"Augustin Vuletić"
"Augustin Vuletić"

SRPSKI SINOVI: Orlovi iz Južne Amerike (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 26.04.13. | 13:41

Upoznajte Augustina Vuletića, Marsela Raula Bursaća i Federika Ivana Rašića

 

Migracioni talasi Srba iz Austrougarske, delova Crne Gore, pa i same Srbije odvele su krajem 19. i početkom 20. veka na hiljade naših ljudi u Argentinu. Vremenom su pod jakim uticajem katoličke crkve, mešanjem s drugim etničkim zajednicama, a delom i zbog agresivnog asimilatorskog  zakona o hispanizaciji imena dece, uglavnom gubili odnos prema Srbiji kao svojoj matici, tako da je posle više od jednog veka postojanja naše zajednice u Argentini bespredmetno pisati o srpskom patriotizmu njenih članova. Naravno, postoje nacionalno osvešćeni poput Karlosa Rodolfa Bonore, člana istraživačkog tima MOZART Sporta, uz čiju pomoć predstavljamo trojicu srpskih Gaučosa.

Izabrane vesti

Augustin VuletićDOKTOR VULE

Augustin Vuletić rođen je 3. novembra 1991. godine u Kordobi. Igrač je Velez Sarsfilda na pozajmici u čileanskom prvoligašu Kobresalu.

Doktor Vule, kako ga oslovljavaju mediji u njegovoj zemlji, bivši je reprezentativac Argentine, selekcije U20 koja se na Svetskom prvenstvu 2011. godine u Kolumbiji plasirala među osam najboljih timova.

Igra na poziciji napadača, izuzetno je snažan, ali u seniorskim danima nije stigao da pokaže kvalitet, delom i zbog nestrpljenja da pronađe pravu sredinu za dokazivanje.

Odlazak u Čile je njegov drugi pokušaj i mnogo uspešniji od prethodnog koji se dogodio u 2012, kada se neuspešno probijao u švajcarskom Bazelu kao pozajmljen igrač.  

BURSAĆ KAO DEJO

Marselo Raul Bursać rođen je 14. februara 1988. godine u San Migelu de Tukumanu, na severu Argentine, gde je najbrojnija srpska zajednica.

Kada se pre pet godina pojavio u dresu River Plate, mediji su napisali da su Milionariosi dobili svog Huana Romana Rikelmea.

Bio je probojniji s loptom od Rikelmea, nešto poput Dejana Savićevića u najboljim danima, kada bi Genije krenuo u trku da ostavlja prepreku za preprekom.

Marselo Raul BursaćAli umesto vrtoglavog uspona, dogodio se totalni krah. Povreda ga je eliminisala iz tima, a kasnije su nastali i problemi u komunikaciji s trenerima, pa je sreću potražio u Boliviji.

U timu La Paza igrao je kad je hteo, bez naročite motivacije da oživi karijeru zbog čega se na kraju vratio u rodni grad da bi predvodio lokalnog trećeligaša.

FEDERIKO - JOŠ JEDAN KOLOS!

Federiko Ivan RašićFederiko Ivan Rašić rođen je 24. marta 1992. godine u Mar de Plati, igra za Himnasiju La Plata, drugoplasirani tim u Primera B – argentinskoj drugoj ligi.

Sa 198 centimetara visine Rašić je klasičan centarfor "sidraš", s vrlo dobrom tehnikom i solidnom brzinom, što nije uobičajena karakteristika igrača njegovog stasa.

Kasno se probio do kluba na vrhunskom nivou, jer je sve do 2009. igrao za omladinske kategorije kluba iz šeste lige. Prošle sezone predvodio je mladi tim Himnasije do šampionske titule u četvrtom rangu takmičenja, postigavši na 14 mečeva čak 17 golova, ali se u novoj sezoni nije izborio za mesto startera među seniorima.

 


tagovi

Augustin VuletićFederiko Ivan RašićMarsel Raul Bursaćreprezentativni fudbalSrbijaSrpski sinovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara