrokupa borio za mesto u eliti protiv najlošije plasiranog tima iz Evrolige“, zaključio je predsednik elitnog takmičenja.

Foto: MN Press


tagovi

EvrokupĐordi BertomeuEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara