Dobro došli u NBA, ligu koja nema nikakve veze s onom od pre mesec dana

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.07.19. | 16:49

Od sutra krećemo, i nastavljamo narednih dana, da analiziramo prelaske igrača u svakom od 30 NBA klubova. Šest divizija, šest tekstova, sve na jednom mestu – samo na MOZZART Sportu

Znalo se da će ovogodišnji prelazni rok u NBA ligi biti zanimljiv i neizvestan, ali niko nije očekivao ovakav spektakl i mnogobrojne promene u rosterima koje su doslovno promenile izgled NBA lige. Čak šest igrača koji su ove godine izabrani u tri najbolje petorke Lige – Pol Džorž, Kevin Durant, Kavaj Lenard, Kajri Irving, Rasel Vestbruk i Kemba Voker – su promenili klubove, a kada im još dodate dva ovogodišnja Ol-Star igrača, D´Anđela Rasela i Entonija Dejvisa, pa još Ala Horforda i Krisa Pola, dobijete dve kompletne petorke ponajboljih svetskih košarkaša koji imaju nove klubove. A da igrače poput Malkolma Brogdona, Džulijusa Rendla, Bojana Bogdanovića, Rikija Rubija, Demarkusa Kazinsa, Deandrea Džordana i mnoge druge ne spominjemo...

Zašto se sve ovo dogodilo? Potpuni odgovor na ovo je jako teško dati, ali nekoliko stvari se može detektovati. Pre svega, to je rast seleri kepa od pre tri godine – tada su se mnogi klubovi našli u situaciji da su imali dosta novca koji je podeljen igračima, a ove godine je dobar deo tih ugovora istekao pa se opet našlo dosta dolara na raspolaganju za privlačenje igrača u svoje klubove. Tu je jako važna činjenica da su prema novom kolektivnom ugovoru vlasnicima omogućeni kratkoročni ugovori, često potpisivani na tri godine. Tom trendu su se priklonili i igrači pa smo poslednjih godina imali priliku da vidimo kako, recimo, Lebron Džejms i Kevin Durant, potpisuju ugovore iz godine u godinu, ili na dve godine, s opcijom raskida posle 12 meseci, kako bi imali veće opcije za napadanje na titulu. Niko ne želi biti zarobljen u ekipi koja nema potencijal za titulu prvaka kao što je često ranije znalo da se dogodi.

Izabrane vesti

Sami igrači su možda i najvažniji faktor u celoj priči oko većeg broja promena klubova u odnosu na ranija razdoblja. Od kada je Lebron Džejms odlučio da ode iz Klivlenda u Majami počela je era stvaranja superekipa, a kada je Kevin Durant odlučio da se priključi Golden Stejtu cela priča je dobila novi nivo. Obojica su tada među navijačima, ali i delu javnosti, proglašavana 'izdajicama' i dugo su nosili taj teret, ali su obojica osvojili prstenje što možda ne bi uspeli u prethodnim timovima. Samim tim, njihovi potezi su i te kako bili opravdani, a kasniji odlasci Pola Džordža iz Indijane, Džimija Batlera iz Čikaga, pa kasnije iz Minesote, te Kavaja Lenarda iz San Antonija više se ne označavaju 'izdajom'. Jedino je problem oko načina kako neki igrači najave napuštanje kluba koji ga je draftovao poput, recimo, onoga što je Entoni Dejvis uradio ove godine kada je odlučio da ode iz Nju Orleansa. Doduše, veći je problem u toj celoj priči bio njegov menadžer Rič Pol, ali svejedno je tu ostao gorak ukus u ustima. Koji je isprao prvi pik za Pelikanse i dolazak Zajona Vilijamsona.

Dodatni razlog u velikoj promeni klubova od strane velikih zvezda je činjenica da je NBA pametno iskoristio razvoj tehnologije pa preko Liga Pasa, društvenih mreža i mnogobrojnih televizijskih platformi približio sve ekipe celom svetu pa je sasvim normalno da, recimo, u Srbiji imamo navijače Oklahome, tim sa, za američke pojmove, malim tržištem, što je pre 10 ili 20 godina bilo gotovo nemoguće jer se u Srbiji takve ekipe jednostavno nisu mogle gde gledati. Kada je tako, nije nemoguće da se stvaraju zanimljive ekipe širom lige.

Ipak, velika stvar je bila činjenica da su ona najveća tržišta, Los Anđeles i Njujork, bila u krizi. Lejkersi i Niksi, ali i Klipersi i Netsi nisu imali velike zvezde, a svi znamo da se u Stejpls Centru i Medison Skver Gardenu traže samo najveća imena. Ona su i došla u Stejpls, a umesto u Medison skrenula su u Berklajs Centar pa je Bruklin postao prva ekipa u 'Velikoj jabuci'.

I za kraj još jedan razlog – povrede su zaustavile stvaranje Golden Stejta kao jedne od najveće ekipe svih vremena. Naravno da je seleri kep tako konstruisan da je Voriorsima bilo teško da održe supertim na okupu, ali nije bilo nemoguće. Ipak, povrede Kevina Duranta i Kleja Tompsona, te Durantovo potpuno neuklapanje u ekipu Golden Stejta, donelo je do toga da Voriorsi nisu uspeli da osvoje titulu ove sezone, te u sledeću ulaze daleko od uloge favorita. A kada sportisti 'namirišu krv' zna se da će dati sve od sebe da iskoriste ponuđenu priliku.

I zato su se, ali ne samo zato, dogodile sve ove promene koje su donele ogromno uzbuđenje u ove dve-tri poslednje sedmice.

Na MOZZART Sportu smo ispratili sve važnije promene koje su se dogodile svih ovih dana, a s ovim tekstom najavljujemo detaljnu analizu svih prelazaka igrača i potpisivanja novih ugovora po ekipi. Od sutra pa narednih dana krećemo s analizom svega što se dogodilo u svakom od 30 NBA klubova. Šest divizija, šest tekstova, sve na jednom mestu – samo na MOZZART Sportu.

Piše: Emir FULURIJA

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara