Henk Frejzer i Dik Advokat (©AFP)
Henk Frejzer i Dik Advokat (©AFP)

Rotterdam derby

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.01.21. | 09:55

Sparta na svom Zamku u dobrom raspoloženju dočekuje Fajenord, koji želi da se vrati u borbu za titulu prvaka

Roterdam. Najveća luka Starog kontinenta i dom osvajača Kupa evropskih šampiona i Kupa UEFA - Fajenorda. Ponos juga. Ujedno, jedini grad u Holandiji koji ima tri profesionalna fudbalska kluba. Pored tima sa Tiganja, to su Sparta i Ekscelzior. I naravno, Roterdam je grad sa najviše lokalnih derbija u zemlji. Glavno rivalstvo je između njegova dva najuspešnija kluba, Fajenorda i Sparte.

Derbi između ovih ekipa i dalje se doživljava kao meč sa puno tradicije, ali rivalstvo nije više svirepo kao nekada. Uglavnom se zasniva na istorijskoj klasnoj razlici. Kada je Sparta Roterdam osnovana 1888. godine, fudbal u Holandiji bio je samo sport više klase. Fajenord je, s druge strane, osnovan 20 godina kasnije, u središtu radničke četvrti u južnom delu grada. Razlika u kulturi i poreklu izazvala je velika trvenja između dve strane.

Izabrane vesti

Ukupno 22 titule u Erediviziji osvojili klubovi iz Roterdama. Fajenord je sakupio 15 pehara prvaka, dok je Sparta šest puta osvojila ligu. Bivši roterdamski amaterski klub Konkordija osvojio je ligu jednom u sezoni 1888/89, što je bila prva sezona najviše fudbalske lige u Holandiji.

Danas nešto posle podneva, na programu je 109. prvenstveni okršaj Sparte i Fajenorda (12.15). Domaći tim je 10 bodova daleko od rivala, i pokušaće da zadrži svoje šanse za proboj među pozicije koje garantuju izlazak na međunarodnu scenu, dok gosti žele da ostanu u poziciji da napadnu čelo tabele. Sparta je ostvarila tri pobede na četiri prethodna meča, dok je Fajenord osvojio sedam bodova iz minula četiri susreta u holandskom prvenstvu, i takav rezultat neće biti dovoljno dobar da povede klub po prvu titulu od 2017. godine.

Međutim, lider Ajaks je takođe prosuo pet bodova u istom opsegu za pet bodova tokom istog perioda, zadržavši ekipu Dika Advokata u relativno neposrednoj blizini. Sastav sa De Kajpa poslednji put zabeležio je ubedljivu pobedu nad Herenvenom 3:0, kojom se vratio na pravi put, ali neophodna mu je doslednost tokom narednih meseci da bi mogao da preti Ajaksu i PSV-u.

Fajenord kroz sedam dana gostuje u Amsterdamu, a imperativ je da De club aan de Maas ostvari maksimalan učinak u predstojećim mečevima protiv Sparte i Zvolea. Glavna uzdanica je Stiven Berhujs, ali uprkos tome što je najbolji strelac kluba tokom cele kampanje sa 10 pogodaka, krilni igrač je samo jednom postigao gol u poslednjih sedam susreta u svim takmičenjima.

Što se tiče Sparte, ona kreće u obračun sa svojim komšijom posle prilično dobrog završetka minule godine. Četa iz Zamka pre skoro tri sedmice porazila je Tvente u gostima i u odličnom raspoloženju iščekuje nastavak prvoligaških izazova. Ranije je u kampanji trener Henk Frejzer bio mnogo više zabrinut za to da klub izbegne bitku na pogrešnom kraju tabele. Međutim, sa devet bodova prednosti u odnosu na poslednja dva sastava u ligi, Sparta može da nastavi takmičenje bez ikakvog dodatnog pritiska na svojim ramenima, što bi trebalo da joj ide u prilog.

EREDIVIZIJA - 15. KOLO

Subota

RKC –Den Hag 0:1 (0:1)

/Kemper 17/

Emen – Tvente 1:4 (0:3)

/Arauho 59 – Kerni 16, 63 Menig 33, Boš 42/

Herakles – Vitese 0:2 (0:1)

/Proper 38 ag, Bero 83/

Zvole – AZ Alkmar 1:1 (1:0)

/Klemen 9 – Midtsjo 67/

Utreht – Groningen 2:2 (1:2)

/Ramselar 39, Kerk 90 - Josten 16, larsen 21/

Nedelja

12.15: (3,80) Sparta Roterdam (3,50) Fajenord (1,98)

14.30: (1,80) Herenven (3,70) Fortuna Sitard (4,40)

14.30: (2,90) VVV Venlo (3,40) Viljem II (2,40)

16.45: (1,78) Ajaks (3,70) PSV (4,60)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaHolandija 1FajenordSparta Roterdam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara