Utisci sa Zvezdine provere: Teško školovanje Jirke, Popović može kao Borjan i mekoća Vulića

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.06.19. | 07:57

Pohvale zaslužio i Milan Jevtović

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Austrije)

Mišljenja o prvoj, pravoj proveri Crvene zvezde u Vindišgarstenu su podeljena. Dobro prvo poluvreme protiv Kluža, zatim pad u nastavku, ali i ispuštena pobeda (1:1), su suviše mali uzorak da bi se stekao bar površan utisak o dometima čete Vladana Milojevića u ovogodišnjim evro kvalifikacijama. A, to je za ljude iz srpskog šampiona najbitnije.

Izabrane vesti

Kroki crtež Zvezdine predstave izgleda ovako: Delovalo je da tim bolje trči i igra sa više discipline nego u većini prolećnih izazova. To je dobra polazna osnova. 

Mladog slovačkog reprezentativca Erika Jirku, baš kao u sudaru sa Vindišgarstenom, videli smo na poziciji desnog beka. Kada je stigao u Crvenu zvezdu pod izgovorom da je u direktnom duelu pokazao neverovatne fizičke predispozicije, odnosno sposobnost da stalno trči u sprintu, mnogi su smatrali da je Zvezda u Trnavi pronašla unapređenu verziju Slavoljuba Srnića. Mlađeg krilnog igrača koji će stalno biti na licu suparničkom beku. I pomogati u utakmicama viskog intenziteta.

Međutim, Jirka je na proleće skupio svega šest utakmica i 161 minut na terenu. Malo da bi pokazao šta i koliko može. Takva njegova minutaža kosila se sa mišljenjem pojedinih članova sportskog sektora o tome kako je Jirka materijal stvoren za Nemačku i da će na njegovoj prodaji Crvena zvezda zaraditi makar pet miliona evra. Velika konkurencija, koja je i sada prisutna, verovatno je naterala Milojevića da proba sa Slovakom na desnom beku. Brzina je tu, kao osnovni paramter. Motorika je tu. Spartanska posvećenost je – tu. Ali, nešto nedostaje. Jer, doškolovavanje je tek počelo. I može da bude vrlo teško i dugačko.

Jirka je jedan plemenit igrač. Dobar igrač, hoćemo da probamo sve varijante da bismo znali šta možemo da očekujemo u budućnosti. Moram da budem siguran da li pojedini igrači mogu nešto da daju. Znamo da je Jirka dosta ofanzivan, pa da vidimo kakav je sa defanzivom. Na kraju krajeva, mora da uči da igra defanzivu. U savremenom fudbalu morate da igrate u oba pravca“, obrazložio je Vladan Milojević svoju odluku.

Moguće je da šef stručnog štaba u Jirkinu glavu ugrađuje taj defanzivni čip, svestan da će mu takav sprinter dobro doći kada na red dođu mečevi u kojima će Crvena zvezda biti primorana na odbranu. Kao, primera radi, u Salcburgu… Videćemo kako će to u budućnosti izgledati.

Zvezda je tokom priprema u Austriji dovela reprezentativnog golmana Nikolu Vasiljevića, mada već duže vreme na reprezentativnom nivou brani Zoran Popović. Još u Antaliji je pokazao da može da bude na Borjanovom nivou, sada je samo takvu konstataciju potvrdio. Bez obzira na grešku kod  izjednačujučeg gola Kluža. Imao je bravuru u 46. minutu kada je izvadio već viđen gol. Deluje nekako stabilno. Baš stabilno, što Milojevića i trenera golmana Dušana Gašića može da raduje.

 „Tako se namestilo na početku drugog poluvremena, ne volim da pričam o odbranama. Tada sam dobro reagovao, kod gola baš i nisam. Generalno, to je bio lanac grešaka. Od faula, pa kasnije. To je posledica umora, svi su podbacili, pa i ja. To ćemo morati da analiziramo“, kratak je bio Zoran Popović.

Zvezda će tokom priprema u Austriji dovesti još pojačanja, ali mogla bi da dobije kvalitet iz sopstvenih resursa. Odlukom da ga zadrže do daljeg ljudi iz sportskog sektora su negde nagovestili da su spremni da daju kontinuiranu šansu Milanu Jevtoviću. Da bar pokušaju sa njim kao ozbiljnom opcijom kako bi im bila mirna savest ako ode… Nije to još onaj vihor iz Čačka, ali u tragovima pokazuje da bi mogao da bude adut više. Isto kao i Vulić. Deluje nekako graciozno, mekano i fudbalski pismeno. Upada u oči njegova smirenost da loptu stalno gura napred. Problem je što samo ispred sebe ima Jovančića, pošto nije isproban kao alternativa Jovičiću ili Čaušiću. Makar ne još.

Dosta očekujemo od njega, doveden je kao igrač koji treba ovde da ostavi trag. Imao je period prilagođavanja. Sve to ide jednim dobrim tokom. Generalno sam zadovoljan svim igračima“, pokušao je da amortizuje pohvale Milojević.

Foto: FK Crvena zvezda


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara