Viktor Osimen, Eljif Elmas i Hviča Kvarachelija (©AFP)
Viktor Osimen, Eljif Elmas i Hviča Kvarachelija (©AFP)

Rastanak sa junacima i juriš na prvu krunu od 1990.

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.01.23. | 12:29

Kako je Napolijev manevar promenio tok u Seriji A

Bio Juventus kažnjen ili ne, ne menja se činjenica da je Napoli na putu do prvog skudeta od 1990. i Dijega Armanda Maradone. Partenopejci su, više nego ikada ranije, spremni za krunisanje.

Pokazalo je to nedavno odmeravanje snaga u kojem nisu imali milosti prema Staroj dami iz Torina, ponizivši je sa 5:1. Bilo je to bolno po nju skoro kao sankcija saveznog apelacionog suda u vidu oduzimanja 15 bodova zbog novčanih malverzacija povezanih sa transferima igrača. Pokazalo joj je da je nemoćna. Crno-beli su sada srozani u sredinu tabele i sa malim izgledima za izlazak na evropsku pozornicu, ali to nikako ne bi smelo da baci senku na neustrašivu četu Lučana Spaletija, u koju je malo ko verovao proteklog leta.

Izabrane vesti

I ko bi mogao da krivi neverne tome? Koliko je samo puta ta vrela kampanjska krv snevala titulu, klela se u dugogodišnje miljenike i bila nadomak ekstaze. Onda bi, kao u nekom loše režiranom blokbasteru umesto romantične drame naposletku usledila tragedija. Napoli bi večito ostajao bez titule. I tako sve dok čelni ljudi tima sa jugozapada Apenina nisu odlučili da se rastanu sa tim istim "junacima".

18.00: (9,50) Salernitana (6,00) Napoli (1,28)

U poslednje četiri godine Partenopeji su se zahvalili Mareku Hamšiku, igraču sa najviše partija u svetloplavom dresu, a kasnije su ekipu napuštali Raul Albiol, Alan, Hose Kaljehon, Elseid Hisaj, i zatim plejada asova prethodnog leta u liku Lorenca Insinjea, Drisa Mertensa, Kalidua Kulibalija, Arkadijuša Milika i Fabijana Ruiza. Umesto potopa, desilo se iskakanje u prvi plan.

Činjenica da Napoli izgleda odlično sredinom sezone je zahvaljujući dobrom radu na tržištu transfera. Partenopeji su pre početka sezone ostali bez stubova i ključnih igrača, ali se ispostavilo, nedorečenih i sa gubitničkim mentalitetom. Novajlije su apsorbovale gubitke i učinile tim još jačim i svestranijim. Najbolji primer za to je Gruzin Hviča Kvarachelija, koji je bio poznat samo upućenima pre nego što se preselio podno Vezuva.

Sa devet golova i 12 asistencija u 20 utakmica u sezoni Kvarachelija je nesumnjivo vredan honorara od 10 miliona evra, koliko je za njegove usluge klub platio Dinamu iz Batumija. Isto važi i za defanzivce Min-Jae Kima i Matijasa Oliveru, koji su kupljeni od Fenerbahčea, odnosno Hetafea. Drugi igrači kao što su Frank Angisa i Tangi Ndombele takođe su se pokazali korisnim dodacima.

KVOTE ZA PRVAKA ITALIJE

Snaga Napolija je snažna navala, koja stvara opasnost sa praktično svake pozicije na terenu. Već pomenuti Kvarachelija i centarfor Viktor Osimen – bivši igrač Lila – su posebno precizni. Ali čak je i Đovani Simeone postigao sedam golova u 15 utakmica u kampanji, od kojih je bio džoker u 12 navrata. Pjotr Zjelinski i Eljif Elmas prete sa sredine terena, a Korejac Kim kao centralni defanzivac iz prekida.

Šanse za najviše mesto na podijumu veće su nego što su bile dugo vremena, i to je uglavnom zbog neobično jake konzistentnosti koju je tim pokazao, i u Seriji A i u Ligi šampiona. Posle 18 ligaških utakmica, Napoli je samo jedno napustio teren kao poražen. Inter je uspeo da u prvoj takmičarskoj utakmici u Novoj godini pobedi Napolitance sa 1:0. U Ligi šampiona Spaletijevi momci su takođe pokazali klasu i osvojili su svoju grupu sa 15 osvojenih bodova, ispred Liverpula.

Partenopeji ove subote gostuju u Salernu, koji je stacioniran nedaleko od Napulja. Blizina gradova unosi vatru u susret Napolija i Salernitane i to se jasno videlo sa tri isključenja u poslednje dve međusobne utakmice.

Na sopstvenom stadionu Areki, međutim, Salernitana je osvojila 12 poena i zato je ne treba potcenjivati. S druge strane, domaćini nisu pobedili u šest uzastopnih utakmica i u očiglednoj su krizi. U protekloj rundi Serije A Granata je doživela debakl izgubivši 8:2 protiv Atalante u Bergamu.

Šamar je tokom nedelje dobio i lider šampionata Napoli, pošto je eliminisan u osmini finala Kupa od Kremoneza, fenjeraša italijanskog prvenstva. Napoli će tražiti iskupljenje u Salernu.

Prošle sezone Napolitanci su završili kao trećeplasirani. Svetloplavi su odigrali veoma pristojnu godinu i čini se da nastavljaju pozitivan trend. Tim Lučana Spaletija trenutno vodi u Seriji A i već ima devet bodova prednosti u odnosu na najbližeg konkurenta Milan.

Možda jeste rano govoriti o lovorikama, ili previše hrabro, ali Napoli je strpljiv, odlučan i sposoban.

---------------

Sve utakmice italijanske Serije A ove sezone možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------

SERIJA A - 19. KOLO

Subota

15.00: (2,40) Verona (3,10) Leče (3,45)

18.00: (9,50) Salernitana (6,00) Napoli (1,28)

20.45: (2,05) Fjorentina (3,30) Torino (3,80)

Nedelja

12.30: (3,50) Sampdorija (3,25) Udineze (2,30)

15.00: (2,20) Monca (3,40) Sasuolo (3,30)

18.00: (5,00) Specija (3,50) Roma (1,85)

20.45: (2,30) Juventus (3,35) Atalanta (3,40)

Ponedeljak

18.30: (1,95) Bolonja (3,40) Kremoneze (4,10)

20.45: (1,30) Inter (6,00) Empoli (11,0)

Utorak

20.45: (3,30) Lacio (3,35) Milan (2,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ANapoliSalernitanaHviča KvarachelijaViktor OsimenLučano Spaleti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara