Berlinci žele još jedan izlet u Španiju, ali Valensija se pita

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.04.19. | 11:40

Slepi miševi će večeras protiv Albe u Berlinu pokušati da okončaju finalnu seriju

Spuštanje zavese ili samo drugi čin Evrokup drame? Saznaćemo večeras, pošto u Berlinu bude odigran drugi meč finalne serije između Albe i Valensije (20.00, TV Sportklub 2).

U Španiji, Alba je imala dovoljno snage taman za jedno poluvreme, a onda je usledio furiozan nastavak gde su Slepi Miševi u potpunosti potukli nemački tim. Nije pomoglo ni Sivinih 17 poena, pa ni Hermansonovih 16... Na drugoj strani blistao je Vil Tomas koji je uspeo da ubaci 22 poena uz neverovatan procenat šuta iz igre. On je možda i glavni „krivac“ za vođstvo Valensije od 1:0 u ovoj finalnoj seriji Evrokupa. Bio je to prvi poraz Nemaca nakon sedam vezanih pobeda u svim takmičenjima, pa je jasno da nas u Mercedes Benc areni ipak očekuje nešto drugačiji scenario.

Izabrane vesti

Alba je već jednom ove sezone vadila „vruće krompire“ iz vatre, pošto je u četvrtfinalu protiv Unikahe takođe izgubila prvi susret. Berlinci su posle toga uspeli da dobiju oba preostala duela i na kraju zakažu novu „špansku seriju“ sa River Andorom u polufinalu. I može se reći da su se Nemci već navikli da igraju sa španskim timovima, pa su sigurno taktički dobro pripremljeni za drugi meč sa Valensijom.

Oba tima umeju da odigraju veoma efikasno, a tu činjenicu naročito možemo da pripišemo berlinskoj Albi. Poslednjih pet okršaja u glavnom gradu Nemačke je u proseku donelo preko 170 poena, a onaj polufinalni protiv River Andore je došao na poen od magične cifre od 200 poena. Dakle, Nemci vole da igraju brzo i na veliki broj poseda, pa će i večeras pokušati da unište rivala na taj način.

Sa druge strane, Valensija je tokom sezone igrala taman koliko joj treba, pa je tako u španskom prvenstvu ušuškana u sredini tabele i sasvim sigurno će igrati plej-of. Slepi miševi imaju priliku da se bore za četvrto mesto i prednost domaćeg terena do kraja šampionata, što sigurno neće propustiti. U Evrokupu su bili dominantni, Top 16 fazu su završili bez poraza, pa su zbog toga i obezbedili prednost domaćeg terena u ovoj finalnoj seriji.

Najkorisniji igrač ovogodišnjeg izdanja Evrokupa i igrač Albe, Luk Sikma, podbacio je poenterski u prvom finalnom susretu, pa treba očekivati njegovu reakciju večeras. Sa druge strane, Vil Tomas je nakon nekoliko slabijih partija za Valensiju konačno uspeo da probije led i povede svoj tim do pobede. Dobro se pokazao i San Emeterio, čije je iskustvo takođe pomoglo u prelomnim trenucima utakmice u Španiji. Ostaje žal što je srpski reprezentativac, Stefan Peno, povređen i što je morao da propusti ovo veliko finale.

Jedan od najboljih igrača prvog okršaja finalne serije, Martin Hermanson, odbija da prizna da je njegov tim neiskusan i nespreman za ovakve mečeve, a za to ima i jake argumente. Zanimljivo je i da retko ko zna da je njegov ujak ranije igrao za večerašnjeg rivala, Valensiju, u jednom delu karijere.
„Mnogi su nas otpisali još pre starta nokaut faze i mislili su da smo potpuni autsajderi. To je možda i dobro, jer smo imali dosta manje pritiska, a sada je svakako veći pritisak na Valensiji, jer su oni veliki favoriti. Ipak, ni mi nismo neiskusni - Luk Sikma se već nalazio ranije u ovakvoj situaciji, naš trener, Aito Garsija Reneses, već je osvajao Evrokup, Pejton Siva i Nils Gifi su već igrali u finalu Martovskog ludila... Svi ovi momci su u jednom trenutku u karijeri bili u završnici nekog takmičenja, tako da su mogli da se čeliče. Svi smo gladni za uspehom i stvarno želimo da osvojimo Evrokup“, rekao je Islanđanin u najavi susreta.

Trener domaćih, Aito Garsija Reneses, smatra da bi njegov tim mogao da ostvari pobedu večeras ukoliko se ostvari njegov taktički plan.
„U prethodnom susretu smo mnogo ulazili pod koš, a oni su uspeli da nas zaustave i pokupe većinu skokova. Imali smo dobar procenat šuta sa distance, ali to jednostavno nije bilo dovoljno dobro. Srećom, imamo priliku da pred svojim navijačima produžimo seriju, iako to neće biti nimalo lako. Pritisak uvek postoji, naročito zbog toga što znamo da je svemu kraj ukoliko izgubimo, a Valensija će uvek imati treću šansu pred domaćom publikom u ponedeljak i ako večeras kojim slučajem poklekne“, istakao je iskusni stručnjak.

Njegov kolega iz Valensije, Haume Ponsarnau, izjavio je da će njegov tim pokušati da završi posao večeras, ali da ne bi bilo čudno da serija ode u treći meč.
„Srećni smo i uzbuđeni što imamo priliku da sve završimo večeras. Moraćemo da pružimo isti, ako ne čak i bolji nivo igre nego što smo to prikazali u utorak. Alba će sigurno odigrati skoncentrisanije i energičnije, pa i mi moramo odgovoriti na isti način. Bez obzira na krajnji rezultat, očekujem dobru igru i kvalitetnu utakmicu“, zaključio je trener Slepih miševa.

Meč će inače suditi naš arbitar, Ilija Belošević, a društvo će mu praviti grčki kolega, Elias Koromilas, dok će treći sudija na ovom susretu biti Litvanac, Gitis Vilijus.

EVROKUP - FINALNA SERIJA, DRUGA UTAKMICA

Utorak
Valensija - Alba Berlin 89:75
/Tomas V. 22 - Siva 17/

Petak
20.00: (1,60) Alba Berlin (14,5) Valensija (2,55) /
u seriji 0:1/

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Star sport, Shutterstock


tagovi

Evrokupsportsko klađenjeAlbaAlba BerlinKK Valensija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara