Šampionska generacija iz 1989. godine
Šampionska generacija iz 1989. godine

Priznanje sa San Sira u prilog skorojevića: Milan ne bi bio Milan da je 80-ih postojao finansijski fer-plej

Vreme čitanja: 2min | pet. 12.04.19. | 19:49

Tvrdi Adrijano Galijani lično

Februar je 1986, Milan je na ivici bankrota. Silvio Berluskoni je nanjušio šansu i preuzeo klub. Već 1989. godine prva evropska titula u Berluskonijevoj eri. Naredne sezone i druga. Ukupno ih je bilo pet. Sa one dve ranije Milan je posle madridskog Reala najtrofejniji klub Starog kontinenta kad su u pitanju evropske kurne.

Ali Milan ne bi bio to što jeste da je tada na snazi bio finansijski fer-plej koji u današnje vreme stoji kao omča oko vrata superbogatim vlasnicima klubova poput Pari Sen Žermena, Mančester Sitija, pa čak i samih Rosonera. I ne kažemo to mi, već dugogodišnji direktor Milana Adrijano Galijani, čovek koji je brinuo u klupskim finansijama dok je Berluskoni nemilice sipao.

Izabrane vesti

Uostalom, kad je Uefa uvela finansijski fer-plej Berluskoni je i prodao kub. Neko će reći da je to zato što don Silvio nikad i nije radio po propisima. Možda će i biti u pravu. Ali navijači Milana samo će odmahnuti glavom. Njih ne zanima šta je Berluskoni radio. Samo znaju da to više nije isti klub.
Kad vidim pehar Evropskog kupa, kroz glavu mi prođe sve te prelepe godine, pet trofeja, osam finala... Himna Lige šampiona je bila Milanova muzika. Nedostaje mi to“, setno će Galijani za italijanski Skaj Sport.

Samo pravi uvod za poentu...
Ovako kako je sada... Finansijski fer-plej ne valja, to mora da se menja. Da je finansijski fer plej postojao 1986. godine Milanovi navijači ne bi iskusili svu ovu radost. Fudbalski preduzetnici su tada investirali novac iz svojih džepova. Danas možeš da potrošiš samo ono što zaradiš, pa isti timovi pobeđuju iz godine u godine. Ne mogu da razumem zašto novi vlasnik, čovek koji želi da uloži, ne bi to mogao da uradi“, pita se 74-godišnji Galijani.

Večita debata...

(FOTO: Reuters)


tagovi

FFPAdrijano GalijaniUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara