Verovali ili ne, možda i budemo imali za šta da igramo protiv Danske

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.06.19. | 14:03

Samo možda...

Posle dva debakla u sudarima sa Austrijom i Nemačkom strah nas je i da napišemo, ali moramo: Srbija bi teoretski još mogla da ima rezultatskog motiva u meču sa Danskom na kraju grupne faze takmičenja na Evropskom U21 prvenstvu u Italiji i San Marinu.

Naime, pored borbe za kontinentalnu krunu Evropsko prvenstvo je i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Plasman na OI izboriće četiri polufinalista, nas tu svakako neće biti.

Izabrane vesti

Međutim, ima jedna caka. Engleska nije član Međunarodnog olimpijskog komiteta, već se njeni sportisti na Igrama takmiče pod zastavom Velike Britanije. Što će reći da Englezi kao Englezi nikako ne mogu u Tokio.

Dakle, ako bi Englezi prošli u četiri najbolja na Evropskom prvenstvu poslednji učesnik Olimpijskih igara bi se odlučio baraž susretom drugoplasiranih selekcija koje neće igrati u polufinalu.

Šta to znači za Srbiju? Prvo bi trebalo da navijamo da Englezi večeras dobiju Rumuniju i izbore jedno od prva dva mesta u Grupi A. Od Francuske su izgubili sa 1:2, trebalo je i ubedljivije, u poslednjem kolu idu na Hrvatsku, Rumuni će na Trikolore. Preduslov za održavanje baraž meča je da Engleska bude najbolja drugoplasirana selekcija ili da bude prva, ali da iz Grupe A dođe najbolja drugoplasirana. Realniji scenario je da Engleska bude najbolja druga i to samo ako dobije – ubedljivo - i Rumune i Hrvate, jer je za očekivati da će i najbolja druga iz Grupe A (Poljska, Italija, Španija, Belgija) imati šest bodova.

Onda na red dolazimo i mi. Jer ako hoćemo na OI treba i mi da se izborimo za drugo mesto na tabeli Grupe B, a to bismo mogli da uradimo ako Nemci savladaju Austriju, a mi Dansku. Ovo prvo nas uopšte ne bi iznenadilo, ovo drugo je već malo problematično, jer nije dovoljno samo da dobijemo Dansku nego da je dobijemo sa – tri gola razlike.

U slučaju izjednačenog broja bodova naime stvara se krug u kome se gleda i gol razlika u međusobnim susretima, pa broj postignutih golova... A kako mi nismo dali gol Austriji u startu smo u hendikepu.

U tom krugu, gol razlika Danske trenutno je na plus dva (3:1), Austrijanci su na nuli (3:3), dok smo mi na 0:2. Austrija svoju gol razliku u potencijalnom krugu neće moći da menja što znači da bismo mi morali da savladamo Dance ubedljivo. Pobeda od 2:0 bi značila da svi imamo gol razliku na nuli, ali bismo mi imali najmanji broj datih golova. Danci u suštini kreću sa golom više tako da nam dva gola razlike ne igra ni u jednoj varijanti. Tri gola razlike bi nas u ovom scenariju lansirala na drugo mesto i možda bismo dobili priliku da se porvamo za japansku vizu.

Znamo, ne treba se zanositi, previše toga treba da se poklopi, a pride više niko ne veruje da mi možemo da pobedimo Dance sa tri gola. Ali moramo da konstatujemo. Na kraju, možda se već koliko večeras sve promeni, možda Rumuni i Francuzi ostvare pobede, pa Englesku ostave bez šansi da bude među prva dva u Grupi A, samim tim i Srbe definitivno ostave bez OI.

Foto: UEFA


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara