Vinisijus Žunior protiv Atletiko Madrida (Reuters)
Vinisijus Žunior protiv Atletiko Madrida (Reuters)

Utakmica koja se igra sama: Zlonamerne zamke za Vinija, 'dobra' zamena za Embapea

Vreme čitanja: 6min | ned. 29.09.24. | 09:15

Karlo Ančeloti zna kako da nadomesti izostanak francuske superzvezde, Madrilenjo bi mogli da odluče živci Vinisijusa Žuniora

Osmo je kolo Primere i već je vreme za prvi madridski derbi. Večeras u 21:00 na Metropolitanu susreću se Atletiko i Real Madrid, premda, ko god da osvoji 3 boda, pobednik je – Barselona. 

Niko nije očekivao da će Real imati poteškoće u igri sa skoro nedirnutim timom koji je prošle godine osvojio prvenstvo i Ligu šampiona - i Embapeom. Sa druge strane, od Atletika se nakon aktivnog prelaznog roka očekivao bombastičan start koji nije viđen. Ipak, gol Hulijana Alvaresa u 89. minutu na Balaidosu madridskim rivalima je omogućio ako ništa izjednačenu bitku na tabeli – Real ima 17 bodova, Atletiko 15, i pobednik će se od večeras smestiti na drugu poziciju.

Izabrane vesti

Na žalost verovatno svih ljubitelja fudbala, osim onih crveno-belih, Kilijan Embape će propustiti svoj prvi „Madrilenjo“. Tako se Atletiko suočava sa prošlosezonskim timom, koji je jedini meč u sezoni izgubio upravo na Metropolitanu, 24. septembra 2023, sa 3:1. Od tada je nepobeđen u 39 uzastopnih kola. Ančeloti je tada izjavio da su naučili nešto novo, da ih je poraz probudio, a to isto ponavlja sada. „Svaka utakmica ima svoju priču. Imamo plan. Videćemo da li će uspeti“., najavio je Karleto na pres konferenciji pred meč.

Teško je reći na čijoj su strani šanse. Što se tiče motivacije, Atletikov kapiten Koke je to jednostavno objasnio frazom da se „ovakve utakmice igraju same“. Pogotovo otkada su Kolčonjerosi postali dostojan rival za komšije, sada više nego ikada. Na letnjoj pijaci je potrošeno 185 miliona evra – više su se isprsili samo Čelzi, Brajton i Mančester Junajted, dok su daleko iza ostali klubovi Primere. Iz godine u godinu navijači i mediji sve manje veruju u „narodski klub“ kojem je dovoljno da se plasira kao četvrti u Ligu šampiona. Ovo je, konačno (i na svoj način) priznao i Simeone: „Otkada sam došao pa do sada mnogo se štošta promenilo. Moramo da prihvatimo da je klub narastao“.

Ipak, vrednost rivalske ekipe je i dalje mnogo veća - tačnije, 2,5 puta, ili 529 miliona nasuprot 1,3 milijarde. Ovogodišnji Real je delovao kao da će u dva zalogaja pojesti špansku ligu, poput nekog PSŽ-a ili Bajerna. Embape se zagreva, sa pet golova u sedam utakmica, i saigrači počinju da se navikavaju na njegovo prisustvo na terenu. Ali, još uvek je u igri Kraljevskog kluba primetno odsustvo jedinog igrača koji je otišao – Tonija Krosa. Simeone, upitan za plan igre, je svoj odgovor počeo rečenicom: „Izgubili su igrača kao što je Kros i još su u procesu potrage za nekim ko će im dati dovoljan mir da bi iskoristili sav napadački potencijal koji imaju“. Dovoljno da bi se pogodilo na koju slabu tačku namerava da udari Atletiko.

Kada nema Embapea, zvezda je Vinisijus. Ančeloti veruje da će osvojiti ovogodišnju Zlatnu loptu, iako često mora za ruku da ga izvodi sa terena. Vini večeras igra na posebno neprijateljskom terenu, pa čak i mediji bliski klubu, kao Planeta Real Madrid, smatraju da bi Vinijeva sposobnost da ostane miran mogla presuditi meč. Ali Atletikovi ultra navijači mu ponovo spremaju zlobne nefudbalske zamke. Podsetimo, prošle godine se na pojavila obešena lutka Brazilca sa natpisom „Madrid mrzi Real“ na jednom nadvožnjaku u centru grada. Ovaj put su se na Jutjubu pojavila dvojica u crveno-belim dresovima, sa fotografijama majmuna i pozivom da se na stadion ide sa maskama, da policija ne bi mogla identifikovati odgovorne za uvrede.

Vinisijus Žunior (Reuters)Vinisijus Žunior (Reuters)

Ambijent će, bez sumnje, biti užaren, ali su protagonisti nastojali da spuste loptu. Koke je pozvao na poštovanje, a Ančeloti je izbegao odgovor na polemično pitanje. Upravo ovih dana se događalo svašta, od navijača Atletik Bilbaa koji su bacali baklje u protivničku publiku u Rimu, do huligana Espanjola koji je gađao sudiju u glavu. La Liga se pokrenula da kazni podstrekače novog skandala što je pre moguće, jer nikom nije u interesu eskalacija. Nedavno je krivac za rasističke uvrede protiv Vinisijusa na Son Mošu osuđen na godinu dana zatvora.

Bilo kako bilo, Vini Žunior je na terenu najveća opasnost po Oblakov gol, i, ako ga ne pobede živci, biće sigurno ekstra motivisan da kolčonerosima izvede neki novi ples. Nasuprot njemu, u taboru crveno-belih, pretnja je još uvek prvenstveno Grizman koji je već ušao u top formu. Sa dva ubeležena gola i četiri asistencije, od kojih je najbriljantnija bila dodavanje upravo Alvaresu protiv Selte, Francuz može da se pohvali i odličnim brojkama protiv Reala – 9 golova i 3 asistencije.

Ali Kolčonerosi već znaju šta mogu da očekuju od „Grizija“. Sada ih interesuje šta mogu da očekuju od ostalih. Od novih igrača za sada je samo Galager apsolutno opravdao i prevazišao sva nadanja. Alvares se još uvek adaptira, ali poslednji gol se tumači upravo činjenicom da igrači tog kalibra služe za otčepljavanje teških utakmica. A gol protiv Reala bi mogao da otvori eru „Pauka“ na Metropolitanu, kao što je to od početka planirano. Za sada, ipak, Hulijanove statistike su slabije od onih koje je imao u Sitiju.

Ančelotijeva šema bez Embapea počinje od pitanja ko da ga zameni. Da li će to biti Endrik po sistemu napadač za napadača, ili eventualno Modrić, pa čak i Guler, može da odluči način na koji će se Real upustiti u ovu bitku. „Šteta što nije tu, ali imamo dobru zamenu“ Karleto je miran, i dodaje da ne razmišlja o fiksnom sistemu „4-4-3 se može pretvoriti u 4-4-2 sa istim igračima.“ Belingem bi mogao da ima važniju ulogu jer se već adaptirao na svoju novu (ili staru) poziciju, nešto više unazad u odnosu na prošlu sezonu, i postepeno prihvata ulogu organizatora Realove igre.

Karlo Ančeloti i Kilijan Embape (AFP)Karlo Ančeloti i Kilijan Embape (AFP)

Simeoneu nedostaju Pablo Barios i Sesar Aspilikueta, pored već duže vremena povređenog Lemara, dok se u redovima „merenge“, ne računa, pored Embapea, na Alabu, Braima i Sebaljosa. Vraća se, ali verovatno da bi ušao sa klupe, Kamavinga.

Pored večne polemike sa Vinisijusom, anegdota ovih dana je bila otkazivanje mini nastupa na poluvremenu meksičke pevačice Dane Paole. Koji dan pre toga izjavila je na španskoj televiziji da je navijač Reala, pa je iskrsnula „tehnička nemogućnost“ da se ona pojavi na Metropolitanu.

Kao nešto ozbiljniji problem se ispostavila pauza između dva kola prvenstva. Jer u novom rasporedu La Lige fudbal se igra bez prestanka. Ovaj put je u prednosti Real, i to sa čak dva cela dana odmora. Beli su igrali u utorak, na svom stadionu, dok se Atletiko tek u četvrtak u toku noći vratio iz Viga. Odmor fudbalera stvara sve veće probleme, mnogi su počeli da se ozbiljno bune, a u vazduhu je i mogućnost štrajka. Igrači su prenapregnuti i pod velikim pritiskom, povrede su sve češće i u takvoj situaciji, koji dan odmora više mnogo znači.

„Sve je u glavi“ ponavlja ipak Simeone, „motivacija je sve u životu“. Utakmica se igra sama.

PRIMERA – 8. KOLO

Petak

Valjadolid - Majorka 1:2 (0:0)

/Sančez 90+4 – Larin 59, Valeri 83/

Subota

Hetafe - Alaves 2:0 (1:0)

/Amrabari 42, Milja 58pen/

Rajo Valjekano - Leganes 1:1 (1:0)

/Kameljo 8 - Krus 55/

Sosijedad - Valensija 3:0 (1:0)

/Kubo 8, Oskarson 80, 90+3/

Osasuna - Barselona 4:2 (2:0)

/Budimir 18, 72pen, Saragosa 28, Bretones 85 – Viktor 53, Jamal 89/

Nedelja

14.00: (2,15) Selta (3,45) Đirona (3,35)

16.15: (1,75) Atletik Bilbao (3,50) Sevilja (5,00)

18.30: (1,75) Betis (3,60) Espanjol (5,60)

21.00: (2,85) Atletiko Madrid (3,50) Real Madrid (2,55)

Ponedeljak

21.00: (1,48) Viljareal (4,40) Las Palmas (6,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Atletiko MadridReal Madridmadridski derbiDijego SimeoneKarlo Anćeloti

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara