Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Vreme je da Zvezda razbije kriptonit i pokaže da je zrela za iskorak u elitnom društvu

Vreme čitanja: 6min | pet. 22.10.21. | 12:52

Srpski šampion u okviru 5. kola Evrolige dočekuje nemačkog

Košarkaši Crvene zvezde završili su ciklus važnom pobedom nad Cedevita Olimpijom u ABA ligi. Posle četvorodnevne pauze u petak ih očekuje početak novog u kome će ponovo za praktično devet dana odigrati pet utakmica i “duplo kolo” Evrolige.

Prvi protivnik crveno-belih u petak od 19 časova u hali “Aleksandar Nikolić” je berlinska Alba. Zbog zauzetosti “Štark Arene”, utakmica sa nemačkim timom igraće se u Pioniru.

Izabrane vesti

19.00: (1,35) Crvena zvezda (16,0) Alba (3,50)

Alba nikako ne leži Zvezdi. Nemački tim slavio je u sezoni za nama i u na svom terenu i u Beogradu. U glavnom gradu Srbije je to učinio posle produžetka, dok je u Nemačkoj dozvolio samo 58 poena Zvezdi. Nanizao je pet pobeda nad klubom sa Malog Kalemegdana, koji je jedini put protiv sastava iz Berlina u Evroligi slavio na prvom odmeravanju snaga još 2015. godine, kada je za volanom takođe bio Dejan Radonjić. Dakle, crveno-belima sigurno neće manjkati motivacije.

Zvezda je bolje startovala sezonu, na skoru je 2-2, dok je Alba zabeležila jednu pobedu u prve četiri utakmice. Ipak, trijumf nad Fenerbahčeom pokazao je da ekipa Izraela Gonzalesa ima kvalitet i da rezultati na startu sezone u elitnom takmičenju ne smeju da zavaraju.

Kada je kadrovska situacija u pitanju, Radonjić i dalje neće moći da računa na povređenog Erona Vajta. Branko Lazić i Majk Cirbes su se priključili ekipi, ali je pitanje da li će moći da pomognu saigračima. Crnogorski stručnjak je istakao da će odluka o njihovom nastupu biti donešena u toku dana.

"U trenažnom su procesu, ali nedovoljno spremni posle dugih pauza. Lazić je bio četrdesetak dana bez trening utakmica. Imali su neki vid pripreme za ulazak u trenažni proces, tokom kojih stepen ipak nije onakav kakav treba da bude", istakao je Radonjić.

Posle sedam utakmica u 17 dana i čak četiri protekle sedmice, nešto duži odmor svakako je prijao crveno-belima. Od početka oktobra savladali su Budućnost, i Cedevita Olimpiju u ABA ligi, kao i Makabi i Žalgiris u elitnom takmičenju. Neprijatno su iznenadili u Laktašima protiv Igokee, gde su se osetile posledice zgusnotug rasporeda, dok su u Evroligi ostavili sjajan utisak u porazima od Fenerbahčea i moskovkog CSKA na strani.

Nikola Kalinić se u klub u kojem se afirmisao vratio da bude lider, a sa reči je odmah prešao na dela. Prvi je strelac ekipe (13,5p) u Evroligi, drugi skakač (5,3sk), treći asistent (3as), drugi najkorisniji igrač srpskog šampiona (13,8ind) i najprecizniji šuter van linije za tri poena (46,2 odsto). Nejt Volters je prilično sazreo od kako je pre četiri godine napustio Mali Kalemegdan. Igra sjajno na startu sezone i zasad je Zvezdin MVP u eliti (15,3ind) i drugi strelac beogradskog sastava (13,3p). Novajlia iz Zenita Ostin Holins još traži pravi ritam, a partijom protiv Cedevita Olimpije minulog vikenda pokazao je da su pred njim bolji dani - 13 poena, 4/6 iz igre.

Ognjen Kuzmić i njegov imenjak Dobrić su pre nedelju dana odigrali jako dobro u Moskvi, što se posebno odnosi na Zvezdinog centra (14 poena, 7 skokova, bez promašaja iz igre - indeks 22), koji jei dva dana kasnije protiv Zmajeva iz Ljubljane nastavio u sjajnom ritmu. Upisao je dabl-dabl (10 poena i 11 skokova - indeks 19) i bio među najzaslužnijima za važan trijumf.

Što se tiče Albe, odbranila je tron u Nemačkoj prošle sezone, dobila dvogodišnju licencu Evrolige, ali bi tekuća mogla da bude problematična. Biće ipak potrebno vremena da trener Gonzales sprovede svoje ideje u delo. Španac je nasledio učitelja Aita Garsiju Renezesa, kojem je bio asistent u prethodne četiri godine. Učestvovao je u stvaranju tima koji je uspeo da se vrati na tron u Nemačkoj, ali sada neće imati pomoć iskusnog stručnjaka.

Bitni igrači poput Pejtona Sive, Simonea Fontekija, Džejsona Grejndžera i Nilsa Gifaja su digli sidro. Čini se da adekvatna pojačanja nisu angažovana. Novajlija Džejlen Smit, koji je došao kao najbolji igrač Bundeslige, još traži ritam, pa tako u Evroligi u proseku dosad beleži tek šest poena po nastupu. Prijatno iznenađenje je mladi Oskar da Silva. Mladi krilni centar je najbolji strelac ekipe, na tri nastupa u proseku je postizao 17 poena. Maodo Lo i Luk Sikma će i ove godine voditi glavnu reč u ekipi. Bivši igrač Bajerna je drugi strelac ekipe (15p). Sikma treći (13,5p). Amerikanac je i najbolji skakač (8,8sk) i asistent nemačkog šampiona (4as).

Luk Sikma (Foto: Shutterstock)Luk Sikma (Foto: Shutterstock)

Upravo je i trener Crvene zvezde pred današnji duel apostrofirao Sikmu Ajnštajna - kako ga je svojevremeno nazvao bivši trener crveno-belih Dragan Šakota - kao "srce ekipe".

"Alba je nastavila sa sistemom koj je gradila sa Aitom. Tu je njegov pomoćnik, koji nastavlja sa prepoznatljivim načinom igre. Na samom početku takmičenja imali su dosta promena i da sigurno će novima trebati vremena da uđu u ritam i filozofiju tima. Ekipa je opet zadržala određeni kvalitet od ranije. Sikmu kao srce tima. Uz igrače koji takođe imaju zavidan kvalitet, zaslužuju apsolutni respekt. Dolaze u Beograd sa dobrim iskustvom, po pravilu igraju dobro. Na nama je da pokušamo da dobrom igrom dođemo do kontrole njihovih kvaliteta i ne dozvolimo da načinom kojim igraju kontrolišu igru i ritam i da kroz dobru koncentraciju tokom svih 40 minuta dođemo do nove pobede", istakao je Radonjić.

Jedan od ključnih razloga za Albin slab početak takmičarske godine su i povrede. Van stroja je sjajni šuter Markus Erikson zbog problema sa leđima. Centri Ben Lamers i Johanes Timan još nisu igrali ove sezone i njihov nastup je pod velikim znakom pitanja. Dobra vest za trenera Gonzalesa je da se u tim vratio srpski reprezentatvac Stefan Peno, koji će definitivno biti od pomoći u organizaciji igre, ali i odbrani na spoljnim pozicijama.

Zvezda može da se pohvali da zasad ima najbolju odbranu Evrolige sa svega 65,8 primljenih poena po meču. Samo jednom protivniku (CSKA) je dozvolila više od 63 poena. Gotovo fanatična igra u defanzivi i večeras će biti glavni adut srpskog šampiona, a toga je svestan i šef struke nemačkog tima.

"Očekuje nas uzavrela atmosfera u Beogradu. Moramo da ostanemo mirni, da mislimo samo o košarci i da zaboravimo sve oko nas. U svakom slučaju, utakmica u Beogradu biće težak zadatak jer je Zvezda već u dobroj formi i jedan je od timova sa najboljom odbranom u Evroligi. Crveno-beli u sastavu imaju mnogo odličnih srpskih igrača poput Davidovca, Lazarevića, Dobrića, Kalinića ili Simonovića, a svi oni igraju na krilnim pozicijama sa visokim intenzitetom", istakao je Izrael Gonzales.

Čini se da je došlo vreme da crveno-beli naplate dugove i pokažu da su spremni da naprave iskorak u Evroligi. Dobre partije u porazima od Fenerbahčea i moskovskog CSKA neće značiti ništa, ukoliko se timovi poput Albe, posebno na domaćem terenu, ne dobiju. Utisak je i da imaju dovoljno aduta da uz podršku sa tribina sa nemačkim šampionom izađu na kraj.

EVROLIGA, 5. KOLO

Četvrtak:

Anadolu Efes - Uniks 71:68

/Buboa 14 - Braun 16/

Žalgiris - Bajern 73:75

/Lekavičijus 17 - Lučić 17/

Makabi - Panatinaikos 77:73

/Nanali 18 - Mejkon 17/

Olimpija - Asvel 73:72

/Šilds 15 - Okobo 25/

Real Madrid - Fenerbahče 70:69

/Kozer 16 - De Kolo 11/

Petak:

19.00: (1,35) Crvena zvezda (16,0) Alba (3,50)

19.00: (1,55) CSKA (14,5) Olimpijakos (2,70)

20.30: (1,70) Baskonija (14,5) Monako (2,30)

21.00: (1,25) Barselona (17,0) Zenit (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAlba BerlinEvroligaDejan RadonjićIzrael GonzalezNikola KalinićNejt VoltersOstin HolinsOgnjen KuzmićOgnjen DobrićLuk Sikma

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara