Učinak reprezentativaca: Partizan – Crvena zvezda 794:499! Najbolji bili Afrikanci

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.10.18. | 09:50

Crno-beli proveli više vremena na terenu tokom reprezentativnih obaveza

Gotovo je sa reprezentativnim obavezama za oktobar, klupska sezona je opet u fokusu do novembra kada ide nova pauza. A to je prilika i da se podsetimo kako su prošli reprezentativci naša dva najveća kluba i šta su uradili u svojim nacionalnim selekcijama. Podsetimo, Partizan je u reprezentativnim selekcijama imao devetoricu igrača, Crvena zvezda jednog manje.

Ne bi trebalo suditi knjizi na osnovu korica. Ako bi se gledala samo statistika, ispalo bi da nemaju čime da se podiče Partizanovi reprezentativci tokom oktobarskih obaveza u raznim selekcijama, međutim, kad se malo prelista gradivo iz poslednje dve sedmice, uočiljivo je da im je učinak daleko bolji od prostih brojeva u kolonama “golovi” i “asistencije”.

Izabrane vesti

Jer fudbal nisu samo brojevi, te iako su bili akteri samo tri pobede, devetorica crno-belih se vraćaju u Beograd uglavnom sa pozitivnim utiscima, što bi mogao da im bude zamajac za nastavak sezone i na klupskom planu. Počev od nedeljnog gostovanja Spartaku u Kuli.

Prvi put od Mundijala u Rusiji, klub iz Humske 1 imao je A reprezentativca Srbije. I ne samo da je Nemanja Miletić posle sedenja na klupi u Podgorici debitovao na gostovanju u Bukureštu (ušao umesto Milana Rodića) već je opšta ocena da je za 13 minuta protiv Rumunije ostavio više nego povoljan utisak i da bi mogao da bude od koristi u završnici Lige nacija i predstojećim kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope.

Kad je u pitanju mlada reprezentacija, štoper Svetozar Marković je dobro obavio posao protiv Austrije, odbijajući napade gostiju (0:0) u pretposlednjem meču kvalifikacija, pa je bodom iz Novog Sada matematički potvrđen plasman na EP u Italiji i San Marinu, zbog čega je nagrađen predahom protiv Jermenije. Još uverljiviji na “Karađorđu” bio je Danilo Pantić, jedan od najboljih protiv Austrije, ko je gledao uživo, mogao je da uživa u partiji momka iz “klase 1996”, samo mu je gol nedostajao da kruniše odlično izdanje, pa se i odmorio u utorak, tokom završnog susreta kvalifikacija, kako bi šansu dobili drugopozivci.

Jedini Partizanov fudbaler koji može da se pohvali golom u oktobarskim mečevima reprezentacija je Rikardo Gomeš. I to dva. Bio je sjajan nekadašnji član portugalskog Nasionala u prvoj utakmici sa Tanzanijom, matirao njenu odbranu dvaput već u prvom poluremenu, utabavši put ka trijumfu sa 3:0, ali je na gostovanju istom rivalu igrao 78 minuta i nije uspeo da spreči poraz (0:2) koji je njegovu selekciju spustio na treće mesto tabele uoči poslednja dva susreta za plasman na završni turnir Kupa afričkih nacija.

Veoma dobro gura Bosna i Hercegovina pod komandom Roberta Prosinečkog. Novi selektor Zmajeva je Gorana Zakarića držao 90 minuta na terenu stadiona Rizea u remiju na gostovanju Turskoj u prijateljskom susretu (0:0), dok ga je ubacio u poslednjih 15 minuta protiv Severne Irske na Grbavici u slavlju (2:0) vrednom prvog mesta u svojoj grupi Lige nacija.

Igrao je Marko Janković drugo poluvreme u istorijskom meču sa Srbijom (0:2), a zbog žutih kartona propustio gostovanje u Litvaniji, gde je Nebojša Kosović (90 minuta) doprineo pobedi Crne Gore nad bivšom sovjetskom republikom (4:1). Nju je, između ostalog, asistencijom za pogodak Borisa Kopitovića ukrasio Aleksandar Šćekić (sve vreme na terenu u Vilnjusu), očigledno čovek poverenja Ljubiše Tumbakovića, jer je protiv Orlova igrao 73 minuta.

I za kraj: Jovan Kokir je u dve provere sa Rusijom zavredeo samo 30 minuta kod selektora omladinaca Nenada Sakića, pripremajući se za prvi krug kvalifikacija za EP.

Ukupno su Partizanovi igrači na terenu proveli 794 minuta igrajući za svoje reprezentacije. Za trenera Batu Mirkovića to svakako nije zabrinjavajući podatak i ne treba da strahuje od umora i iscrpljenosti svojih izabrnika.

Crvena zvezda je imala jednog reprezentativca manje od večitog trivala, a njeni igrači su i manje proveli na terenu.Od trojice u A selekciji Srbije, dvojica su se našla na terenu. Treći je otpao već na početku zbog povrede. Reč je o Nenadu Krstičiću, ali su zato Milan Rodić i Branko Jovičić odigrali bitne uloge.

Rodić je počeo utakmice na levom boku Srbije protiv Crne Gore i Rumunije i pokazao da je više nego dostojna zamena za kapitena Kolarova. Iako nema mnogo reprezentativnog iskustva u dresu Orlova, igrao je “kao mator”. Pouzdan u defanzivi, opasan u izletima na protivničku polovinu. U Podgorici je njegov potez otvorio Srbiji vrata pobede. Sjajno se ubacio iza leđa klupskom kolegi Filipu Stojkoviću i iznudio penal iz kojeg je Srbija povela. Dobar je bio i u Rumuniji ali se pred kraj meča požalio na povredu i ustupio mesto debitantu Miletiću. Milojević će morati da ga odmori do Liverpula jer Rodić je već neko vreme u paklenom ritmu i igra skoro bez predaha…

U Podgorici je za Srbiju debitovao i vezista Branko Jovičić. I ostavio jako dobar utisak. U trenucima kada je Srbija branila vođstvo, a Crnogorci napadali, Krstajić je poslao Jovičića na teren da unese agresiju i živost u igru Orlova. I pogodio! Popularni Bakula je razmrdao ekipu, povratio Srbiji balans na sredini terena i pomogao u defanzivi. A započeo je i akciju za drugi gol kojim je Srbija prelomila pitanje pobednika. Više nego dobar učinak za samo 17 minuta na terenu.

Na istom meču je igrao i Filip Stojković, ali na suprotnoj starni. I nije se proslavio. Srušio je Rodića za penal i posle toga je Crnogorcima sve bilo mnogo teže. Popularni Žule je na poluvremenu zamenjen, a ispostavilo se da je u pitanju lakša povreda zbog koje ga nije bilo na meču sa Litvanijom.

Ipak, Zvezdin reprezentativac koji je ostavio najbolji utisak je El Fardu Ben. Kao prva zvezda reprezentacije Komorskih Ostrva je doneo autsajderu sa Indijskog okeana remi protiv mundijalskog učesnika Maroka. Postigao je dva gola, od čega je drugi bio u 92. minutu i doneo veliki bod svom timu. Nekoliko dana ranije je odirgao i ceo meč protiv Maroka u gostima kada su Komori poraženi golom iz penala u 97. minutu. Inače, Ben je postigao sva tri gola za Komorska Ostrva u dosadašnjem delu kvalifikacija.

Miloš Degenek je pozvan u reprezentaciju Australije, ali nije igrao u prijateljskom meču u Kuvajtu protiv istoimenog domaćina. Australijanci su slavili sa 4:0, a Degenek je utakmicu presedeo na klupi. Na terenu nije bilo ni Ričmonda Boaćija. Ali ne njegovom krivicom, već zbog politike. Dvomeč njegove Gane u kvalifikacijama za Afrički kup nacija protiv Sijera Leonea je odložen jer je FIFA suspendovala FS Sijera Leonea. Tako je Boaći dobio iznenadan odmor.

Od mladih Zvezdinih reprezentativaca, poziv je dobio jedino levi bek Aleksa Terzić. Đorović ga nije uvrstio u startnu postavu za meč sa Austrijom, ali mu je juče dao 90 minuta protiv Jermenije.

Ukupno su Zvezdini reprezentativci tokom prethodnih nedelju dana proveli na terenu 499 minuta i postigli dva gola. Što ide u prilog Milojevića jer je brojka vrlo lako mogla da bude veća s obzirom na povrede Stojkovića i Rodića, političke razloge zbog kojih se Boaći odmarao, kao i činjenicu da Borjan nije pozvan u selekciju Kanade u dogovoru sa selektorom.

Pišu: Aleksandar Joksić i Aleksandar Gligorić

(FOTO: Star sport)


tagovi

Branko JovičićMilan RodićFilip StoilovićEl Fardu BenRikardo GomešMarko JankovićNebojša KosovićAleksandar ŠćekićDanilo PantićSvetozar MarkovićAleksa TerzićNemanja Miletić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara